Capitala piraţilor Sulina - oraşul în care nu se fură maşini

Pe tărâmul unde îşi aveau sălaşul altădată piraţii, locuitorii trăiesc din pescuit şi turism. Se mai fură doar fier vechi şi se braconează.

Chiar dacă se află la doi paşi de cele mai importante rute maritime şi fluviale, oraşul Sulina este singura localitate de unde nu s-a furat, până acum, vreun autoturism. Este şi greu pentru hoţul care s-ar încumeta să facă acest lucru, din simplul motiv că acolo se ajunge doar cu barca sau cu vaporul. Cu toate că în urmă cu mult timp localitatea era o adevărată capitală a piraţilor şi a răufăcătorilor, acum infractorii locali au alte preocupări: braconează, fură fierul vechi sau accesorii de pe navele abandonate, ori mai fac trafic cu diferite produse. Toate însă în nişte limite care nu le dau poliţiştilor prea multe bătăi de cap.

În schimb, în localitatea aşezată pe o insulă, la capătul celor de 2.860 de kilometri pe care îi parcurge Dunărea de la izvoare până la Marea Neagră, poţi vedea o altă lume decât cea cu care sunt obişnuiţi locuitorii de la oraşe şi sate.

Cele mai multe familii au bărci cu ajutorul cărora pescuiesc, ori merg la cumpărături în magazinele de peste Dunăre sau în cel mai apropiat oraş, Tulcea. De altfel, aprovizionarea se face numai pe apă. De pe vapoare se vinde benzina sau motorina. Tot de acolo se cumpără şi butelii de aragaz.

Aliniate de-a lungul ţărmului, stau deopotrivă vapoare vechi şi noi, nave ruginite sau hoteluri plutitoare. Unele vapoare vechi sunt folosite de localnici drept locuinţe. "Sunt navele unde erau cazaţi muncitorii de la fabrica de conserve sau de pe şantier. Acum locuiesc în ele cei care au rămas aici sau familiile lor", explică un localnic.

Maşinile şi-au făcut apariţia târziu, în timpul comunismului, aşa cum îşi amintesc localnicii. Dacă în urmă cu câţiva ani vedeai doar Dacii prăfuite, acum pe străzi se plimbă şi maşini de lux. Vechiul şi noul se îmbină perfect în Sulina.

La porţile caselor se pot vedea parcate atât maşini, cât şi bărci. Pe lângă vile sau pensiuni, sunt şi case dărăpănate, acoperite cu stuf. Cele două artere principale de circulaţie sunt pavate cu piatră cubică, însă o bună parte dintre străzi seamănă cu uliţele dintr-un sat din Bărăgan. În ultimii ani, datorită dezvoltării turismului, Sulina a început să fie altfel. Oraşul oferă un grad de confort mai mare faţă de alte localităţi din Rezervaţia Biosferei "Delta Dunării".

www.evz.ro


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Un celebru și îndrăgit actor s-a stins din viață. "A fost cea mai bună, cea mai spirituală şi iubitoare fiinţă umană"

08 May 2024 1054

A murit un cunoscut actor din „Titanic” și „Stăpânul Inelelor”

05 May 2024 766

Investiții la Marea Neagră Premierul Marcel Ciolacu a discutat cu comisarul european pentru Parteneriate Internaționale

25 Apr 2024 394

Guvernul RomânieiÎntrevederea dintre premierul Marcel Ciolacu și comisarul european pentru Parteneriate Internaționale, Jutta Urpilainen

25 Apr 2024 313

Legendarul actor Robert De Niro deschide două hoteluri pe malul Mării Negre

14 Apr 2024 2097

Doliu în cinematografia mondială Un actor cunoscut pentru rolul său dintr-un serial pe Netflix s-a stins din viață la doar 27 de ani

31 Mar 2024 1885

Actor al Teatrului de Stat Constanța La mulți ani, Mihai Sorin Vasilescu!

29 Mar 2024 695

Teatrul pentru Copii și Tineret Constanța „Căluțul de Mare” Constanța face angajări!

22 Mar 2024 1043

„Take, Ianke și Cadîr”, în interpretarea artiștilor de la Teatrul Jean Bart Tulcea

14 Mar 2024 693

Originar din Constanța George Stancu și cele peste două decenii în care s-a dovedit a fi „un actor de echipă” la Teatrul de Stat Constanța

07 Mar 2024 715

In memoriam Toma Caragiu, fostul actor al Teatrului de Stat Constanța, plecat prea repede din această lume

03 Mar 2024 1143

Pentru al patrulea an la rând Actorii Ramona Niculae și Ștefan Mihai, nominalizații Teatrului de Stat Constanța la Gala Premiilor UNITER

28 Feb 2024 997

Spectacol estival pentru copii Firma lui Gabriel Soare bate palma cu Organizația de Management al Destinației Mamaia-Constanța

22 Feb 2024 820

Născut la Tulcea Carol Feldman, actorul cu o reputație construită în Israel

09 Feb 2024 845

Teatrul de Stat Constanța Emilian Oprea, actor de la Teatrul Național București, cooptat în spectacolul „A douăsprezecea noapte”

09 Feb 2024 989