USR se opune proiectului de lege care legalizează nepotismul

Partidul Uniunea Salvați România se opune proiectului de lege care legalizează nepotismul prin redefinirea conflictului de interese din Codul Penal. în cazul în care va fi adoptat, USR intenţionează să atace la CCR acest proiect de lege, a declarat ieri, în conferința de presă a USR, deputatul Cristian Stelian Ion, membru al Comisiei Juridice din Camera Deputaților.
 

„Este cât se poate de clar că ecoul protestelor masive din ianuarie și februarie a fost uitat, iar parlamentarii puterii se întorc în forță la ocupația lor de zi cu zi, mai exact, de noapte și zi, în slujba membrilor de partid și a celor apropiați partidului: ciuntirea și desfigurarea codului penal. Ieri a avut loc episodul al treilea din marțea neagră”, susține Stelian Ion, deputat USR și membru în comisia juridică.

Modificările articolelor 301 și 308 din Codul Penal, adoptate marți în Comisia Juridică, cu toată opoziția Ministerului Justiției, desființează practic infracțiunea de conflict de interese.
 

„Au fost eliminate din textul de lege pasaje foarte importante și în plus a fost introdusă o condiție care golește de conținut aproape întregul text incriminator. Consecința foarte gravă este aceea că, după adoptarea și publicarea în Monitorul Oficial a acestei legi, toate persoanele cercetate pentru conflict de interese vor fi scoase de sub această acuzație, iar pe viitor se dă liber la nepotism. Toți funcționarii publici, de exemplu primarii, vor putea încheia contracte cu firme ale unor rude sau foști parteneri de afaceri, fără absolut nicio problemă, dacă vor dovedi că aceste contracte sunt în interes public și dacă vor dovedi ca acele firme sunt corecte", explică deputatul USR Stelian Ion.
 

Condiția introdusă în proiectul de lege nu este clară și are la bază o sintagmă care nu este definită în legislația civilă sau penală, ceea ce ar trebui să atragă neconstituționalitata textului.
 
În perioada 2011-2015, peste 50 de parlamentari români au fost acuzați de Agenția Națională de Integritate (ANI) că se află în conflict de interese de natură administrativă și/sau penală deoarece și-au angajat rudele la cabinetele parlamentare. Deși ANI a câștigat definitiv și irevocabil în majoritatea cazurilor, unii dintre demnitarii cu probleme de integritate au obținut noi mandate în Parlament. În prezent, șapte deputați din Parlamentul României, dintre care cinci fac parte din PSD, sunt acuzați de conflict de interese.
 
Anul trecut, pentru a rezolva problema colegilor de partid, Florin Iordache (PSD) a inițiat un proiect de lege potrivit căruia parlamentarii care și-au angajat rude în cabinetele parlamentare înainte de 21 august 2013 să nu mai fie acuzaţi de conflict de interese. Proiectul a fost votat, dar Curtea Constituțională a decis, cu majoritate de voturi, că legea este neconstituțională. Tot Florin Iordache a fost cel care a insistat ca deputații din Comisia Jurdică să adopte, marţi, proiectul care modifică articolele 301 şi 308 din Codul Penal, în pofida faptului că Ministerul Justiției a solicitat amânarea proiectului până săptămâna viitoare când va fi depus un pachet de legi ce transpune ultimele decizii ale CCR în Codul Penal.
Parlamentarii USR au propus marți în Comisia Juridică o serie de amendamente pentru aducerea formei textului de lege în concordanță cu deciziile CCR, dar toate au fost respinse.  În schimb, amendamentele depuse de PSD au trecut și cu sprijinul unor reprezentanți ai PNL.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Alegeri 2024 Stelian Ion își prezintă candidatura și programul de guvernare locală pentru Constanța. La eveniment participă și Cătălin Drulă

09 May 2024 605

LIVE VIDEO-TEXT Cine este pe primul loc în sondajele comandate de USR (FOTO)

08 May 2024 1106

Stelian Ion susține că numele său și al altor colegi din USR Constanța apare în listele de susținători ai partidului Dianei Șoșoacă

28 Apr 2024 590

ZIUA LIVE Candidatul Dreptei Unite pentru municipiul Constanța, Stelian Ion -„Eu joc totul pe această carte, Primăria trebuie câștigată"! (VIDEO)

26 Apr 2024 676

LIVE VIDEO-TEXT Alegeri 2024 Este oficial - Stelian Ion și-a depus candidatura pentru funcția de primar al Constanței (GALERIE FOTO+VIDEO)

25 Apr 2024 921

ZIUA LIVE Planurile lui Stelian Ion, candidatul Alianței Dreapta Unită pentru municipiul Constanța!

25 Apr 2024 865

Candidatul din partea ADU pentru Primăria Constanța, Stelian Ion își depune candidatura la Biroul Electoral Municipal

24 Apr 2024 582

LIVE VIDEO-TEXT Stelian Ion (candidat ADU) pentru Primăria Municipiului Constanța- „Comunitatea tătaro-turco-musulmană este una puternică, cu o istorie care ne apropie“ (FOTO)

24 Apr 2024 856

Beneficiar, afaceristul Viorel Farcaș Deputatul Stelian Ion (USR) - „O nouă bucată din faleza orașului, un alt tun imobiliar pus la cale de primarul Chițac" (DOCUMENT)

23 Apr 2024 1144

În anul 2024, cartierul Palas din Constanța, praf și mocirlă după o simplă ploaie!

21 Apr 2024 554

Mesajul lui Stelian Ion (candidat ADU) pentru Primaria Municipiului Constanța, către liberalii constănțeni

20 Apr 2024 586

ZIUA LIVE Stelian Ion (ADU) - „Eu văd dezvoltarea Constanței pe orizontală, trebuie să încurajăm aceste investiții"! (VIDEO)

17 Apr 2024 679

ZIUA LIVE Pe cine va vota Claudiu Palaz ca primar al Constanței? (VIDEO)

16 Apr 2024 628

ZIUA LIVE Stelian Ion, candidatul Alianței Dreapta Unită pentru Primăria Constanța propune o administrație transparentă!

16 Apr 2024 705

ZIUA LIVE. Stelian Ion (ADU) „Constanța este un oraș nespălat, îl spală doar ploile, iar din cauza lucrărilor prost făcute se inundă”!

09 Apr 2024 860