Ce mâncăm când ținem post? Beneficiile consumului de soia


Soia este un aliment pe care obişnuim să îl consumăm cel mai adesea în perioadele de post sau în dietele vegetariene.
 
Au apărut recent nişte studii care s-au focusat asupra efectelor produse de soia, beneficii, dar şi anumite dezechilibre pe care le poate aduce în organism.
                                                                                                                                                             
Fie că vorbim despre edemame, fie că vorbim despre tofu, soia este un aliment care stă la baza multor preparate culinare.
 
Soia conţine până la 40% protide (comparativ cu carnea, care are doar 15-20%), toţi aminoacizii esenţiali (lizină, glutamină, triptofanul), lipide, glucide, săruri minerale (calciu, fier, fosfor, magneziu, potasiu, sodiu, sulf), enzime, lecitine, rezine, ceruri, vitamine (A, B1, B2, C, D, E), fitohormoni şi lecitină.
 
Beneficii:
  1. Consumul de soia este recomandat în caz de astenie, surmenaj, convalescenţă, hepatită, diabet, gută, reumatism, dislipidemii, ateroscleroză, hipertesiune arterială, cardiopatie ischemică, obezitate.
  2. Unele studii sugerează faptul că izoflavonii din soia pot imita estrogenul (care ajută la menţinerea masei osoase), motiv pentru care consumul de soia ajută la protejarea împotriva degradării masei osoase.
  3. În plus, datorită conţinutului său bogat în proteine integrale este un aliment de bază pentru dieta vegetarienilor, care poate suplini absenţa proteinelor animale.
  4. Fitosterolii, lecitina, acizii graşi Omega-3 şi alte substanţe din compoziţia seminţelor de soia împiedică dezvoltarea celulelor canceroase, în special în cazul cancerului mamar.
  5. Soia are efecte benefice şi în ceea ce priveşte funcţionarea tractului digestiv, uşurând procesele digestive şi de asimilare. Consumarea produselor pe bază de soia duce şi la un mai bun reglaj în ceea ce priveşte ciclurile menstruale.
  6. Izoflavonele, adică acei compuşi asemănători hormonilor feminini, contribuie la echilibrarea organismului femeilor aflate la menopauză, precum şi la combaterea efectelor menopauzei – osteoporoză, bufeuri, stări psihice contradictorii, circulaţie proastă.
 
Sursă foto: csid.ro
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Sănătate Laptele de soia, recomandat pentru sănătatea oaselor

16 Jul 2015 1378

De ce alimentele negre sunt mai sănătoase

17 Jul 2014 1540

Produsele din soia – multiple beneficii pentru organism

26 Jun 2014 1797

Proprietăţile terapeutice ale consumului de soia

16 Jun 2014 1926