Cupa „Ali Erdurahan” la Kureș pentru primarul Ancuța Belu UDTTMR și administrația locală din Mihail Kogălniceanu, partenere într-un proiect de promovare a tradițiilor tătarilor din localitate (galerie foto)

 Localnicii din Mihail Kogălniceanu au petrecut, ieri, o după-amiază de neuitat cu prilejul desfășurării celei de-a XV-a ediții a Cupei „Ali Erdurahan” la kureș. Competiția, devenită o tradiție pentru comunitatea locală din Mihail Kogălniceanu, a fost organizată și anul acesta de Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România prin filiala locală, în colaborare cu Primăria și Consiliul Local Mihail Kogălniceanu. La cele două categorii ale competiției s-au înscris numeroși concurenți, toți visând dacă nu la adjudecarea premiului cel mare, respectiv batalul, măcar la câștigarea celui de-al doilea premiu, bayrakul. La categoria 18-23 de ani, câștigători au fost Denis Curti - locul I și Ionuț Velichea - locul al II-lea, în timp ce la categoria Open, premiile au fost adjudecate de Denis Gelil - locul I și Cornel Stere - locul al II-lea, lupta fiind una foarte strânsă în cea din urmă categorie.
Cupa „Ali Erdurahan” nu a ajuns însă numai la cei doi câștigători ai locului I. Una dintre cupe a fost oferită primarului comunei Mihail Kogălniceanu, Ancuța Belu, iar o alta președintelui UDTTMR, Gelil Eserghep.
Organizatorii au pregătit pentru pauza dintre cele două categorii și un program artistic susținut de ansamblurile locale. Spectatorii, care au luat cu asalt parcul din comună, au urmărit un program artistic diversificat, cu muzică și dansuri populare românești, dar și aromâne și tătărești, precum și dans modern.
„Faptul că astăzi s-a adunat aici atât de multă lume este dovada clară că tătarii sunt o comunitate deosebit de importantă pentru noi, sunt respectați și iubiți. Trăim împreună de sute de ani pe aceste meleaguri și tradițiile, de la cele culturale la cele culinare, ne-au devenit familiare, pe unele le-am încetățenit și noi, populația majoritară, un exemplu în acest sens fiind chiar competiția de kureș de astăzi la care concurează nu numai luptători tătari, kureșul fiind prin definiție sportul tradițional al tătarilor, dar și luptători din rândul populației majoritare”, a declarat primarul comunei Mihail Kogălniceanu, Ancuța Belu.
Președintele UDTTMR, Gelil Eserghep, a mulțumit la rândul său pentru buna colaborare cu autoritățile locale din Mihail Kogălniceanu, apreciind ca deosebit de importantă implicarea Primăriei și Consiliului Local în derularea unor proiecte menite a promova tradițiile tătarilor din Dobrogea.
Competiţia de kureş are o semnificaţie aparte la Mihail Kogălniceanu, ea fiind an de an atât un prilej de promovare a tradiţiilor tătarilor, dar şi unul de cinstire a memoriei celui care a încetăţenit acest sport, în urmă cu aproximativ 20 de ani, în rândul etnicilor tătari din localitate. Este vorba despre Ali Erdurahan, fost preşedinte al filialei locale a UDTTMR.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#citeșteDobrogea 9 Mai în istorie – semnificații

07 May 2024 287

Declarații de Avere Constanța Averea și interesele Dorinei Ciuraru, inspector la Comuna Mihail Kogălniceanu (DOCUMENTE)

07 May 2024 470

Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu, din Constanța, cumpără energie electrică de la Termo Ploiesti SRL, controlată de Consiliul Local Ploiești

30 Apr 2024 418

Oficial de la IPJ Constanța despre accidentul de la M. Kogălniceanu, în care un pieton a decedat

29 Apr 2024 722

Știri Constanța Accident rutier grav pe DN2A între Ovidiu și Mihail Kogălniceanu! Un pieton, decedat

28 Apr 2024 1592

Județul Constanța Dosar penal pentru un bărbat care transporta persoane în regim de taxi – avea permisul suspendat

24 Apr 2024 694

Aeroportul Mihail Kogălniceanu cumpără servicii de identificare a alertelor de securitate cibernetice! Iată care este valoarea contractului

23 Apr 2024 633

Județul Constanța Urmărire ca în filme, în Mihail Kogălniceanu - A condus fără permis, a fugit de poliție, a abandonat autoturismul, a fost prins și încarcerat pentru 24 de ore

22 Apr 2024 811

Infracțiuni rutiere, depistate de polițiști pe raza județului Constanța. Au fost întocmite dosare penale

20 Apr 2024 621

APM Constanța Undă verde de la Mediu pentru extinderea zonei de exploatare de către Celco SA

18 Apr 2024 418

Județul Constanța Încă o dronă a fost observată în zona Bazei Aeriene 57 „Mihail Kogălniceanu”!

18 Apr 2024 967

RAJA ConstanțaSe oprește apa în localitățile Mihai Kogălniceanu, Culmea și Oituz!

18 Apr 2024 460

Primăria comunei Mihail Kogălniceanu, județul Constanța, cumpără mobilier școlar!

17 Apr 2024 507

LIVE TEXTAmbasadorul SUA în România, în vizită la Baza Aeriană „Mihail Kogălniceanu” Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

17 Apr 2024 899

Drone observate de militarii Bazei Aeriene 57 Mihail Kogălniceanu în apropierea aeroportului!

16 Apr 2024 601