De Dragobete, Cumpana iubeste romaneste

cumpana.jpgLocuitorii comunei Cumpăna s-au reunit ieri, în sala mare a Casei de Cultură din localitate pentru a sărbători Dragobetele.

Cu toate că a lipsit din localitate pentru a participa la lucrările Asociaţiei Comunelor din România, primarul Mariana Gâju a avut grijă să le pregătească o surpriză tinerilor din Cumpăna, astfel încât Dragobetele să nu treacă neobservat. Prin prezenţa lor numeroasă la eveniment, cumpănenii au arătat că sărbătoarea românească a dragostei nu ţine cont de vârstă. Cu mic, cu mare, tinerii, dar şi cei mai puţin tineri şi chiar cei mici, şi-au ocupat locurile în sala de spectacol pentru a asista la spectacolul organizat de Dragobete de către Primăria şi Consiliul Local al comunei Cumpăna. În deschiderea spectacolului desfăşurat sub motto-ul „De Dragobete iubeşte româneşte!", consilierul local Gabriela Văşioi a vorbit celor prezenţi despre însemnătatea sărbătorii pentru universul satului românesc. „Sărbătoarea dragostei este una de bun augur deoarece se credea că aduce gospodarilor un an mai îmbelşugat, linişte, noroc în dragoste şi prosperitate", a declarat Gabriela Văşioi.

Oaspeţi de seamă

Începând cu ora 15.00, cei prezenţi au petrecut o după-amiază plăcută în compania artiştilor care au urcat pe scena Casei de Cultură. Programul a debutat cu dansurile populare ale Ansamblului „Româncuţa", îndrăgite de către toţi locuitorii comunei. Primul dintre artiştii consacraţi invitaţi să le cânte tinerilor îndrăgostiţi din comuna Cumpăna a fost Ion Amititeloaie. Pe scenă au mai urcat Mariana Edulescu, Marius Cristel Marin, Ionuţ Petreacă şi Alexa Cătălina. De asemenea, au mai încântat publicul şi tinerii de la Şcoala de Dans Sportiv Cumpăna, condusă de fraţii Laura şi Laurenţiu Bogorodea.

Fiu al Babei Dochia, Dragobetele este echivalentul românesc al Sfântului Valentin. Entitate mitologică asemănătoare lui Eros sau Cupidon, Dragobetele se diferenţiază de blajinitatea Sfântului Valentin din tradiţia catolică, fiind un bărbat chipeş, un neastâmpărat şi un năvalnic. Preluat de la daci, unde Dragobetele era un peţitor şi un naş al animalelor, românii l-au transfigurat în protectorul iubirii.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

O fetiță de 10 ani a fost rănită în urma unui accident rutier în Cumpăna, județul Constanța

04 May 2024 726

Angajări Constanța Ai studii superioare în medicină generală? Primăria Cumpăna angajează

03 May 2024 644

Poșta Română se va ocupa de serviciile poștale ale Primăriei Mangalia (DOCUMENT)

03 May 2024 440

Declarații de Avere Constanța Camelia Cumpănașu, secretar general al Comunei Poarta Albă deține două autoturisme (DOCUMENTE)

02 May 2024 391

CS Victoria Cumpăna Gimnastele, peste 30 de medalii la „Chișinău Rhythmic Stars“. „Ne oferiți motive de mândrie cu fiecare participare!“ (GALERIE FOTO)

01 May 2024 832

Procesul deschis Consiliului Local Constanța de compania Tundria Patru Invest SRL, ajuns la Curtea Supremă

01 May 2024 455

Liceul Tehnologic „Ion Bănescu“ Mangalia cumpără smartlab cu 100.000 de euro, prin PNRR (DOCUMENT)

01 May 2024 522

Județul Constanța În prag de sărbătoare, 21 de copii ai comunei Cumpăna au primit daruri (Galerie FOTO)

30 Apr 2024 535

Se amână Serbarea Câmpenească organizată de Primăria și Consiliul Local Cumpăna, județul Constanța

30 Apr 2024 489

Mariana Gâju și echipa Primăriei Cumpăna aduc bucurie și speranță în sufletele celor defavorizați de sărbători (FOTO+VIDEO)

30 Apr 2024 774

Primăria Cumpăna, Județul Constanța Peste 300 de vârstnici și persoane cu dizabilități vor primi de Paște produse alimentare

29 Apr 2024 365

CS Victoria Cumpăna Luptătoarele, nouă medalii la Turneul Internațional „Alina Vuc Trophy“ (GALERIE FOTO)

29 Apr 2024 585

Mai multe zone din Cumpăna și Năvodari, fără energie electrică luni, 29 aprilie. Vezi dacă ești afectat

28 Apr 2024 551

Fotbal Constanța Rezultatele etapei a 28-a de la Liga a 4-a (seniori și juniori + clasamentele) - FOTO – VIDEO

28 Apr 2024 881

Peste 3000 de puieți de ulmi și 30 de platani au fost plantați în comuna Cumpăna, județul Constanța

27 Apr 2024 1027