Speciile "oportuniste", pun in pericol ecosistemul Marii Negre

O expeditie stiintifica realizata recent in Marea Neagra arata ca speciile invadatoare par sa se dezvolte mai repede intr-un ecosistem deja deteriorat de poluarea produsa de diferite surse, precum ingrasamintele chimice si apele menajere netratate corespunzator. Profesorul Laurence Mee, organizatorul expeditiei si directorul Institutului Marin din cadrul Universitatii din Plymouth, afirma ca Marea Neagra va avea nevoie de mai multa protectie impotriva presiunii umane. De asemenea, marea trebuie aparata de speciile invadatoare ce s-au stabilit deja aici, catalogate drept "oportuniste". Cu toate acestea, recenta expeditie stiintifica multinationala aa relevat o imbunatatire a starii generale fata de declinul ecologic inregistrat in anii 80. Patrunderea in mediul marin a sute de tone de azot si fosfor, in anii 1970 si 1980, provenit din fertilizatori agricoli, deseuri animale si ape menajere netratate au periclitat serios starea de conservare a intregului ecosistem al Marii Negre, intrucat a dus la dezvoltari exuberante ale fitoplanctonului. In 1996, Planul Strategic de Actiune pentru Marea Neagra, semnat de guvernele celor sase state costiere, a concluzionat ca procesul de "eutrofizare" cauzat de cresterea cantitatilor de nutrienti a reprezentat cea mai mare problema "internationala" privitoare la Marea Neagra. Din fericire, marea a inceput sa se refaca la inceputul anilor 90, in mare parte datorita reducerii masive de fertilizatori si a septelului, ce a urmat colapsului economic din fostele tari comuniste riverane Marii Negre si Dunarii.Este necesara intensificarea cooperarii regionaleIn ultimii ani, tarile din amonte de Dunare au adoptat cu succes masuri de reducere a nivelului de nutrienti eliminati in mediu. Cu toate acestea, Marea Neagra continua sa ramana vulnerabila in fata impactului speciilor invazive. Ivan Zavadsky, directorul programului UNDP/GEF Dunare/Marea Neagra, afirma ca observatiile din timpul expeditiei confirma necesitatea intensificarii cooperarii regionale pentru reducerea cantitatii de nutrienti eliberati. Prof. Mee a declarat ca aceasta expeditie de cercetare, de mare succes, va contribui semnificativ in intelegerea din punct de vedere stiintific a partii de nord-vest a Marii Negre. El crede ca probele colectate vor da posibilitatea unei noi definiri a ecosistemului de pe selful de nord-vest, ca unul foarte mult alterat, dar inca "relativ functional". Desi va fi nevoie de mai mult timp pana ce vor fi trase concluzii concrete, prof. Laurence Mee afirma ca exista semne de imbunatatire a ecosistemului, comparativ cu instabilitatea observata timp de doua decenii, incepand cu mijlocul anilor 1970.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Angajări Constanța Ai studii superioare în medicină generală? Primăria Cumpăna angajează

03 May 2024 328

Cum va fi vremea în Dobrogea în noaptea de Înviere?

03 May 2024 328

Rico SRL contestă amenda primită de la Poliția Locală Constanța

03 May 2024 339

Declarații de avere Constanța Averea și interesele Danielei-Alina Borcan, secretar general al comunei Tuzla (DOCUMENTE)

03 May 2024 322

Pe surse Coaliția s-a răzgândit. PNL şi PSD vor să mute alegerile prezidențiale în noiembrie

03 May 2024 364

Acțiuni ale polițiștilor din județul Tulcea, pentru combaterea pescuitului ilegal. Iată ce au constatat ​

03 May 2024 279

Două eleve din Constanța, participante la Olimpiada Naţională de Istorie, desfăşurată la Braşov, au ajuns la spital. Iată ce spune Sorin Mihai, inspectorul școlar general

03 May 2024 511

ANM Se anunță ploi și în perioada următoare în Dobrogea

03 May 2024 471

Declarații de Avere Constanța Averea și interesele Vasilicăi Olteanu secretar general UAT la Comuna Siliștea (DOCUMENTE)

02 May 2024 466

CSM Constanța Baschet Ghetele de joc „fermecate“ ale lui Jorden Duffy au făcut fericit un mic fan. Cadou de preț! (GALERIE FOTO)

02 May 2024 490

Firme din Constanța Adunarea Generală a Acționarilor Salport SA, convocată pentru decizii importante!

02 May 2024 410

Declarații de Avere Constanța Camelia Cumpănașu, secretar general al Comunei Poarta Albă deține două autoturisme (DOCUMENTE)

02 May 2024 366

Decizii ale acționarilor Plusenerg SA, controlată de regele eolienelor, Emanuel Muntmark

02 May 2024 310

Firme Constanța Ce decizii au adoptat acționarii Tar 02 Special SA în Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor

02 May 2024 301

Firme Constanța Noul administrator al societății ML Greencherry SRL este Cristian Chivu

02 May 2024 343