Agrointel.ro Plantări în livadă - de ce nu se prind pomii fructiferi. 10 greșeli de evitat!

Plantarea pomilor fructiferi necesită mare atenție și mai ales informare în prealabil astfel încât fiecare puiet pe care l-ați pus în pământ să se prindă și să devină un pom sănătos și productiv. Pentru a vă asigura că, deși fără experiență, pomii se prind de la prima încercare, trebuie să țineți cont de anumite reguli.
 
Cele mai frecvente greșeli pe care le fac pomicultorii atunci când vine vorba despre plantarea pomilor fructiferi încep de la săparea gropilor până la primele tăieri care se fac la puietul de abia plantat. Pentru a evita astfel de greșeli, vă facem un top al acestora pentru a putea să le evitați pe viitor:
 
1.Nu săpați groapa pentru pomi de pe o zi pe alta!
 
Un punct foarte important atunci când plantezi pomi fructiferi este să ții cont de săparea gropilor. Cu cât sunt săpate cu câteva luni înainte, cu atât mai bine, deoarece se sterilizează locul unde vei pune pomul fructifer. Orice carte de specialitate în acest domeniu recomandă săparea gropilor din luna august pentru plantările de toamnă.
 
2. Nu faceți gropi mici!
 
Pentru a se prinde bine pomul și a avea loc să își dezvolte rădăcinile cum trebuie, aveți nevoie ca gropile să fie mari. Mărimea gropilor este variabilă în funcţie de gradul de mobilizare al terenului, și anume de la 30x30x30cm în teren desfundat, până la 60x60x40cm în teren nedesfundat. Când se sapă groapa, pământul de la suprafață se pune într-o parte a gropii, iar cel de la fund în cealaltă.
 
3. Nu plantați pomul fără să fasonați rădăcinile!
 
Trebuie să țineți cont că pentru a avea pomi buni de plantat aceștia au nevoie să fie fasonați la rădăcină. Așadar, se înlătură părțile vătămate sau se netezesc rădăcinile fiecărui pom în parte cu 3-4 cm. Rădăcinile foarte subțiri, mai subțiri de 3 mm adică se scurtează la 7-8 cm, se suprimă de la bază dacă sunt uscate la plantare.
 

Astfel, fasonarea nu ajută neapărat la scurtarea rădăcinii, cât la păstrarea pomilor cât mai sănătoși și bogați. Dacă achiziționați pomi fructiferi prin curier, aceștia trebuie să stea cu rădăcinile în apă cam 1-2 ore pentru rehidratare.
 
4. Nu cumpărați material săditor fără să vă informați despre pepiniera/furnizorul respectiv!

 
Este indicat ca materialul săditor să fie procurat  din pepiniere consacrate, recunoscute oficial şi controlate, care garantează autenticitatea, calitatea şi sănătatea pomului. Trebuie să fie aleși pomii cu rădăcinile cât mai dezvoltate și intacte, cu lemnul ramurilor copt și muguri bine formaţi, preferându-se cei care au numeroase ramuri laterale sau anticipaţi, la care se poate forma scheletul pomului și implicit intrarea timpurie pe rod.
 
Efectul plantării unor astfel de pomi constă în formarea rapidă a coroanelor  și  începutul fructificării  încă din anul 2 sau 3, obţinându-se o producţie însemnată de  fructe încă din anul 4 de la plantare.
 
5. Nu plantați dacă pământul este înghețat!
 
Trebuie să știți că perioadele de plantare sunt: primăvara devreme sau toamna târziu înainte ca pământul să inghețe și iarna, atunci când solul nu este acoperit de zapadă, nu este înghețat și temperaturile sunt de cel puțin 2-3 grade Celsius.
 
Cel mai bine este să plantați pomii toamna fiindcă acum au suficientă rezervă pentru apă, orele de frig la care sunt expuși determină fructificarea în anul următor dacă pomul este în vârsta de 2-3 ani, în plus faptul ca este expus la temperaturi joase, călește pomul iar primăvara veți fi siguri dacă acesta s-a prins sau nu și daca trebuie înlocuit.
 
6. Nu plantați pomii prea adânc, dar nici prea superficial!
 
Pomii nu trebuie să fie plantați prea adânc, caz în care aceștia cresc greu, nu se dezvoltă cum trebuie lăstarii, ci apar niște rozete mici de frunze. Dacă sunt plantați mai la suprafață se riscă uscarea lor în condiții de secetă.
 
La pomii altoiți pe puieți din semințe, regula generală este ca după așezarea pământului în groapă, coletul să fie situat la nivelul solului. Pomii altoiți pe portaltoi vegetativi se pot planta puțin mai adânc decât au fost în pepinieră, pentru a realiza o zonă mai mare de înrădăcinare a portaltoiului, dar punctul de altoire să rămână totuși cu câțiva centimentri (2-3 cm) deasupra solului pentru a evita o eventuală trecere a altoiului pe rădăcini proprii.
 
7. Nu adăugați îngrășământ pe bază de azot!
 
Aceasta provoacă arsuri rădăcinilor. Dacă nu aveți pământ prea bogat, puteți adăuga cel mult gunoi de grajd bine fermentat, vechi de 3-5 ani.
 
8. Nu uitați să udați pomul, imediat după plantare!
 
În copcă se toarnă 1-2 găleți de apă care va drena granulele de pământ între rădăcinile pomului și va elibera aerul prevenind apariția mucegaiului. După ce apa a pătruns în sol, se trage tot pământul în jurul pomului sub formă de mușuroi spre a proteja pomul de îngheț.
 
9. Nu plantați pomii prea aproape unul de celălalt!
 
Distanțele de plantare sunt de 3,5 – 4,5 m minim între rânduri și între pomi pe rând pentru a asigura spațiul de lumină necesar. Pentru nuci sunt necesari 8 m, de exemplu, distanțe de plantare. Nu se recomandă plantarea în văi înguste, cu curenți de aer puternici, în zone cu înghețuri târzii de primăvară frecvente. De asemenea se recomandă folosirea a cel puțin 2-3 soiuri din aceeași specie  pentru o mai bună polenizare chiar dacă s-au creat soiuri autocompatibile.
 
10. Nu lăsați pomii fără să le aplicați tăieri imediat după plantare!
 
Tăierile impulsionează prinderea și puterea de creștere. trebuie știut că în momentul scoaterii puietului din pepinieră, sistemul radicular se rănește mai mult sau mai puțin. Astfel rădăcinile rănite nu pot susține coroana, motiv pentru care plantele nu se prind. Așadar volumul coroanei se reduce cel mai ușor tot înainte de plantare. Această operațiune se face după regulile tăierilor generale. În consecință, ramurile mai slabe se lasă mai scurte iar cele mai viguroase, mai lungi. Ramurile rănite, bolnave, încrucișate sau crescute în interior se elimină de la inel. Tăierile se fac de la inel sau la mugurii cu orientare spre exterior.
 
Nu se lasă cioturi deasupra mugurelui sau în punctul de ramnificare.
 
Autor: Roxana Dobre
Sursa: Agrointel.ro

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Schimbare semnificativă în acționariatul Livada Ursului SRL! Demersurilor pentru înregistrarea deciziei, făcute de o femeie din Constanța

16 Mar 2024 597

UPDATE. Incendiu la o anexă gospodărească din Arad! Pompierii intervin (FOTO)

07 Jan 2024 795

Trei mașini implicate într-un accident în județul Cluj

29 Sep 2023 926

IGPR Infotrafic Transport agabaritic - 26.10.2022

26 Oct 2022 1104

Un român a găsit un element de muniție îngropat într-o livadă (FOTO)

21 Mar 2022 1492

Satu Mare Ambulanță, implicată într-un accident rutier mortal. Opt victime dintre care doi morți (galerie foto)

07 Sep 2020 2087

Carambol în județul Maramureș. Două autoutilitare și un autoturism, implicate. O persoană, rănită grav

15 Jul 2020 1443

Modificări în firma Grădina Ursului din Topalu. Ce firmă a fost cooptată

15 May 2020 2102

Județul Constanța Pompierii, solicitați să intervină la un incendiu produs la Rasova

26 Apr 2020 1991

Alertă la ISU Dobrogea Incendiu la o livadă din Poarta Albă

16 Sep 2019 1522

Judeţul Constanţa Lemn de cais, sustras dintr-o livadă

15 Jul 2019 1513

Investiţie Livadă de nuci în extravilanul comunei Mihail Kogălniceanu

16 Mar 2019 2529

Tragedie. O persoană a decedat şi alte două au fost rănite după ce o locuință a fost cuprinsă de flăcări

12 Mar 2019 1781

Accident rutier mortal pe DN19. Doi șoferi au decedat. Circulație blocată

14 Dec 2018 3093

Bărbat, decedat după ce a fost înţepat de o viespe. Este al doilea caz în doar câteva zile

31 Jul 2018 1515