Parlamentul European votează extinderea regulii N+2 pentru România şi Slovacia

Parlamentul European votează extinderea regulii N+2 pentru România şi Slovacia

Strasbourg, 19 noiembrie 2013

Eurodeputatul PSD Victor Boştinaru, membru al Comisiei pentru Dezvoltare Regională a Parlamentului European (REGI), a salutat modificările aduse Regulamentului General al Politicii de Coeziune, adoptate ieri, 18 noiembrie, într-o sesiune extraordinară a comisiei reunite la Strasbourg. Astfel, printre alte avantaje, s-a obţinut salvarea a câteva miliarde de euro disponibili pentru România în actuala perioadă de programare, 2007-2014.

Victor Boştinaru, membru al echipei de negociere a Parlamentului European cu Consiliul şi Comisia pe acest dosar, a pledat pentru o soluţie rapidă în trialog, după ce eurodeputaţi reprezentanţi ai dreptei europene au pus în pericol negocierile:
„Atât votul pozitiv din Comisia REGI, compromisul pe care l-am atins împreună cu Consiliul, reuniunea extraordinară a acestei Comisii la Strasbourg şi impunerea votului în sesiunea plenară din noiembrie sunt realizări foarte mari. Sunt mândru de ceea ce am reuşit să obţin într-o situaţie care devenea periculoasă din cauza poziţiei eurodeputaţilor de dreapta din echipa de negociere a Parlamentului European, dar le sunt de asemenea recunoscător colegilor care au susţinut cererile mele, inclusiv eurodeputaţiilor români, într-o acţiune care a mers dincolo de apartenenţa noastră politică. Au înţeles care sunt mizele neatingerii unui compromis cu Consiliul şi lipsa unui vot în plen în această săptămână: România ar fi pierdut o sumă consistentă din fonduri europene din cauza procedurii de dezangajare”.

Propunerea Comisiei Europene de modificare a anumitor dispoziţii ale Politicii de Coeziune pentru actuala perioadă de programare prevede extinderea aşa-numitei reguli N+2 cu un an pentru România şi Slovacia, în conformitate cu concluziile Consiliului European din luna februarie a anului trecut şi o creştere cu 10% în co-finanţarea pentru statele membre sub formă de asistenţă financiară a Uniunii Europene.

Conform regulii N+2, resursele alocate pentru anumite proiecte se pierd dacă plata nu este revendicată până la sfârşitul celui de-al doilea an care urmează anului angajamentului. Prin modificările care urmează să fie adoptate la Strasbourg prin votul de miercuri, 20 noiembrie, România şi Slovacia vor avea încă un an la dispoziţie să solicite plăţi pentru angajamente făcute în 2011 şi 2012.

„Problema reală cu aceste modificări - a completat Victor Boştinaru - a fost nevoia imperativă de a le adopta până la sfârşitul acestui an din două motive: sunt modificări la reguli care cel mai probabil vor înceta să se mai aplice de la 1 ianuarie 2014 şi pentru că vorbim de angajamente de plată din anul 2011, care, conform regulii N+2, trebuie achitate până la 31 decembrie 2013. Doar o schimbare până la această dată poate amâna termenul limită până în decembrie 2014.”

Raportul a întâmpinat mai multe obstacole în toate etapele, din cauza faptului că au existat încercări în Parlament pentru a extinde domeniul de acţiune al modificărilor care urmează să fie introduse, în conflict cu un Consiliu care a făcut clar de la bun început faptul că acesta ar putea accepta doar măsuri în conformitate cu ceea ce şefii de stat şi de guvern au convenit în cadrul Consiliului European din februarie.


Când trialogul din 6 noiembrie a.c. s-a încheiat fără un acord, totul părea să fie pierdut din cauza constrângerilor de timp. Acesta a fost momentul în care eurodeputatul Victor Boştinaru a cerut imediat un trialog suplimentar şi a coagulat sprijinul necesar între diferitele grupuri politice pentru a se asigura un acord cu Consiliul şi că toate măsurile necesare vor fi luate pentru a permite un vot în sesiunea plenară de mâine.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

„Folosește-ți votul. Sau alții vor decide pentru tine” Votul din iunie 2024 va decide direcția în care se va îndrepta Europa în următorii cinci ani

29 Apr 2024 469

Oficial de la Biroul Electoral Central! În ce ordine vor apărea candidații la alegerile europarlamentare pe buletinul de vot

29 Apr 2024 450

Biroul Electoral Central Candidaturile propuse de partidele politice pentru alegerile europarlamentare, definitive! Vezi lista

29 Apr 2024 563

Parlamentul European Este oficial! Plata cash va fi limitată

25 Apr 2024 566

15 partide și 7 candidați independenți au depus candidaturi pentru alegerile europarlamentare

13 Apr 2024 625

Sesizarea ÎCCJ în legătură cu organizarea alegerilor din 9 iunie, analizată de Curtea Constituțională pe 14 mai

12 Apr 2024 548

Ședință de desemnare a președinților birourilor electorale de circumscripție, la Tribunalul Constanța

12 Apr 2024 848

ANI Măsuri de prevenție și conștientizare în contextul alegerilor din luna iunie 2024

11 Apr 2024 475

Ce sunt alegerile europene? Câți eurodeputați vor fi aleși? Partide și grupuri politice în Parlamentul european!

09 Apr 2024 690

MAEMinisterul Afacerilor Externe răspunde celor mai frecvente întrebări cu privire la organizarea alegerilor pentru Parlamentul European din 9 iunie 2024

27 Mar 2024 359

Biroul Electoral Central admite protocolul de constituire a alianței electorale Alianța AUR

23 Mar 2024 773

Secțiunea „Alegeri pentru Parlamentul European - 9 iunie 2024” a fost activată pe pagina de internet a MAE

22 Mar 2024 472

MAESecțiunea „Alegeri pentru Parlamentul European - 9 iunie 2024” a fost activată

22 Mar 2024 424

S-a constituit oficial Biroul Electoral Central. Partidele au desemnat avocați cunoscuți în BEC

16 Mar 2024 742

Iată cine sunt cei 7 judecători de la Înalta Curte care vor face parte din Biroul Electoral Central 2024

15 Mar 2024 781