Baletul de la Oleg Danovski, model pentru sibieni

1212418949.jpg

Dan Dumbrava a fost distins cu premiul II, la categoria juniori, in cadrul concursului international de la Sibiu

In urma cu o saptamana, Sibiul a fost gazda unei promitatoare competitii internationale de dans clasic si contemporan. Manifestarea, aflata la prima editie, isi revendica sorgintea de la concursul de balet constantean, fondat de maestrul Oleg Danovski, desfasurat de-a lungul a opt editii. In acele vremuri, la Constanta veneau sute de concurenti pentru a-si etala talentul in arta coregrafica. Acum, menirea de a mentine viu interesul pentru competitie, progres si valoare i-a revenit Concursului International de Dans Clasic si Contemporan de la Sibiu. In competitie au intrat, in perioada 22 - 16 mai, balerini din tara, dar si din Ungaria, Germania, Italia sau Japonia. Tanarul balerin Dan Dumbrava, din cadrul companiei de balet a Teatrului Oleg Danovski, a fost distins cu premiul II, la categoria juniori, fiind apreciat atat pentru linia frumoasa, impecabila, conform standardelor baletului clasic, cat si pentru limbajul de dans contemporan. Premiul I, la juniori, i-a fost acordat lui Tudor Paul Moldoveanu, de la liceul de coregrafie din Bucuresti, care a fost selectionat pentru o bursa de doi ani la San Francisco. La categoria seniori, dans clasic, premiul I nu s-a acordat. La sectiunea dans modern, premiul I le-a revenit elevilor de la scolile din Cluj si Bucuresti. Plecand de la modelul companiei de balet a Teatrului National de Opera si Balet Oleg Danovski, Sibiul si-a propus sa isi creeze propriul teatru de balet. Concursul pentru ocuparea postului de balerin va debuta pe 20 iulie. Balerinii din Constanta vor fi invitati sa prezinte, cu experienta si talentul lor, spectacole din repertoriul pe care il detine compania.

Juriu cu prestanta

Ca o recunoastere a valorii, organizatorii sibieni - Consiliul Local, Primaria si Casa de Cultura a municipiului Sibiu - i-au invitat in juriu pe doi dintre reprezentantii Therpsichorei constantene: criticul de balet Nicolae Spirescu, in calitate de presedinte al juriului pentru concursul de dans contemporan, si Calin Hantiu - coregraf la Teatrul de Stat, in calitate de membru al juriu pentru concursul de dans clasic. Alaturi de acestia, din juriu au facut parte nume binecunoscute din domeniu, printre care merita amintiti profesorul Vasile Solomon, fost maestru de balet la Constanta, Cristina Hamel - binecunoscuta prim-balerina, in prezent profesoara de balet de reputatie internationala, coregraful de balet clasic Francisc Valkay sau Adina Cezar - coregrafa de dans contemporan. Concursul International de Dans a avut nu doar scopul nobil de a promova valorile interpretative si creative in domeniile dansului clasic si contemporan, ci si un scop adiacent, mai pragmatic. Acela de a atrage balerini catre viitorul teatru, carora, asa cum afirma Ovidiu Dragoman - directorul Casei de Cultura a Municipiului Sibiu -, li se vor oferi salarii atractive si posibilitatea unor turnee peste hotare, gratie contactelor stabilite in decursul anului 2007. Intr-un oras cu o puternica traditie culturala, iubitorii de arta au raspuns invitatiei de a participa la prima editie a concursului, semn ca ei vor forma nucleul viitorului public al teatrului de balet.

Scris de: {autor}Mirela STINGA {/autor}


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Spitalul Militar de Urgenţă ,,Dr. Alexandru Gafencu” Constanţa scoate la concurs două posturi vacante

05 May 2024 2199

Spitalul Clinic CF Constanța angajează. Ești interesat?

02 May 2024 675

Vrei să lucrezi la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța? Mai multe posturi, scoase la concurs

01 May 2024 1309

Sanatoriul Balnear şi de Recuperare Mangalia angajează medic specialist epidemiologie

01 May 2024 367

Serviciul Public de Gospodărie Comunală Techirghiol angajează. Ce post este disponibil

30 Apr 2024 512

CSM Constanța Triatloniștii Carol Popa și Amalia Singuran, parcurs de excepție la Campionatul Național de Supersprint în bazin de la Izvorani (GALERIE FOTO)

30 Apr 2024 409

ISU Dobrogea Vino să faci parte din frumoasa echipă a salvatorilor constănțeni! Iată posturile vacante

30 Apr 2024 744

Locuri de muncă Constanța Școala Gimnazială Nr. 1 Topalu angajează. Iată ce trebuie să faci

29 Apr 2024 505

​Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida” Constanța scoate la concurs un post vacant. Detalii

29 Apr 2024 560

Parchetul Tribunalului Constanța pune la bătaie patru posturi de execuție pentru promovarea procurorilor (DOCUMENT)

29 Apr 2024 534

Gimnastică aerobică Echipa CS Farul Constanța, câștigătoarea Cupei Cetății Deva (GALERIE FOTO)

29 Apr 2024 828

Peste 2.700 de posturi didactice pentru ocupare pe perioadă nedeterminată, scoase la concurs de ISJ Constanța

29 Apr 2024 595

Poliția Română organizează un concurs important! Este vizat IPJ Tulcea

28 Apr 2024 534

ISU HarghitaDouă posturi scoase la concurs, din sursă externă

26 Apr 2024 307

​Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sfântul Apostol Andrei” Constanța angajează. Detalii

26 Apr 2024 675