Lectia de istorie de la Muzeul Militar National

cap_5.jpgInfanteria a fost şi este arma de bază a sistemului militar românesc. Ziua de ieri a avut o multiplă semnificaţie pentru Armată Română, deoarece s-au împlinit 180 de ani de la înfiinţarea Armatei Române moderne, s-a sărbătorit Ziua Armei Infanterie din Forţele Terestre române, dar şi Ziua Logisticii Militare.

Cu acest prilej, iubitorii de istorie au putut vizita gratuit expoziţia permanentă dedicată artei şi tradiţiilor militare în Dobrogea din cele mai vechi timpuri până astăzi a Muzeului Militar Naţional „Regele Ferdinand I", filiala Constanţa.

Expoziţia adăposteşte uniforme de epocă, piese de artilerie, armament alb şi de foc, decoraţii, accesorii vestimentare, ţinute de camuflaj, tehnici de minare a terenului, machete cu metode de aprindere şi întreţinere a focului, imagini cu infanteriştii militari dobrogeni în misiunile desfăşurate în ţară, dar şi în teatrele de operaţii.

muzeu.jpgLa parter, vizitatorii pot admira, dar se şi pot fotografia, cu o armură medievală chinezească donată de subprefectul Claudiu Palas acum doi ani, care din păcate trebuie recondiţionată. „Copiii sunt cei mai atraşi de această armură. Se fotografiază tot timpul cu ea. Este o armură valoroasă atât din punct de vedere material, deoarece este o piesă unicat, dar şi sentimental", ne-a spus directorul muzeului, Costin Scurtu. Urcând scările, ai impresia că păşeşti pe un câmp de luptă. Pe pereţii muzeului este expusă o colecţie impresionantă de armament de foc, dar şi suliţe, cuţite, săgeţi, iatagane, topoare şi pumnale. Directorul muzeului povesteşte că cei mai atraşi de aceste obiecte „de luptă" sunt copiii, motiv pentru care s-a iniţiat un program de gratuitate pentru aceştia.

La etaj se poate admira exponatul Edificiului Roman cu Mozaic în miniatură, dar şi basorelieful Diviziei de la Mărăşeşti dedicat celor aproape 5.000 de militari dobrogeni care au căzut la datorie în Primul Război Mondial, în anul 1917. „Deasupra basoreliefului sunt scrişi pe o plăcuţă militarii dobrogeni care şi-au pierdut viaţa în Primul Război Mondial", explică directorul muzeului.

Vizitatorii pot remarca de asemenea, lângă monumentul Diviziei „Mărăşeşti", ţinute religioase vechi, dar şi altarul de companie unde s-a făcut slujba de la Basarabi pentru soldatul român ucis în 2006 în Afganistan, Ion Drăguşanu.

După un tur complet al Muzeului Militar Naţional „Regele Ferdinand I", vizitatorii se pot opri câteva momente pentru a-şi scrie gândurile în Cartea de Onoare. „Este pentru prima dată când vizitez acest muzeu şi îmi pare rău că nu am făcut acest lucru mai demult. Am rămas plăcut impresionată de armamentul de foc, dar mai ales de piesele de artilerie şi de uniformele de epocă şi acum sunt convinsă că vreau să urmez o carieră militară", a scris Alexandra, o tânără care a avut ocazia să păşească în acest muzeu şi să afle cele mai interesante amănunte din istoria noastră militară.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Muzeul de Artă Populară Constanța angajează. Ce post este scos la concurs

15 Apr 2024 1110

Artist Talk cu Lia Perjovschi și Dan Perjovschi la Muzeul de Artă Brașov

10 Apr 2024 283

Expoziția „Constanța Anilor '60, 70, '80 - Demolări, Realizări Arhitecturale și Urbanistice”, la Muzeul de Artă Constanța

05 Apr 2024 673

Colaborare între Muzeul de Artă Populară Constanța și Gradinița cu Program Prelungit „Steluțele Mării”

31 Mar 2024 451

Ședință de Guvern, astăzi. Unul dintre proiecte vizează Muzeului Ororilor Comunismului în România

21 Mar 2024 681

Termoficare Constanța Se reia furnizarea apei calde și a căldurii pentru anumiți consumatori afectați din municipiul Constanța

14 Mar 2024 640

Istoria Dobrogei Dr. Gheorghe Vintilă - Darul ce l-a făcut oamenilor din Topalu

08 Mar 2024 6212

Istoria Dobrogei Dr. Horia Slobozeanu, proprietarul primului muzeu arheologic din țară

09 Feb 2024 6552

Raluca Turcan, anunț de ultim moment despre majorarea de salarii pe partea de muzee şi biblioteci

18 Jan 2024 1180

Număr record de vizitatori, anul trecut, la Muzeul Naţional de Artă al României

15 Jan 2024 684

Probleme la Muzeul Universității din Iași. Pompierii intervin la fața locului

12 Jan 2024 731

Decizia de ultimă oră a ministrului Culturii! Vizat Muzeul „George Enescu”

10 Jan 2024 894

Succes cultural. Muzeele care au înregistrat un număr record de vizitatori în 2023

04 Jan 2024 738

LIVE Viața și activitatea inginerului Dumitru Manole, cuprinse într-un volum lansat la Muzeul Național al Marinei Române (FOTO+VCIDEO)

20 Dec 2023 1549

Bojdeuca lui Ion Creangă din Țicău, primul muzeu literar din România se deschide vineri

12 Dec 2023 792