Soia, un aliment controversat

Fiind cultivată în urmă cu mii de ani în China, soia a devenit astăzi foate cunoscută şi consumată în întreaga lume. Este foarte cunoscută pentru cantităţile ridicate de proteine şi fibre. Este, de asemenea, o bună sursă de mangan, fosfor şi cupru. În plus, mai conţine şi fier, acizi graşi omega 3, magneziu, potasiu, vitamina K şi B2. Reprezintă, astfel, o sursă bogată de substanţe mai puţin întâlnite în alimentele obişnuite şi datorită lor soia are capacitatea de a lupa împotriva mai multor boli. Există, însă, medici care au demonstrat că soia poate fi şi foarte periculoasă pentru sănătate.
Astfel, cei mai mulţi cercetători consideră că dieta bogată în soia este responsabilă pentru rata scăzută a bolilor de inimă din Asia. În plus, aceştia afirmă că soia are capacitatea de a reduce apariţia osteoporozei. Se ştie despre soia şi că este săracă în calorii, reduce colesterolul, riscul apariţiei de afecţiuni cardiace şi chiar că anumite substanţe conţinute, izoflavonoizii, au proprietatea de a lupta împotriva cancerului.
De asemenea, există o tabără opusă acestor cercetători ce afirmă că aceşti izoflavonoizi pot interfera cu sistemul endocrin şi pot deregla nivelul hormonal al organismului. Deci, conform acestora, consumul îndelungat şi în cantităţi mari ar putea duce la infertilitate sau pubertate prematură.
Totuşi, este de reţinut faptul că toate aceste efecte negative pentru corpul uman nu sunt aduse de consumul de soia în starea ei naturală. Fiind folosită ca o sursă ieftină de proteine, soia este foarte folosită în alimente procesate, de tip fast-food, maioneză sau batoane proteice. Soia poate fi prezentă în alimente, în atât de multe forme, încât s-ar putea să o consumi fără să ştii.
În concluzie, putem afirma că, deşi este unul dintre cele mai modificate genetic alimente, soia naturală este cea mai importantă sursă de proteine şi fibre.

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ANSVSA MEGA IMAGE retrage un sos de la raft. Conține un produs care nu se regăsește pe etichetă

16 Feb 2024 643

Culturi afectate de secetă în județele Constanța și Tulcea și nu numai. 372.050 ha afectate! Anunțul Ministerului Agriculturii

17 Aug 2022 1017

Zeci de E-uri într-o gustare de post, potrivit InfoCons

08 Apr 2022 1235

Alertă ANSVSA. Mai multe produse alimentare, retrase din magazine

11 Sep 2021 3132

Cumpără mereu ridichi cu frunze. Iată de ce este bine pentru sănătate

01 Apr 2020 2951

Producătorii vor avea interzis la folosirea denumirilor de „lapte de soia“ sau „brânză vegetală“

06 Mar 2020 2193

Ce mâncăm când ținem post? Beneficiile consumului de soia

20 Nov 2019 1585

Alertă alimentară. Un supermarket retrage de pe piață două produse. Ce li se recomandă clienților care au achiționat produsele

26 Mar 2019 1790

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale „Cultura de soia modificată genetic este ilegală“

22 Feb 2019 1831

lauraadamache.ro Burger de legume cu maioneza

18 Oct 2018 1795

Atenţie de unde faceţi piaţa dacă vreţi să ţineţi Postul Paştelui. Ce au descoperit comisarii ANPC în magazine. Cum erau păcăliţi consumatorii

09 Mar 2018 2254

lauraadamache.ro Chec de post cu cacao

28 Feb 2018 2262

Una dintre cele mai mari intreprete de muzică populară, împlinește 76 de ani

22 Sep 2017 2011

Porc dulce acrișor

03 Jul 2017 3213

Idei de prânz Supă cremă de legume şi ceafă de porc la cuptor

12 May 2017 3696