Editorial România, dincolo de stratul de machiaj

România, mă uit de jos în sus la tine. Şi vreau să fug. Da. De tine. De lipsa ta de consecvență. De lipsa totală de prietenie sinceră. De trucurile ieftine ale celor cu funcţii care iau forma promisiunilor, de minciuni şi dezamăgiri. De toate celelalte aspecte incorecte şi imorale pe care, numai pentru a putea merge înainte, le trecem la categoria „viaţa în România”. Şi întoarcem privirea.
 
Ai cicatrici, România. Care nu cred că te vor face mai îndemânatică, nici măcar mai curajoasă. Nu te bucuri, aşa-i? Nu. Sunt comise nedreptăţi pe străzile tale. Răsuflăm uşuraţi, „lasă, bine că nu mi s-a întâmplat mie”. Mor oameni şi copii în spitale gestionate de un sistem infectat cu o boală rea: nepăsarea. Răsuflăm uşuraţi, „lasă, să fiu eu sănătos”. În văzul celor mici şi în auzul vecinilor, mame, neveste, copii sunt învineţiţi, înjuraţi, scuipaţi. Vina e a mamelor, nevestelor, copiilor, doar au „gura mare”.
 
Şi sunt dimineţi în care oamenii semnează petiţii şi cer arestarea celor şapte violatori care au rănit un trup şi au mutilat un suflet. Trebuie să semnăm petiţii pentru dreptate, aici am ajuns, România? Aduni cicatrici.
 
Sunt uimită de numărul celor care susţin că femeile sunt vinovate dacă sunt violate pentru că optează pentru fuste scurte. Sunt uimită de miştourile ieftine pe care le primesc bărbaţii care au luat atitudine în mediul virtual şi s-au pozat cu o hârtie în braţe, condamnând violul prin cuvinte. Cică nu trebuie să fii bărbat adevărat ca să condamni violul, doar e la mintea cocoşului, nu, România?
 
Of, ţară frumoasă, îţi ştim bine ridurile de sub stratul de machiaj. Îţi cunoaştem lipsurile şi încăpăţânarea. Ne aşteptăm şi la alte cicatrici. Şi sperăm la ceva care să semene mai bine cu dreptatea şi cu adevărul decât ce avem pe aici.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Astăzi serbăm Ziua Tineretului – Vezi mesajul lui Marcel Ciolacu

02 May 2024 425

Lista candidaților din partea SOS România pentru Consiliul Județean Constanța

01 May 2024 480

UPDATE. Candidaturile PRM au fost respinse ! Oficial de la Biroul Electoral Județean. Candidaturile admise pentru Consiliul Județean Constanța la alegerile locale din 9 iunie (DOCUMENTE)

01 May 2024 803

1 Mai O lună de la aderarea României la spațiul Schengen, cu frontierele aeriene și maritime

01 May 2024 345

Culturism și Fitness CS Farul Constanța, șase medalii la Campionatul Balcanic (DOCUMENT)

01 May 2024 491

MAEAniversarea a 50 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între România și Sultanatul Oman

01 May 2024 210

Dezbatere publică la APM Constanța pentru blocul de 11 etaje, edificat de Maritimo Residence SRL pe strada Ștefăniță Vodă

30 Apr 2024 768

MApNMinistrul apărării naționale, la ceremonia de schimbare a comenzii Comandamentului facilității navale de sprijin Deveselu

30 Apr 2024 364

Ambasadorul Elveției în România, prezent la Tulcea. Ce s-a discutat

30 Apr 2024 357

MAEPrimirea de către ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a Nunțiului Apostolic agreat în România, Giampiero Gloder

30 Apr 2024 233

Ministerul Energiei „România are cel mai mic preț al energiei electrice din regiune și al treilea cel mai mic din Uniunea Europeană”

29 Apr 2024 395

Programul ENGIE Romania în perioada 1-7 mai

29 Apr 2024 425

Oficial de la Biroul Electoral Central! În ce ordine vor apărea candidații la alegerile europarlamentare pe buletinul de vot

29 Apr 2024 435

MApNRomânia sprijină populația civilă din Fâșia Gaza

29 Apr 2024 235

Guvernul RomânieiMesajul prim-ministrului Marcel Ciolacu prilejuit de Ziua veteranilor de război

29 Apr 2024 233