„Gen artă” Cum stă treaba cu valoarea, maestre Tiţoiu?

În centrul Constanţei se „mândresc”, de prea mulţi ani, nişte „opere de artă”. Sunt amplasate pe locul fostului Hotel Continental, sunt ruginite, vopseaua de pe ele s-a cam dus. Cei mai mulţi dintre constănţeni nu au habar ce reprezintă „fierătăniile” respective. Mai mult, creaţiile sunt considerate inestetice şi deranjează tocmai prin faptul că se află într-o zonă reprezentativă pentru Constanţa. Constănţenii nu se raportează la aceste obiecte de... arhitectură urbană aşa cum se raportează, spre exemplu, la Cazino, la Vila Şuţu, la Casa cu Lei. De fapt, nu se raportează în niciun fel la ele. Îi deranjează atunci când ele apar în câmpul lor vizual.
L-am întrebat pe artistul plastic Ion Tiţoiu cine a semnat creaţiile, cui aparţin, căci ele au fost realizate în timpul unei tabere coordonate de maestru. Unor „artişti mari”, a venit răspunsul lui Tiţoiu. Atât de mari, încât maestrul nu-şi aduce aminte numele lor. Artişti consacraţi, ale căror nume zac într-o agendă pe care, pentru că ieri nu se afla în Constanţa, artistul nu o poate consulta, fapt pentru care numele marilor creatori rămân necunoscute, străine nouă, muritorilor de rând.
„Nu ştiţi ce reprezintă lucrările, sunteţi laconică”, a venit replica lui Tiţoiu. Nu, maestre, nu despre asta vorbim. V-am întrebat cine sunt foştii studenţi pe care i-aţi coordonat în urmă cu aproximativ zece ani şi ale căror obiecte decorative se lăfăie şi acum în centrul Constanţei. Sunt doar curioasă să aflu cine, în funcţie de ce criterii a decis ca aceste creaţii să fie expuse acolo, în lipsa unui context adecvat, a unei „poveşti”. Sunt contrariată de faptul că recunoaşteţi senin că nu-mi puteţi oferi numele lor. Sunt neplăcut surprinsă să constat că atât contează acele opere, cât să nu vă amintiţi numele artiştilor. Sunt indignată să vă aud declarând că „nu că n-au valoare, dar...”. Păi cum vine asta, „nu că n-au, dar”? Aşa „cântărim” arta, maestre? Aşa ne raportăm la frumos, la estetic? Oprindu-ne la „dar”? Am prieteni artişti care spun despre creaţiile din centru că sunt „gen artă”. În opinia lor, lucrurile „gen artă” sunt un soi de „piţipongeală”, un fel de n-ar mai fi, o impostură tristă. Eu n-am făcut nicio afirmaţie, maestre. Am întrebat care este valoarea lor artistică tocmai pentru a lămuri acest aspect. Mi-aţi spus că întrebarea mea e subversivă, maestre. O fi, pentru cine s-o simţi cu musca pe căciulă.
Şi dacă dumneavoastră aţi „uitat” numele artiştilor, eu n-am uitat că, atunci când Consiliul Local Constanţa a decis, în iulie 2010, desfiinţarea revistei de cultură „Tomis”, eraţi managerul publicaţiei. Nu că „răposata” revistă n-avea valoare, „dar”... Sunt sigură că pe oamenii care au scris la „Tomis” şi nu numai încă îi doare decizia Consiliului Local. Cam aşa au stat, atunci, lucrurile cu valoare. Din păcate, ea n-a mai contat deloc.
P.S. : By the way, n-aţi folosit cuvântul „laconic” în contextul potrivit, maestre... Am niscaiva cunoştinţe în artă, dar mi-au fost predate de un maestru în amintirea căruia mă înclin şi care nu lăsa loc niciunui „dar”, atunci când venea vorba de valoare. Un maestru adevărat. Nu că dumneavoastră n-aţi fi, dar...

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

lucian

14 May, 2013 20:47

Frumos si la obiect editorialul dumneavoastra. Felicitari!!!

Articole asemanatoare

Știri Constanța Restricții de trafic pe bulevardul Mamaia!

25 Apr 2024 355

LIVE VIDEO-TEXT Alegeri 2024 Este oficial - Stelian Ion și-a depus candidatura pentru funcția de primar al Constanței (GALERIE FOTO+VIDEO)

25 Apr 2024 655

Tribunalul Constanța dispune intrarea în insolvență a LTA Mondial SRL, din Constanța! Decizia, contestată

25 Apr 2024 473

ZIUA LIVE Planurile lui Stelian Ion, candidatul dreptei unite pentru municipiul Constanța!

25 Apr 2024 428

Dosarul Mineriada Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru, a ajuns la Parchetul General! Ion Iliescu va fi audiat acasă

25 Apr 2024 450

Candidatul din partea ADU pentru Primăria Constanța, Stelian Ion își depune candidatura la Biroul Electoral Municipal

24 Apr 2024 475

LIVE VIDEO-TEXT Stelian Ion (candidat ADU) pentru Primăria Municipiului Constanța- „Comunitatea tătaro-turco-musulmană este una puternică, cu o istorie care ne apropie“ (FOTO)

24 Apr 2024 631

Indemnizaţia de 4.950 lei pe lună Au fost numiți administratorii provizorii pentru Consiliul de Administraţie al SC Termica Distribuţie Năvodari SRL

24 Apr 2024 396

LIVE TEXT+VIDEO Dumitrache reales Conferință de alegeri în cadrul Organizației Municipale a PSD Constanța. Cine sunt vicepreședinții organizației municipale? (Galerie FOTO+VIDEO)

23 Apr 2024 1095

Beneficiar, afaceristul Viorel Farcaș Deputatul Stelian Ion (USR) - „O nouă bucată din faleza orașului, un alt tun imobiliar pus la cale de primarul Chițac" (DOCUMENT)

23 Apr 2024 999

Firme Constanța Iowemed SA își majorează capitalul social!

22 Apr 2024 439

Achiziționarea serviciilor de consultanță juridică și reprezentare juridică în instanță pentru Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Apostol Andrei” Constanța, în atenția consilierilor județeni (DOCUMENT)

22 Apr 2024 322

Primăria Medgidia cumpără carburant auto de la OMV Petrom! Iată despre ce cantitate este vorba

21 Apr 2024 384

În anul 2024, cartierul Palas din Constanța, praf și mocirlă după o simplă ploaie!

21 Apr 2024 487

Unul din cei mai apreciați comentatori sportivi, Octavian Vintilă, s-a stins din viață

20 Apr 2024 601