Promisiuni electorale nerealiste De ce întârzie demararea lucrărilor de restaurare a Cazinoului din Constanţa

Administraţia publică locală decidea, în toamna anului trecut, transmiterea imobilului teren şi a construcţiei „Cazino Constanţa” aparţinând domeniului privat al municipiului Constanţa din administrarea Consiliului Local Municipal în administrarea Companiei Naţionale de Investiţii S.A. La momentul respectiv, Radu Mazăre, primarul acum suspendat al municipiului Constanţa, declara că s-a ajuns la această situaţie din cauza... fricii sale. „Dacă aş fi reparat Cazinoul cu bani de la Primărie şi aş fi băgat peste 10 milioane de euro în renovarea acestei clădiri, toţi cetăţenii oraşului şi ai României ar fi spus că sunt nebun, că în loc să construiesc case pentru 4.500 de oameni, cu banii ăştia reparam o clădire.

Am încercat să fac ceva cu investitori privaţi, am fost şi în Elveţia, am avut nenumărate contacte şi cu chinezi, cu un fond de investiţii gestionat de nişte ruşi, dar m-am oprit. M-am oprit de frică, pentru că renovarea şi punerea pe roate a acestui Cazinou ar fi însemnat o licitaţie. Ca atare, am stopat orice discuţie şi orice potenţial investitor privat şi nici nu mai plimb niciun investitor privat prin Constanţa până nu se schimbă situaţia în România“, explica Mazăre.
Înainte de alegerile prezidenţiale, vicepremierul Liviu Dragnea, coleg de partid cu Radu Mazăre, efectua o vizită la Cazino şi vorbea, cu un elan greu să stăpânit, despre reabilitarea clădirii-simbol a Constanţei. Momentul era, cum spuneam, foarte bine ales: fix înainte de alegerile prezidenţiale. Compania Naţională de Investiţii se află în subordinea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei publice, condus de Liviu Dragnea.

Toamna lui 2015, un termen realist

Deşi au trecut câteva luni de la promisiunile privind restaurarea şi reabilitarea imobilului, lucrările nu au fost încă demarcate. Decebal Făgădău, viceprimarul cu atribuţii de primar al Constanţei a declarat, ieri, la finalul şedinţei de consiliu local: “Lucrările nu au fost demarate. S-a elaborat studiul de fezabilitate (SF), au fost aprobaţi indicatorii tehnico-economici ai SF-ului în cadrul Consiliului tehnico-economic, şedinţă care s-a ţinut la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, a fost aprobată suma de 9,2 milioane de euro aproximativ pentru resturarea obiectivului Cazino Constanţa. De aici mai departe, procedura este puţin diferită faţă de cum aţi fost obişnuiţi la Constanţa, în sensul că nu venim la nivelul autorizaţiei de construire, facem o licitaţie pentru proiectare, aprobăm indicatorii tehnico-economici şi ulterior procedură pentru execuţie. S-a scos la licitaţie, de către Compania Naţională de Investiţii, achiziţionarea serviciului de proiectare plus execuţie. Un exerciţiu similar build and design. De ce? Pentru că la restaurare nu ai cum să ştii dinainte ce categorii de lucrări te aşteaptă a le executa după ce decoportezi, după ce descoperi cu adevărat ceea ce urmează să restaurezi. Astfel încât, această procedură, fiind mai complicată, va dura mai mult, pentru că necesită o însumare a unei companii de proiectare specializată cu o companie de construcţii specializată în restaurări. Cu alte cuvinte, proiectanţii şi arhitecţii de fac partea de proiectare trebuie să aibă atestat din partea Ministerului Culturii, plus experienţa necesară. De asemenea, şi firma de execuţie. Ei trebuie să formeze un consorţiu care va participa la licitaţie. Nu vă pot spune când se va finaliza procedura de achiziţie pentru că este o procedura îndelungată, o procedură ce urmează a fi atent studiată, ca să declari un câştigător. Dar am speranţa că undeva la jumătatea acestei toamne lucrările vor putea începe.

Este un termen realist", a declarat, la finalul şedinţei, Decebal Făgădău. În acelaşi context, viceprimarul cu atribuţii de primar a menţionată că "(toamna lui 2016 - n.r. ) este un termen nerealist“. "În momentul în care-ţi propui să restaurezi Cazinoul într-un an de zile înseamnă că ţi-ai fixat o ţintă nerealistă”, a mai spus Făgădău.
Amintim în acest context că, potrivit unui amendament făcut în toamna anului trecut de Decebal Făgădău, dacă în termen de 24 de luni de la semnarea protocolului de predare-primire a imobilului nu vor fi demarcate lucrările de reabilitare şi restaurare, Cazinoul revine în administrarea municipalităţii constănţene.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Se pregătește un nou regulament de acces? Decebal Făgădău, nu se lasă “Zona Peninsulară va deveni, în cele din urmă, pietonală!”

01 Jun 2020 4550

Cazino, drumul spre renaștere Dr. ing. Petre Badea, directorul Aedificia Carpați - „Vom respecta sigur acest termen, chiar și în contextul crizei actuale“ (galerie foto)

04 Apr 2020 4182

Jos labele de pe Cazino!

31 Oct 2019 4272

„O cronologie a nesimţirii“ „Frustrare, furie şi neputinţă“ - cele trei cuvinte ce caracterizează reacţia autorităţilor după noua contestare a licitaţiei pentru Cazino (document)

30 Oct 2019 4952

Sondaj de opinie Respondenţii sunt pesimişti. Majoritatea dintre ei nu văd proiectul de restaurare a Cazinoului dus la bun sfârşit

04 Mar 2019 1824

Sondaj de opinie Credeţi că Primăria Constanţa trebuie să se împrumute cu 10 milioane de euro pentru a reabilita Cazinoul?

19 Feb 2018 4086

Update. Iată sondajul! Soarta Cazinoului Constanța decisă printr-un sondaj demarat de Primăria Constanța. Ce a declarat primarul Decebal Făgădău

15 Feb 2018 2701

Demararea lucrărilor, în stand by Decebal Făgădău - „Reabilitarea Cazinoului ar dura doi ani, doi ani şi jumătate”

10 Sep 2015 2250