Comunicat - Colegiul Psihologilor

Colegiul Psihologilor din România a aprobat în ședința comună a Consiliului și Comitetului director Hotărârea privind evidența profesională a psihologilor cu drept de liberă practică.
În ultima perioadă, mai mulți psihologi din teritoriu au sesizat Colegiului Psihologilor din România situații cu privire la existența unor avize psihologice false, (falsificatorii utilizând parafe și ștampile întocmite pe baza registrelor publice de evidență ale psihologilor), dar și cu privire la eliberarea avizelor psihologice, fără a exista o corelație între timpul de muncă și numărul acestora. Astfel, în piața serviciilor psihologice au apărut furnizori de servicii psihologice falși, care crează o situație neconcurențială, în defavoarea psihologilor cu drept de liberă practică atestați.  

Unele instituții publice, precum Direcțiile Generale de Asistență Socială de Protecția Copilului emit rapoarte de evaluare psihologică pentru populația României, acestea neavând calitatea de furnizor de servicii psihologice, își asumă acte profesionale ale psihologilor pe baza unor metodologii interne care creează o stare de confuzie atât în rândul psihologilor, cât și în rândul beneficiarilor serviciilor de psihologie (în acest caz fiind vorba atât de adulți, cât și de copii).
Centrele de sănătate mintală, unde psihologii realizează activități de intervenție psihologică pentru pacienți (consiliere sau psihoterapie), s-au transformat în adevarăți furnizori de servicii psihologice, emițând avize și rapoarte fără a deține competențe în acest sens.

Din aceste cauze, cei care au de suferit sunt pacienții care devin debusolați, nu pot recunoaște un furnizor autorizat, nu pot distinge între un aviz psihologic fals și un aviz psihologic legal, nu beneficiază de servicii de calitate (de foarte multe ori avizele psihologice nu rezultă în urma unui examen real). În final, pacienții nu identifică utilitatea unui serviciu care este necesar cu adevărat pentru sănătatea și securitatea populației.

“Atât în siguranța circulației rutiere, cât și în domeniul utilizării armelor și munițiilor sau angajării în funcții și profesii cu risc, examenul psihologic trebuie să se realizeze în condiții de deplină siguranță atât pentru beneficiarii direcți, cât și pentru restul populației țării, ambelor categorii fiindu-le afectate viața, securitatea și sănătatea în mod direct”, a declarat prof. univ. dr. Mihai Aniței, președintele Colegiului Psihologilor din România.

Securizarea actelor profesionale reprezintă o etapă nouă în organizarea profesiei de psiholog în România, necesară pentru evidența profesională a psihologilor și pentru creșterea gradului de încredere a populației în serviciile psihologice prestate de profesioniști, dar și pentru realizarea primului sistem de evidență a actelor profesionale.
Potrivit Hotărârii adoptată de Colegiul Psihologilor din România, evidența profesională a psihologilor cu drept de liberă va fi realizată într-un sistem mixt de evidență, prin utilizarea registrelor profesionale și a etichetelor de tip timbru.
Noile registre profesionale sunt obligatorii începând cu data de 1 noiembrie 2013.

Prin evidența profesională realizată sunt protejate actelor profesionale emise de către psihologi, astfel încât să fie reduse riscurile de falsificare, sau practica ilegală a profesiei de psiholog, prin nerespectarea dispozițiilor Legii nr. 213/2004.
Prin evidența profesională, psihologii români și beneficiarii serviciilor psihologice vor cunoaște proveniența actelor profesionale și vor fi securizați cu privire la valoarea profesională a acestora. De asemenea, instituțiile publice vor fi informate cu privire la noile condiții profesionale privind emiterea actelor de catre psihologii români.

“După implementarea măsurilor adoptate apreciem că va crește gradul de profesionalizare a serviciilor psihologice în România, precum și gradul de încredere a populatiei în calitatea serviciilor psihologice realizate de către profesioniști, fiind eliminate treptat practicile anticoncurențiale si practicile ilegale din activitatea psihologică”, a adăugat prof. Aniței.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Lista Cabinetelor de Vaccinare Internațională din Constanța și Tulcea. Ce obligații ai dacă pleci într-o vacanță exotică?

06 May 2024 509

Horoscop pentru luni, 06 mai 2024. Apar schimbări în domeniul profesional pentru una din zodii

06 May 2024 446

Autoturism electric, implicat într-un accident, pe strada Cibinului (FOTO+VIDEO)

03 May 2024 1011

Constanța Accident pe Autostrada Soarelui, lângă Ciocârlia

03 May 2024 720

Știri Constanța Un autoturism cu numere de Ialomița a intrat în mai multe mașini, în zona Hotelului Nevada

02 May 2024 1010

Horoscop pentru joi, 02 mai 2024. Află cum va fi ziua de azi pentru zodia ta

02 May 2024 536

Alertă lângă o stație GPL O camionetă, cuprinsă de flăcări, pe Șoseaua Mangaliei! (FOTO+VIDEO)

01 May 2024 1734

Mai multe mașini avariate în zona unor localuri din Constanța (FOTO+VIDEO)

30 Apr 2024 2158

Știri Constanța azi UPDATE. LIVE VIDEO. Accident rutier mortal, la ieșire din 2 Mai spre Mangalia. Mașină răsturnată (FOTO+VIDEO)

30 Apr 2024 9667

Horoscop pentru luni, 29 aprilie 2024. Segmentul financiar atrage atenția în mod deosebit unuia dintre nativii zodiacului

29 Apr 2024 586

Știri Constanța azi Accident mortal în Sinoe! Un tânăr de doar 21 de ani a murit după ce s-a răsturnat cu mașina (FOTO+VIDEO)

28 Apr 2024 6802

Primăria Amzacea, județul Constanța, concesionează mai multe zeci de loturi de teren. Iată ce trebuie să faci

22 Apr 2024 553

Procurorul Cotoară Valentin, delegat șef al Serviciului informații clasificate din DIICOT! Averea și interesele (DOCUMENTE)

22 Apr 2024 561

Teren lângă SRI Constanța, restituit proprietarilor de drept! Ministerul Afacerilor Interne se opune. Decizia Curții de Apel (MINUTA)

16 Apr 2024 3797

Misiune de salvare desfășurată de echipajul Navei „Sar Artemis”. Un marinar a avut nevoie de ajutor (FOTO+VIDEO)

15 Apr 2024 627