Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a vizitat stadiul lucrărilor de restaurare şi extindere a obiectivului de patrimoniu Hanul Gabroveni

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a participat astăzi, 13 martie a.c., împreună cu Primarul General al Capitalei, Sorin Oprescu, la vizita de verificare a stadiului lucrărilor de restaurare şi extindere a obiectivului de patrimoniu Hanul Gabroveni.
 
Cu acest prilej, Eugen Teodorovici a apreciat că apariţia în Centrul Istoric a unui important spaţiu cultural joacă un rol esenţial în procesul de poziţionare a  Bucureştiului la nivelul marilor capitale ale lumii.
 
Ministerul Fondurilor Europene a sprijinit un proiect cu o importantă componentă culturală. Mă bucură nespus că gestionăm această lucrare. Am avut în Primarul General un adevărat partener, astfel încât în luna iunie a acestui an vom putea organiza aici î ntâlnirea anuală aferentă Mecanismelor Financiare SEE şi norvegian -  2009-2014”, a declarat ministrul Fondurilor Europene.
 
Eugen Teodorovici s-a arătat mulţumit de stadiul şi de calitatea lucrărilor, partea veche a hanului, cea finanţată în parte din granturi SEE şi norvegiene, fiind deja finalizată. 
 
La rândul său, Primarul General al Capitalei, Sorin Oprescu, a subliniat că ansamblul va găzdui un centru cultural-artistic la standarde europene, care va cuprinde săli de spectacol şi repetiţii, de expoziţie, seminar şi săli educative (scoală de balet). 
 
„Centrul cultural multifuncţional va dezvolta diferite activităţi legate de arta reprezentării scenice, arte plastice, formare profesională continuă, organizare şi stocare de informaţie, administraţie, informare culturală şi turistică . Sunt foarte mulţumit de felul în care s-a lucrat. Arată cât mai aproape de original. Este un monument care va deveni pilon de dezvoltare pentru ceea ce înseamnă proiect de cultură la nivelul Bucureştiului, a explicat edilul Capitalei.
 
În ceea ce priveşte costurile de realizare, cei doi oficiali au explicat că acestea au fost asigurate din mai multe surse: bugetul local al Primăriei Municipiului Bucureşti, contribuţia Mecanismului Financiar Spaţiul Economic European, prin Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, prin Unitatea de Management a Proiectelor SEE (UMP).
 
Lucrările de restaurare şi extindere a obiectivului de patrimoniu Hanul Gabroveni au fost finanţate şi din granturi SEE şi norvegiene, contractate în perioada de programare 2004-2009. Valoarea granturilor alocate acestor lucrări este de 2,5 mil. euro, adică 35% din costul total al lucrărilor.
 

Finanţările au fost acordate în timpul perioadei de programare care s-a încheiat. În actuala perioadă de programare pe granturi SEE & norvegiene, 2009-2014, România beneficiază de granturi în valoare de aprox. 306 mil. euro. Din această sumă, aproximativ 21 milioane de euro sunt destinate susţinerii patrimoniului cultural, diversităţii în cultură şi arte (prin două programe – „Conservarea și revitalizarea patrimoniului cultural și natural” şi „Promovarea diversității în cultură și artă în cadrul patrimoniului cultural european”).

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Black Coffee, DJ-ul desemnat Man of The Year în 2023, completează lineup-ul ediției 2024 a festivalului Untold

16 Apr 2024 478

Artist Talk cu Lia Perjovschi și Dan Perjovschi la Muzeul de Artă Brașov

10 Apr 2024 292

Lenny Kravitz, singurul artist cu 4 premii Grammy consecutive, urcă pe scena principală de la UNTOLD

04 Apr 2024 491

Interviu online Pictorul și graficianul profesionist Bianca Paraschiv - Sunt sinceră cu mine, creez ceea ce mă reprezintă și mă împlinește spiritual și artistic!

03 Apr 2024 2192

LIVE TEXT Expoziția „Praguri”, la Muzeul „Ion Jalea”. Constănțenii, invitați să admire fotografii ce explorează ideea de amintiri și locuri ale copilăriei din satele Dobrogei (FOTO+VIDEO)

28 Mar 2024 992

Expoziție de fotografie „Praguri”, a artistei Iris Maria Tușa, la Muzeul „Ion Jalea” Constanța

26 Mar 2024 602

Vernisajul expoziției „Praguri” al artistei Iris Maria Tușa este găzduit de Muzeul „Ion Jalea” Constanța

25 Mar 2024 542

„Elixirul dragostei”, eveniment la Teatrul Național de Operă și Balet Oleg Danovski Constanța

12 Mar 2024 649

În județul Constanța Aviatorul Rață Vasile a decedat. Mesajul transmis de familia sa

08 Mar 2024 994

Artist Talk susținut de Alexandru Rădvan la Muzeul de Artă Constanța

23 Feb 2024 603

Muzeul de Artă Constanța sărbătorește Ziua Națională Constantin Brâncuși

19 Feb 2024 580

INNA va urca pe scena principală a festivalului UNTOLD Dubai

07 Feb 2024 612

Expoziție de artă la Muzeul Marinei Române din Constanța

01 Feb 2024 917

Cunoscută artistă din România a murit chiar de ziua de naștere. Avea doar 38 de ani

22 Jan 2024 2460

Bianca Boeroiu a câștigat premiul Emmy la categoria „Machiaj contemporan remarcabil”

11 Jan 2024 949