Combaterea somajului in randul femeilor tinere si posibilitatea ca stagiile remunerate sa fie incluse in calculul pensiei

COMUNICAT DE PRESA

Combaterea somajului in randul femeilor tinere si posibilitatea ca stagiile remunerate sa fie incluse in calculul pensiei

Europarlamentarul Minodora Cliveti, membra a Comisiei de munca si afaceri sociale din Parlamentul European, a primit raspuns la intrebarile adresate Comisiei Europene cu privire la combaterea somajului in randul tinerilor si posibilitatea ca stagiile remunerate sa fie incluse in calculul pensiilor.

Comisiei Europene i s-a solicitat o abordare de gen a somajului in randul tinerilor si sa prezinte solutii specifice pentru combaterea somajului in randul tinerelor femei. De asemenea, i s-a solicitat sa incurajeze statele membre sa integreze in calculul pensiei finale durata stagiilor de formare remunerate.

Comisia Europeana a precizat faptul ca actuala criza a afectat in special tinerii, femei si barbati. In comparatie cu barbații tineri, este mai probabil ca tinerele femei sa nu aiba un loc de munca, sa nu urmeze un ciclu de invatamant sau un curs de formare profesionala, in principal pentru că este mai probabil ca acestea sa nu fie in campul muncii (sau să fie inactive). Barbatii tineri au mai frecvent experienta unei tranzitii reusite (si anume, care se termina cu un contract pe durata nedeterminata). In schimb, este mai mare probabilitatea ca femeile tinere sa fie angajate cu o fractiune de norma sau sa fie lucratori temporari si sa debuteze in situatia deosebit de delicata pe care o presupune un loc de munca temporar cu fractiune de norma.
De asemenea, Comisia mentioneaza ca recomandarea Consiliului privind instituirea unei garantii pentru tineret, specifica asadar ca mecanismele garantiei pentru tineret ar trebui sa acorde atentie diferentelor intre femei si barbati si diversitatii tinerilor carora li se adreseaza.

Este cunoscut faptul ca toate chestiunile legate de remunerare si protectie sociala sunt o responsabilitate a statelor membre si a partenerilor sociali.

Prin raspunsul oferit doamnei Cliveti cu privire la introducerea stagiilor remunerate in calculul pensiei, Comisia a mentionat faptul ca in a doua etapa a consultarii partenerilor sociali din UE cu privire la un cadru de calitate pentru stagii, aceasta a consultat inter alia cu privire la intrebarea daca ar trebui sa se clarifice intre stagiar si organizatia gazda problema protectiei sociale. Pentru moment partenerii sociali au decis sa nu inceapa negocierile in conformitate cu articolul 155 din Tratatul de Functionare al Uniunii Europene in vederea unui acord intre partenerii sociali privind un cadru de calitate pentru stagii. Comisia intentioneaza sa prezinte o propunere in acest sens pana la sfarsitul anului 2013.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Primăria Amzacea, județul Constanța, concesionează mai multe zeci de loturi de teren. Iată ce trebuie să faci

22 Apr 2024 475

Procurorul Cotoară Valentin, delegat șef al Serviciului informații clasificate din DIICOT! Averea și interesele (DOCUMENTE)

22 Apr 2024 491

Teren lângă SRI Constanța, restituit proprietarilor de drept! Ministerul Afacerilor Interne se opune. Decizia Curții de Apel (MINUTA)

16 Apr 2024 3736

Misiune de salvare desfășurată de echipajul Navei „Sar Artemis”. Un marinar a avut nevoie de ajutor (FOTO+VIDEO)

15 Apr 2024 597

UPDATE Accident rutier pe strada Tulcei din localitatea Lumina, județul Constanța

11 Apr 2024 996

UPDATE Mai multe persoane rănite într-un accident în lanț la ieșire din localitatea Ovidiu, județul Constanța (GALERIE FOTO)

11 Apr 2024 2622

LIVE VIDEO. Știri Constanța Incendiu la Hotel Parc din Mamaia. Intervin pompierii (GALERIE FOTO+VIDEO)

10 Apr 2024 3613

Sancțiuni aplicate de jandarmii tulceni la sfârșit de săptămână

08 Apr 2024 426

Accident rutier pe bulevardul 1 Mai din Constanța, în zona Gării CFR (GALERIE FOTO)

06 Apr 2024 1103

Oficial de la MApN despre detonarea din Poligonul Capul Midia!

05 Apr 2024 969

A fost condamnată în primă instanță Mirabela Călin, fost secretar al municipiului Constanța, vrea să anuleze dispoziția primarului Chițac prin care a fost concediată!

04 Apr 2024 656

UPDATE Caz șocant la Constanța! Adolescent de 17 ani decedat după ce a căzut de la etajul unei clădiri în construcție. Minorul fusese dat dispărut (GALERIE FOTO+VIDEO)

04 Apr 2024 4593

UPDATE Autocamion încărcat cu piatră răsturnat în județul Constanța, O victimă, încarcerată (GALERIE FOTO)

04 Apr 2024 1178

Horoscop pentru joi, 04 aprilie 2024. Este o zi animată la serviciu pentru una dintre zodii

04 Apr 2024 848

Autobuz plin cu elevi, cuprins de flăcări în Moldova Nouă! (FOTO)

02 Apr 2024 795