Sistemul integrat al managementului deşeurilor - pentru unii mumă, pentru alţii ciumă Dumitru Dragu - „Cei de la CJC ne-au lăsat baltă"

deseuri_statie_sortare_deseuri_1.jpgSocotelile făcute pe plan local privind implementarea managementului integrat al deşeurilor la nivelul judeţului, proiect administrat de Consiliul Judeţean Constanţa, nu s-au dovedit aceleaşi cu cele din teren.

Reprezentanţii firmei de consultanţă dar şi oficialii Comisiei Europene au avut ceva obiecţii cu privire la gestionarea acestui program, obiecţii ce au dus, spre dezamăgirea primarilor din judeţ, la sistarea unor obiective. Ca atare, proiectele privind construirea unei staţii de transfer la Târguşor şi a unei staţii de sortare la Topraisar au fost eliminate din cadrul programului, fiind considerate neeligibile. De asemenea, în comuna Lumina era prevăzută amenajarea unei staţii de sortare şi a unei staţii de tratare mecanico-biologică, însă la cererea Comisiei Europene, proiectul s-a mutat la Ovidiu. De pe urma acestor modificări, ce vor fi aprobate mâine în şedinţa Consiliului Judeţean, cel mai mult are de suferit primarul de la Târguşor, Dumitru Dragu.

„Consiliul Judeţean ne-a răspuns că nu are bani să ne ajute"

deseuri_statie_sortare_deseuri_2.jpgGospodarul-şef de la Târguşor susţine că pentru ei a fost o mare lovitură vestea dată de reprezentanţii Consiliului Judeţean privind renunţarea la construcţia staţiei de transfer. „Această investiţie era foarte importantă pentru comună. Prin contract se prevedea şi achiziţia unei maşini de gunoi dar şi a unor pubele", a declarat primarul. Dumitru Dragu declară descumpănit că au fost lăsaţi baltă de Consiliul Judeţean. „Am fost lăsaţi baltă cu totul. A căzut şi proiectul, iar Consiliul Judeţean ne-a răspuns că nu are bani să ne ajute cu achiziţionarea pubelelor şi maşinii de gunoi de care avem nevoie urgentă", a explicat şeful autorităţii locale. Dumitru Dragu susţine că în privinţa transportului gunoaielor menajere a purtat deja discuţii cu agenţi economici din judeţ însă până în prezent nu s-a înţeles la preţ cu aceştia. Primarul explică şi că s-ar ridica la suma de 6-7 lei/persoană/lună costurile cu transportul gunoiului menajer, ceea ce este foarte mult. „Cei 2.000 de localnici din Târguşor şi Mireasa nu au bani, iar Primăria nu are posibilitatea să subvenţioneze aceste costuri. Dacă am accepta asemenea preţuri cu siguranţă am intra în incapacitate de plată şi nu am putea să plătim prestatorul de servicii. Negociem în continuare şi sperăm să găsim un preţ mai bun pentru transportul deşeurilor", a subliniat primarul. Şeful autorităţii locale a menţionat că îşi doreşte să găsească o rezolvare în privinţa transportului menajer cât mai curând pentru a nu intra cu o astfel de problemă în iarnă. Dumitru Dragu a afirmat că în privinţa achiziţionării pubelelor a găsit o soluţie. În perioada următoare Dragu va reuşi să aloce bani de la bugetul local pentru achiziţionarea a 540 de pubele aferente celor 540 de gospodării de pe raza comunei, tăind de la alte programe.

Staţia de sortare de la Topraisar scoasă din calcul

Stelian Gheorghe, şeful autorităţii locale de la Topraisar declară că în ceea ce-i priveşte Consiliul Judeţean a făcut tot ce a putut. „Consiliul Judeţean şi-a dorit ca şi localitatea noastră să fie inclusă în proiect prin construirea unei staţii de sortare, dar din păcate firma de consultanţă nu a fost de acord şi a declarat proiectul neeligibil", a precizat primarul. Stelian Gheorghe afirmă că nu au rămas descoperiţi în ceea ce priveşte colectarea gunoiului menajer, având un contract cu preţuri avantajoase pentru populaţie, încheiat cu cei de la Iridex. Primarul susţine însă că regretă anularea proiectului privind staţia de sortare. „Era o investiţie în plus atrasă de comuna noastră care facilita şi crearea de locuri de muncă", a declarat Stelian Gheorghe.

Lumina a pierdut câteva beneficii importante

Primarul de la Lumina, Dumitru Chiru, a spus şi el adio proiectului privind celor două staţii de sortare şi tratare ce ar fi trebuit să fie ridicate în comună. Mâine, în şedinţa Consiliului Judeţean, terenul de la Sibioara în suprafaţă de 50.000 de metri pătraţi pe care urma să fie construite o staţie de sortare şi o staţie de tratare mecanico-biologică va fi luat din administrarea Consiliului Judeţean şi redat comunităţii din Lumina. „Proiectul a fost mutat la Ovidiu. Inspectorii Comisiei Europene au motivat că finanţările privind implementarea acestui proiect la Lumina sunt prea mari şi am fost nevoit să renunţ la el şi să accept transferul lui pe teritoriul oraşului Ovidiu. Pierdem cu el şi o serie de avantaje importante pentru localitate, însă s-a procedat aşa cum este mai bine pentru întreg judeţul", a afirmat Dumitru Chiru. Primarul susţine că dacă proiectul rămânea în comuna Lumina, populaţia ar fi plătit jumătate din preţul solicitat la această dată cu transportul gunoaielor menajere. De asemenea, prin construirea celor două staţii s-ar fi creat noi locuri de muncă. Dumitru Chiru a precizat că Lumina va transporta în continuare deşeurile la groapa de gunoi de la Ovidiu.

Deşeurile se vor depozita, sorta şi trata la Ovidiu

Primarul de la Ovidiu, George Scupra, susţine că decizia de a se construi la Ovidiu staţia de sortare şi cea de tratare a deşeurilor reprezintă un proiect cu finanţare europeană important pentru oraş. Mai precis localitatea va atrage fonduri de 11,5 milioane de euro şi se va bucura de crearea a 60 de locuri de muncă. „Cele două staţii de sortare şi tratare a deşeurilor vor fi amenajate în vecinătatea depozitului de reziduuri de la Ovidiu. Ceea ce înseamnă că gunoiul pe care până acum doar îl depozitam îl vom putea trata şi sorta şi nu-l vom mai ţine la nesfârşit în acelaşi loc", a apreciat George Scupra.

La Techirghiol se închide depozitul de gunoi de pe malul lacului

La Techirghiol în schimb rampa de deşeuri şi reziduuri industriale amenajată pe o suprafaţă de 20.000 de metri pătraţi va fi închisă. Decizia privind dezafectarea acesteia va fi aprobată în şedinţa de Consiliul Judeţean de mâine. Primarul din Techirghiol, Adrian Stan, afirmă că prin închiderea depozitului de gunoi amenajat în zona lacului se rezolvă o problemă de mediu care a iscat discuţii în repetate rânduri. Primarul a explicat că gunoiul va fi transportat la Costineşti, unde există o rampă ecologică de un an şi jumătate.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

de la mine

24 Oct, 2012 07:41

LA TIRGUSOR LUCRURILE AU LUAT-O IN DIRECTIA CEA BUNA SA SPERAM CA PRIMARUL VA AVEA DESTULA RABDARE SI CONVINGERE CU CEI DE LA CJC CONSTANTA PENTRU CA TOTUL SA IASA PERFECT MULTUMIM DOMNULE PRIMAR SI TOT RESPECTUL !

Articole asemanatoare

Cumpărări directe Constanța Primăria Murfatlar investește în lucrări de reparații sistem rutier (DOCUMENT)

27 Apr 2024 347

Sistem de monitorizare și supraveghere video a spațiului în comuna Limanu, județul Constanța

26 Apr 2024 246

Polițiștii din Tulcea, la datorie pentru o sărbătoare a Floriilor în siguranță

25 Apr 2024 302

Ședință CLM Constanța Valoarea investiției menite să crească siguranța în municipiul Constanța s-a majorat cu aproximativ trei milioane de euro (DOCUMENT)

22 Apr 2024 681

Cumpărări directe Primăria Costinești cumpără sistem video de supraveghere de la GMB Computers, pentru străzile din comună!

22 Apr 2024 357

Județul Constanța Peste 300 de sancțiuni, aplicate de polițiști, în weekend

22 Apr 2024 362

Cumpărări directe Constanța Ce firmă prestează serviciile de reparare și de întreținere sistem de irigare la Techirghiol (DOCUMENT)

21 Apr 2024 505

Licitație la Garda de Coastă în valoare de peste 4 milioane de lei! (DOCUMENT)

21 Apr 2024 367

Acțiuni de amploare ale polițiștilor în județul Constanța. Peste 400 de persoane au fost legitimate prin aplicația eDAC

20 Apr 2024 591

Primăria Constanța va repara și va pune în funcțiune sistemul de irigații. Câți bani alocă?

20 Apr 2024 510

Acțiunea Blocada! 446 de permise de conducere, reținute în ultimele 24 de ore! Cele mai multe pentru depășirea vitezei

20 Apr 2024 457

Biroul pentru ImigrăriÎn contextul aderării României la spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime, a fost implementat un nou sistem digital de verificare a documentelor de identitate (eDAC)

17 Apr 2024 339

Licitații Constanța Primăria Crucea, contract pentru înființarea rețelei de apă uzată în Stupina

16 Apr 2024 522

Afaceri Constanța Primăria Nicolae Bălcescu va avea un sistem de distribuție gaze naturale. Iată cine va asigura dirigenția de șantier (DOCUMENTE)

16 Apr 2024 583

IPJ Argeș Acțiuni desfășurate de polițiștii argeșeni, în sistem integrat, pentru asigurarea ordinii publice

16 Apr 2024 308