Corina Cretu Pentru sustinerea emanciparii femeilor in lumea araba

Europarlamentarul Corina Crețu, vicepresedintele Grupului Socialistilor si Democratilor din Parlamentul European, a găzduit, la Bruxelles, premiera filmului documentar "Limita desertului" si un seminar privind emanciparea femeilor in lumea araba. "Acest film prezintă cazuri concrete de dezvoltare economica si personala a unor femei arabe care au îndrăznit sa devina independente. Din păcate, chiar daca revoluțiile arabe au determinat debutul tranziției spre democrație, schimbările fundamentale se lasă așteptate in planul imbunatatirii condiției femeilor in sudul Mediteranei", a declarat Corina Crețu, atrăgând atenția asupra dezamăgirii ce ia loc valului de speranța provocat de revoltele din lumea musulmana.

Vicepreședintele Comisiei de Dezvoltare din Parlamentul European a subliniat gravitatea efectelor conflictului sirian si ale tensiunilor din Orientul Mijlociu asupra femeilor si copiilor, care cad victime confruntarilor si exploatarii. Corina Cretu a condamnat exploatarea sexuala a tinerelor siriene, adesea vandute pentru casatorie, recurgerea la viol ca arma de razboi in Libia si casatoriile fortate ale minorelor in Maroc si Egipt.

"In tari ca Libia, Palestina si Yemen, trei sferturi din analfabeti sunt femei. Lipsa unui nivel adecvat de educatie le face mai vulnerabile si perpetueaza inegalitatea dintre femei si barbati. Educatia le-ar face mai constiente de drepturile lor civile si politice. Investitia in participarea activa a femeilor in societate este cheia pentru valorificarea potentialului economic al lumii arabe, in conditiile in care somajul este in crestere, iar rata de ocupare in randul femeilor este, potrivit Bancii Mondiale, printre cele mai scazute din lume", a precizat europarlamentarul social-democrat.

Corina Cretu a pledat pentru incurajarea reformelor politice si juridice menite sa combata discriminarea de gen, inclusiv pentru introducerea unui sistem de cote care sa asigure reprezentarea femeilor in pozitii decizionale. "Trebuie, de asemenea, sa continuam colaborarea cu societatea civila si sectorul privat, pentru a promova dezvoltarea sociala si economica a femeilor si implicarea lor in procesul de consolidare a pacii si de democratizare in regiune", a declarat europarlamentarul Corina Cretu.

La dezbaterea desfasurata la Parlamentul European, sub egida Partidului Socialistilor Europeni, au participat reprezentanti ai Bancii Mondiale, Organizatiei pentru Cooperare Economica si Dezvoltare, Organizatiei pentru Femei a Natiunilor Unite si ai unor structuri non-guvernamentale, precum Fundatia "Anna Lindh".

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Alertă lângă o stație GPL O camionetă, cuprinsă de flăcări, pe Șoseaua Mangaliei! (FOTO+VIDEO)

01 May 2024 1381

Mai multe mașini avariate în zona unor localuri din Constanța (FOTO+VIDEO)

30 Apr 2024 1950

Știri Constanța azi UPDATE. LIVE VIDEO. Accident rutier mortal, la ieșire din 2 Mai spre Mangalia. Mașină răsturnată (FOTO+VIDEO)

30 Apr 2024 8821

Horoscop pentru luni, 29 aprilie 2024. Segmentul financiar atrage atenția în mod deosebit unuia dintre nativii zodiacului

29 Apr 2024 534

Știri Constanța azi Accident mortal în Sinoe! Un tânăr de doar 21 de ani a murit după ce s-a răsturnat cu mașina (FOTO+VIDEO)

28 Apr 2024 6521

Primăria Amzacea, județul Constanța, concesionează mai multe zeci de loturi de teren. Iată ce trebuie să faci

22 Apr 2024 516

Procurorul Cotoară Valentin, delegat șef al Serviciului informații clasificate din DIICOT! Averea și interesele (DOCUMENTE)

22 Apr 2024 525

Teren lângă SRI Constanța, restituit proprietarilor de drept! Ministerul Afacerilor Interne se opune. Decizia Curții de Apel (MINUTA)

16 Apr 2024 3772

Misiune de salvare desfășurată de echipajul Navei „Sar Artemis”. Un marinar a avut nevoie de ajutor (FOTO+VIDEO)

15 Apr 2024 613

UPDATE Accident rutier pe strada Tulcei din localitatea Lumina, județul Constanța

11 Apr 2024 1043

UPDATE Mai multe persoane rănite într-un accident în lanț la ieșire din localitatea Ovidiu, județul Constanța (GALERIE FOTO)

11 Apr 2024 2673

LIVE VIDEO. Știri Constanța Incendiu la Hotel Parc din Mamaia. Intervin pompierii (GALERIE FOTO+VIDEO)

10 Apr 2024 3668

Sancțiuni aplicate de jandarmii tulceni la sfârșit de săptămână

08 Apr 2024 443

Accident rutier pe bulevardul 1 Mai din Constanța, în zona Gării CFR (GALERIE FOTO)

06 Apr 2024 1150

Oficial de la MApN despre detonarea din Poligonul Capul Midia!

05 Apr 2024 988