Proiectele de cercetare nu primesc bani de la Uniunea Europeana

Cei mai buni impreuna

In general, cercetarea europeana nu urmareste aceleasi criterii si de aceea proiectele noastre nu prezinta interese pentru finantatori * Desi Programul-cadru 6 acopera toate domeniile de cercetare, temele solicitate pentru elaborarea proiectelor sunt mult mai practice * Seful catedrei de Navigatie de la UMC, Eugen Barsan, este singurul roman selectionat, pana in acest moment, pentru cursurile de evaluator de programe

In luna mai, un reprezentant al Universitatii Maritime Constanta va participa, la Bruxelles, la un curs de evaluatori programe de cercetare. Seful catedrei de Navigatie, Eugen Barsan, a fost selectionat in luna decembrie, dupa ce a trimis un CV la centrul care coordoneaza Programul-cadru 6 de finantare a cercetarii in spatiul european. Acest tip de proiecte se bucura de finantarea Uniunii Europene, la fondul material contribuind mai multe tari din Europa, printre care se numara si Romania. Selectia celor care participa la evaluare se face periodic, anul trecut Romania neavand reprezentanti. Programul, a carui deviza este "Cei mai buni impreuna", vizeaza crearea unei retele de cercetare multinationale prin care centrele de specialitate locale sa colaboreze, precum si pentru stimularea formarii unei retele nationale. Din cele sapte teme propuse, reprezentantul UMC s-a calificat pentru cea intitulata, "Transporturi de suprafata". Prorectorul Universitatii Maritime Constanta, Doina Carp, a precizat ca, in general, proiectele cercetatorilor romani nu sunt aprobate si ca institutiile pot participa cel mult ca partener si, foarte rar, in calitate de coordonator. In general, cercetarea europeana nu urmareste aceleasi criterii si de aceea proiectele noastre nu prezinta interese pentru finantatori. "Am fost sfatuiti sa facem proiecte mai bune pentru a putea sa primim finantarea, de fapt pentru a se intoarce fondurile pe care Romania le-a alocat. Desi Programul-cadru 6 acopera toate domeniile de cercetare, temele solicitate pentru elaborarea proiectelor sunt mult mai practice. De exemplu, printre temele propuse se numara si "Femeia si stiinta", "Societatea informationala"", a explicat prorectorul constantean. Programul-cadru 6 are ca scop si depasirea barierelor nationale si incurajarea colaborarii intre specialisti din tari diferite. Se intentioneaza ca, in urmatorii cinci ani, toate lucrarile de cercetare sa fie finantate prin acest program-cadru.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Tribunalul Constanța radiază Encanto Dance SRL! Firma a avut punct de lucru în Tomis Mall

29 Apr 2024 418

Istoria Dobrogei Vasile Canarache - personaj de legendă. Despre moştenirea istorică lăsată la Constanța

12 Apr 2024 4099

SRI angajează inginer electronist

07 Apr 2024 696

Zeci de elevi intoxicați la Timiș. DSP a intervenit

03 Apr 2024 416

Horoscop pentru duminică, 31 martie 2024. Cheltuielile comune cu alții sunt o temă delicată pentru unii nativi

31 Mar 2024 641

Horoscop pentru sâmbătă, 30 martie 2024. Iată ce le este rezervat zodiilor astăzi

30 Mar 2024 837

SRI angajează! Se cer, printre altele, atenţie la detalii și abilităţi de lucru în echipă!

22 Mar 2024 20671

Nu se modifică indemnizațiile pentru medicii specialiști și primari care efectuează gărzi

14 Mar 2024 551

Eveniment organizat de Academia Navală „Mircea cel Bătrân" Constanța Master Nav adună studenți și specialiști într-un dialog constructiv (FOTO)

24 Feb 2024 747

SRI angajează! Iată pe ce post și care sunt responsabilităţile

18 Feb 2024 31350

Istoria Dobrogei - Bibliografie Gellius (sec. II) - „Nopțile atice”

17 Feb 2024 5476

ICR Apeluri pentru burse destinate cercetătorilor, arhitecţilor şi profesioniştilor din diverse domenii

17 Feb 2024 763

Horoscop pentru miercuri, 07 februarie 2024! Segmentul amoros este sensibil astăzi pentru unii nativi

07 Feb 2024 967

Un important Ordin al Ministrului Dezvoltării ar putea fi anulat la Constanța

05 Feb 2024 788

Vrei să lucrezi la SRI? Acum ai ocazia. Iată ce posturi sunt disponibile!

05 Feb 2024 2796