OJSP a incasat peste un miliard din studii pedologice

Analiza de sol incepe sa aduca bani institutiilor agricole

La nivelul anului trecut, contravaloarea analizelor de sol s-a soldat cu aproximativ 200 milioane de lei incasari * Banii rezultati au fost folositi pentru plata unor datorii mai vechi, salarii restante si dotari de laborator

Oficiul Judetean de Studii Pedologice Constanta incepe sa-si revina financiar. Anul trecut a reprezentat pentru aceasta institutie unul promitator comparativ cu anii anteriori, in primul rand datorita veniturilor inregistrate. Lucrarile efectuate in cursul anului 2003 si care au adus bani au fost contractate cu producatorii locali si Ministerul Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului. Contractele prestate agricultorilor locali ecologici sau traditionali au avut ca obiect cartarile agrochimice, acestea reprezentand analize ale solului. Per total, la nivelul anului trecut, contravaloarea analizelor de sol s-a soldat cu aproximativ 200 milioane incasari. Printre celelalte surse de venit ale OJSP Constanta s-au numarat studiile pedologice aprobate si finantate, special intocmite pentru Sistemul National de Monitorizare sol-teren, contractate cu MAPAM. Aceste studii au fost echivalate cu peste un miliard de lei, la care s-au mai adaugat 650 milioane de lei reprezentand finantare din fondul de ameliorare. Suma totala de aproximativ doua miliarde lei si-a gasit destinatia potrivita, conducerea institutiei din teritoriu reusind sa onoreze datorii mai vechi, sa achite salarii restante si, cel mai important, sa doteze laboratorul din dotare cu o serie de aparate necesare desfasurarii activitatii. "Laboratorul nostru nu a mai suferit schimbari in bine de vreo 35 de ani, cam de la infiintare. Investitiile facute nu numai ca ne vor usura munca, dar poate ne vor putea da posibilitatea sa ne angajam la un numar suplimentar de contracte", a declarat Marioara Nicolaescu, director al Oficiului Judetean de Studii Pedologice Constanta. Deja de la inceputul lui 2004, institutia a fost solicitata pentru executarea unor studii pedologice din cadrul Sistemului National de Monitorizare de catre MAPAM, pentru o suprafata de 39.000 de hectare, iar numarul solicitarilor privind efectuarea cartarilor agrochimice a crescut comparativ cu nivelul perioadei similare anului anterior. Printre beneficiarii contractelor de analiza de sol realizate de catre personalul institutiei se regasesc producatori din Agigea, Castelu, Medgidia etc. In plus, maine se va semna la Bucuresti un contract intre Agentia Domeniilor Statului si Oficiul Judetean de Studii Pedologice Constanta prin care aceasta din urma se angajeaza sa realizeze studii de sol pentru terenurile aflate in proprietatea statului. Inca nu se stie cati bani vor iesi din aceasta colaborare cu ADS-ul, dar conducerea locala spera ca acestia sa ajunga pentru o noua transa de dotari si, daca va fi nevoie, pentru angajarea de personal care sa deserveasca institutia.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Știri Constanța azi UPDATE. LIVE VIDEO. Accident rutier mortal, la ieșire din 2 Mai spre Mangalia. Mașină răsturnată (FOTO+VIDEO)

30 Apr 2024 6340

IGPR Infotrafic Circulație reluată pe centura București

25 Apr 2024 252

IGPR InfotraficTrafic oprit pe DN 2A

25 Apr 2024 276

IGPR InfotraficTrafic întrerupt pe DN 2A

25 Apr 2024 296

Secţia pentru Judecători în Materie Disciplinară a rămas în pronunțare în cazul judecătoarei Popoviciu, de la Mangalia

24 Apr 2024 515

ZIUA LIVE Mohammad Murad, candidatul AUR la Consiliul Județean Constanța. Ce planuri are pentru județul Constanța? (VIDEO)

24 Apr 2024 757

Inspecția Judiciară propune suspendarea din funcție a judecătoarei Popoviciu Ancuța, de la Mangalia! Totul s-ar putea decide azi la CSM!

23 Apr 2024 586

ZIUA LIVE Mohammad Murad, candidatul AUR la Consiliul Județean Constanța. Cum dorește să câștige cursa electorală?

23 Apr 2024 730

IGPR InfotraficTrafic îngreunat pe DN 1

19 Apr 2024 416

Exclusiv! Ioana Ancuța Popoviciu, de la Mangalia, rămâne judecătoarea cazului de la 2 Mai! Cererea de abținere, respinsă (MINUTĂ)

19 Apr 2024 1453

IGPR InfotraficTrafic blocat pe DN 13B

18 Apr 2024 274

Declarații cutremurătoare! Una dintre supraviețuitoarele tragediei de la 2 Mai povestește chinul prin care a trecut! (VIDEO)

18 Apr 2024 1224

Județul Constanța Familiile tinerilor uciși la 2 Mai au ajuns la locul accidentului (GALERIE FOTO)

18 Apr 2024 611

Judecătoarea Popoviciu de la Mangalia amână dosarul tragediei de la 2 Mai Declarații cutremurătoare ale părinților tinerilor uciși în urma impactului (VIDEO)

18 Apr 2024 668

„Regret tragedia provocată!“ Vlad Matei Pascu rămâne în stare de arest preventiv! (MINUTĂ)

16 Apr 2024 782