Scrisoare cu privire la situatia din Republica Moldova-08.04.2009

Comunicat presă

Cristian Buşoi, deputat în Parlamentul European, membru al Biroului Politic Central al PNL, a adresat lui Javier Solana, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Politică Externă şi de Securitate Comună şi doamnei Benita Ferrero - Waldner, Comisarul responsabil de relaţiile externe şi politica europeană de vecinătate, o scrisoare cu privire la situaţia din Republica Moldova.

În scrisoarea transmisă celor doi înalţi oficiali europeni Cristian Buşoi a solicitat ca instituţiile europene să nu accepte frauda electorală din Republica Moldova şi să se implice în găsirea unor modalităţi de rezolvare a situaţiei grave care ameninţă să degenereze în continuare.

„Campania electorală s-a desfăşurat cu mari neregularităţi, opoziţia a fost hărţuită, liderii partidelor de opoziţie nu au avut acces la televiziunea publică, iar instituţiile oficiale ale statului au făcut campanie deschis pentru comuniştii aflaţi la putere. De asemenea, tipărirea a 200.000 de buletine de vot suplimentar faţă de numărul de electori aflaţi pe liste, precum şi numărul foarte mare de votanţi pe listele suplimentare sau de nume care nu mai corespundeau cu realitatea nu sunt decât dovezi foarte clare că voinţa cetăţenilor din Moldova a fost viciată de dorinţa guvernului comunist de a se perpetua la putere. De aceea, oficialii europeni nu trebuie să se grăbească în a declara că alegerile au fost în mare parte corecte şi ar trebui să se implice în a cere autorităţilor electorale din Republica Moldova să trateze cu responsabilitate contestaţiile şi să pună la dispoziţia partidelor din opoziţie listele electorale”, a declarat Cristian Buşoi.

Deputatul în Parlamentul European a arătat că are convingerea fermă că violenţele nu reprezintă o soluţie, protestele ar trebui să fie paşnice, iar protestatarii nu ar trebui să răspundă provocărilor şi nici să comită acte de violenţă. De asemenea, oficialii europeni ar trebui să fie fermi în a cere autorităţilor moldovene să nu folosească forţa împotriva manifestanţilor şi să se implice într-un dialog constructiv cu partidele liberale din opoziţie şi cu societatea civilă pentru a găsi soluţii de detensionare a situaţiei.

„Uniunea Europeană trebuie să susţină în continuare parcursul european al Republicii Moldova, dar nu poate rămâne impasibilă la manifestările de încălcare a drepturilor omului sau la încercarea autorităţilor de a falsifica voinţa cetăţenilor de schimbare şi de transformare a Republicii Moldova într-un stat cu adevărat democratic şi prosper”, a declarat în final Cristian Buşoi.

8 aprilie 2009
Biroul de presă al PNL


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Grupul MEMORIAL Hospitals și-a deschis porțile la Constanța! „Scopul este să fim aproape de pacienții noștri!” (VIDEO)

24 Mar 2024 1970

Pompierii militari constănțeni au intervenit în ultimele 24 de ore la 10 incendii. Jumătate, cauzate de coșurile de fum defecte

11 Jan 2024 802

Marcel Ciolacu, anunț de ultim moment despre legea pensiilor

02 Nov 2023 999

Constănțeanul supărat Plângeri la Primăria Constanța și la Garda de Mediu pentru copacii tratați cu dispreț de antreprenorii lucrărilor din municipiu (VIDEO)

31 May 2023 1547

Cartea zilei Împăratul tuturor bolilor. O biografie a cancerului

16 Jul 2022 1673

Consiliul Naţional al Elevilor Organizarea olimpiadelor școlare, un test picat de autorități. „Modul deplorabil în care s-au desfăşurat” ridică întrebări

27 Apr 2022 1688

Numărul adolescenţilor care suferă de anorexie a crescut în timpul pandemiei

11 Apr 2022 1440

Consiliul Național al Elevilor Elevii reprezentanţi consideră necesar ca restricţiile impuse în şcoli să fie ridicate treptat

08 Mar 2022 1248

Unde vor fi înființate cele trei centre speciale pentru pacienții cu forme ușoare și medii de COVID-19, la Constanța

08 Jan 2022 1769

Consiliul Naţional al Elevilor cere autorităţilor să trateze situaţia educaţiei cu maximă responsabilitate și măsuri concrete în pregătirea valului cinci al pandemiei

04 Dec 2021 1469

ISJ Constanța îndeamnă elevii să trateze cu seriozitate simulările Bacalaureatului

20 Mar 2021 1486

Opt ani de închisoare în primă instanță Elena Udrea vrea să-și trateze anumite probleme de sănătate în străinătate!

12 Mar 2021 1437

Prof. Mitică Iosif, liderul sindicatului constănțean, despre ordinul comun „Lipsă de profesionalism atât din partea ministerului, cât și a Guvernului României”

06 Feb 2021 2877

A murit actrița Draga Olteanu Matei!

18 Nov 2020 9682

În stare gravă la spital Cum a încercat un student să-și trateze o viroză. A intervenit ​Elicopterul SMURD

17 Nov 2019 1951