silviumacrineanu.wordpress.com Macri’s – Cu Diana, săgetând istoria, prin desișul kitschului modern!



Pe Diana Slav am adăugat-o în lista de prieteni anul trecut. Vedeam postări ale ei distribuite de prieteni comuni, și am devenit curios. Cum să facă o mână de femeie tururi de cunoaștere ale orașului vechi. Și care oraș vechi?

Când primim musafiri din alte orașe sau din străinătate, aici la Constanța, de cele mai multe ori ne poticnim în gândire când ni se aruncă întrebarea clasică:

-Ce este de văzut în Constanța? Ce vă definește pe voi ca oraș?

-Lăcomia de bani și nesimțirea, dacă ar fi să fim sinceri!

Dar cum mândria de localnici ai urbei de la mare, la care ceilalți visează 11 luni pe an să ajungă să o  vadă măcar pentru câteva zile, nu ne lasă să dăm răspunsul sincer, ne gândim blocați ce să le arătăm musafirilor?

Binenteles că ne oprim la aceleași câteva chestii: Cazinoul (o ruină, mai bine îi ducem noaptea să nu se prindă!), Delfinariul, Acvariul, Catedrala și – slavă domnului – Portul Tomis, unde le astupăm gura cu niște fructe de mare și o bere rece,

Mamaia nu se pune, eu unul îi las pe musafiri să descopere singuri cum se întâmplă lucrurile în capitala turismului sexual și al spartului în figuri, pe bani mulți, în cluburi de doi bani. Dar cu nume pompoase. Și de unde riști să ieși cu picioarele înainte, dacă răstoarnă careva artificia plasată în gâtul sticlei de șampanie de 4000 de lei, și nu ești mai iute decât focul.

În ultimii ani, sătui de aglomerație, am făcut mai multe plimbări împreună cu soția, prin peninsulă și pe străduțele vechi ce o mărginesc. Am dat de bijuterii arhitectonice de o frumusețe rară, din păcate în cele mai multe cazuri abandonate, distruse, cu tencuiala căzută, geamuri lipsă, acoperiș spart, sau chiar lipsă.

De multe ori ne-am spus:


-Ce casă deosebită a fost asta, ce lucrătură, ce meșteri demni de numele ăsta au durat-o! Oare ce o fi fost? Sau a cui o fi fost?

Binenteles că administratorii urbei nici vorbă să plaseze vreo plăcută cu explicații, de bună seamă pentru a nu atrage atenția asupra impotenței lor în ale gospodăriei și  priceperii de a conduce un oraș mare.

Am rămas astfel, de multe ori, doar cu bucuria vizuală și cu satisfacția de a privi clădirile printre genele strânse, încercând să ne imaginăm cum arătau ele în vremurile bune, când vreo limuzină Panhard, sau poate Vauxhall, trăgea în fața intrării, iar doamne elegante și bărbați așișderea urcau și mergeau să-și risipească plictiseala, în saloanele minunat luminate de la Cazino.

Am rămas totodată cu întrebările fără răspuns până mai deunăzi, când Ziua Iei venind, ne-am hotărât să facem turul cu Diana, întru descoperirea secretelor orașului. Eu șovăiam, datorită căldurii de afară, dar soția a fost fermă, și trebuie să-i mulțumesc pentru asta. Binenteles că eu sunt capul familiei Măcrineanu, dar soția este gâtul, și de cele mai multe ori capul se deplasează acolo unde îl duce gâtul, nu?

Am ajuns la Lupoaică, și m-am uitat după celebrul cap de rățoi în vârf de băț, care tinde să devină brand personal al Dianei. L-am zărit și am găsit-o pe Diana Slav înconjurată de costume populare, care de care mai frumoase, purtate de doamne, domni, adolescenți și copii. Ne-am prezentat, noi fiind doar prieteni virtuali, și ne-am bucurat împreună de întâlnire. Diana purta ea însăși un frumos costum popular, în acord cu evenimentul pe care – prin turul ei special – îl marca.

De aici lucrurile s-au desfășurat cu repeziciune, și am plecat împreună cu zecile de entuziaști să descoperim orașul vechi, cu Diana în frunte, care ne dirija așa cum o cloșcă își dirijează puii. Și orașul vechi a început să-și dezvăluie secretele cu generozitate: Casa Zambaccian, Muzeul de etnografie, ruinele vechilor sinagogi, Casa cu lei, Hotelul Intim, locuințe somptuoase de armatori greci, Strada Vântului, Muzeul Jalea, statuia lui Saligny, biserici catolice și grecești, moschei, ruinele antice, farul genovez, și câte și mai câte.



Mi-a plăcut enorm periplul, din mai multe considerente. Unul fiind acela că m-am născut pasionat de poveștile vechi. Și că fiind provenit la Constanța, îmi lipsesc multe cunoștințe despre istoria orașului. Dar principalul motiv este acela că Diana este altceva decât un ghid profesionist! Orice altceva!

Nu are morga, și nici aerul acela de superioritate plictisită pe care-l capătă ghizii profesioniști, când fac de prea multe ori același traseu, și-și spun în gând:

-Aha, hai să le arăt fraierilor și chestia asta, că oricum n-or să înțeleagă nimic, și oricum le stă gândul numai la masa de la restaurant și cum or să se umfle de bere acolo…

Nu! În mod hotărât, nu! Diana își trăiește turul, mai degrabă cred că și-l retraieste, de fiecare dată cu aceeași bucurie, prinsă parcă într-o buclă temporală precum cea a eroilor din Ziua Cârtiței. Se bucură alături de turiștii de ocazie la fiecare punct de oprire, la fiecare poveste dezvăluită. Are ceva din acel aer caracteristic celor care au făcut multe acțiuni de voluntariat în beneficiul semenilor lor, și care par veșnici tineri.



Ceea ce mi se pare mie extraordinar este faptul că Diana este – de cele mai multe ori – ghid pentru propriii concetățeni, pentru locuitorii urbei Constanța, care trec prea grăbiți câteodată pe lângă istoria orașului lor, poate copleșiți de griji, poate grăbiți spre distracții mai facile.

Asta îmi dă speranța că urbea noastră poate renaște încet-încet, cu ajutorul oamenilor care își învață istoria, și se gândesc la momentele când noi înșine vom deveni istorie. Dacă ar fi după mine, la intrările în oraș aș pune – pe lângă vapoarele frumos colorate – câte o pancartă cu întrebările anticilor: „Cine ești? De unde vii? Încotro mergi”?

Diana Slav nu ne poate spune încotro mergem. Dar ne poate ajuta să descoperim, puțin câte puțin, de unde venim. Și poate cine suntem…

Doar urmăriți capul de rățoi…

silviumacrineanu.wordpress.com

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

În comuna Ciocârlia, județul Constanța Băut bine, un șofer a ieșit de pe șosea și a ajuns într-un șanț

26 Apr 2024 154

Aproape 450 de poliţişti din Constanța, în misiune pentru asigurarea siguranței publice în acest week-end

26 Apr 2024 155

Ziua Veteranilor de Război, marcată de Centrul Militar Zonal Constanța (FOTO)

26 Apr 2024 182

Premieră la Constanța a documentarului "Nasty", care explorează viața și cariera legendarului sportiv Ilie Năstase (Galerie FOTO)

26 Apr 2024 299

Patru persoane reținute în Constanța pentru trafic de droguri. Una din ele, recidivistă, a fost prinsă în flagrant delict (Galerie FOTO)

26 Apr 2024 282

Au sustras bunuri din sediul unei societăți. Percheziții au fost efectuate în Ovidiu, județul Constanța (Galerie FOTO)

26 Apr 2024 284

RAJA Constanța anunță oprirea apei în muncipiul Constanța din cauza unei avarii

26 Apr 2024 347

48 centrale eoliene, 4 stații de transformare, rețele electrice și căi de acces Parc eolian, înființat de South Wind SRL în comuna Cerchezu, județul Constanța

26 Apr 2024 318

Cumpări directe Tehnoconsult Proiect SRL semnează un nou contract cu municipalitatea. Este vizat Cazinoul din Constanța (DOCUMENT)

26 Apr 2024 276

Farul Constanța. Luca Andronache a spart gheața „Încercăm să jucăm cât mai bine pentru fani și pentru toată Constanța“ (GALERIE FOTO + VIDEO)

26 Apr 2024 351

Constănțenii, invitați să depună observaţii la APM Constanța Centrală electrică fotovoltaică, înființată de firma 2A Allcross SRL, în comuna Cobadin

26 Apr 2024 250

Primarul din Constanța, dat în judecată de o companie privată! Afaceriștii cer refacerea certificatelor de urbanism pentru mai multe terenuri din Dosarul Retrocedărilor (MOTIVARE)

26 Apr 2024 432

Tribunalul Constanța, decizie definitivă în cazul Herli-Sof SRL, firma care administrează Autogara Sud, din Constanța!

26 Apr 2024 306

Licitații Constanța Confort Urban SRL, un nou contract cu Fast Park Co SRL pentru parcări prin SMS! Achiziție de 265.000 de euro (DOCUMENT)

26 Apr 2024 284

Istoria Dobrogei Dinastia Alexandrescu - cap de afiș în cultura Constanței

26 Apr 2024 539