12 ani la mititica pentru „most wanted" Emil Oprea

cap_6.jpgEmil Oprea, unul dintre indivizii care s-ar putea încadra în categoria cetăţenilor „most wanted" din România a fost condamnat la 12 ani de închisoare, pentru spălare de bani. Oprea, împreună cu alţi patru indivizi, a fost trimis în judecată pentru un prejudiciu de peste 16.500.000 de lei.

Infracţiunii de spălare de bani pentru care a fost condamnat Emil Oprea i se mai adaugă şi altele, respectiv fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals în declaraţii şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni. De asemenea, înainte de a pronunţa soluţia, judecătorii Tribunalului Constanţa au decis schimbarea încadrării juridice a uneia dintre faptele lui Oprea din evaziune fiscală în determinarea cu rea credinţă a valorii TVA şi obţinerea nelegală a unor sume de bani de la organele fiscale. Totodată, judecătorii i-au interzis lui Emil Oprea, pe perioada executării pedepsei, dreptul de a fi administratorul unei societăţi comerciale. De o soartă aproape identică a avut parte şi Petre Teodor Martin, judecat alături de Oprea, suspectul urmând să execute, în final, o pedeapsă cu închisoarea de opt ani. În mod similar, Lucian Mazilu, un alt individ suspectat a fi complice în operaţiunea întreprinsă de Oprea, a fost condamnat la opt ani de închisoare. Nu în ultimul rând, irakianul Husain Al-Atrosha M Ali Amer a fost condamnat la zece ani de închisoare, în timp ce un alt irakian, Hussein J Abbas, a fost achitat de judecători, aceştia considerând că faptele lui nu au fost săvârşite de el. Prin aceeaşi sentinţă, cei patru indivizi condamnaţi au fost obligaţi la plata sumelor de 5.126.737,21 de lei, 5.556.977,61 de lei, respectiv 5.816.741,45 de lei, toate cu dobânzile aferente către stat, prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, cu titlul de daune. Totodată, judecătorii i-au obligat pe cei patru la plata unor cheltuieli de judecată de câte 110 milioane de lei vechi, fiecare. Cei cinci indivizi fuseseră trimişi în judecată de procurorii din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, la începutul anului 2008, dată la care Emil Oprea nu se afla în ţară. Potrivit anchetatorilor, cei cinci erau acuzaţi de cauzarea unei găuri la bugetul de stat de peste 165 de miliarde de lei vechi. Paguba s-ar fi produs în timpul anilor 2002 - 2003, „prin solicitarea şi încasarea ilegală a unor sume de bani achitate cu titlu de TVA deductibilă aferentă unor operaţiuni nereale de export". Trimis în judecată în lipsă, în februarie 2008, Emil Oprea a fost prins în Statele Unite ale Americii, la începutul anului 2009 şi extrădat în România. După aproximativ trei luni petrecute în stare de arest preventiv, Emil Oprea a fost pus în libertate de magistraţii constănţeni.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

justice

04 May, 2010 18:16

da spaga la judecatori si scapa sau fuge ca si feser fatih sri si dna iau spaga si tac

Articole asemanatoare

Problemele șantierului naval Damen Shipyards Mangalia, discutate la sediul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT)

20 Mar 2024 779

Întâlnire bilaterală româno-bulgară, la Palatul Victoria. IMM-urile, domeniu de interes major pentru ambele economii

29 Mar 2019 1351

Exclusiv Medicii au anunţat tragedia. Numărul morţilor din accidentul de la Mihai Viteazu a crescut

15 Jun 2016 8516

Bunica Andreei Oaida, decedată în accidentul de la Mihai Viteazu, în stare extem de gravă pe patul de spital

14 Jun 2016 6421

Directorul medical al Spitalului Judeţean Constanţa, despre starea pacienţilor implicaţi în accidentul de la Mihai Viteazu

13 Jun 2016 5786

Pilotul Emil Ghinea, din Mangalia, prezent la Gala Campionilor (galerie foto)

15 Dec 2015 4525