Averea şi interesele Strutinsky, „lucrat“ de un fost procuror al Parchetului Curţii de Apel Constanţa (documente+rechizitoriu)



Magistratul care îl cercetează pe Strutinsky i-a trimis în judecată pe Sorin Blejnar, fostul preşedinte al ANAF, pe Viorel Comăniţă, fost şef al Vămilor, pe Florin Dan Secăreanu, fost şef al Informaţilor din Constanţa, precum şi pe Dan Voiculescu  

 
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie continuă cercetările specifice în dosarul omului de afaceri Sorin Gabriel Strutinsky, aflat, în prezent, în stare de arest preventiv. Strutinsky, unul dintre apropiaţii lui Radu Mazăre, primarul municipiului Constanţa, şi al lui Nicuşor Daniel Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, este acuzat de patru infracţiuni de trafic de influenţă, dintre care una în formă continuată, de instigare la săvârşirea a două infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, şi de instigare la săvârşirea a două infracţiuni de spălare a banilor, în formă continuată. Dosarul este instrumentat, conform surselor noastre, de un fost procuror din circumscripţia Parchetului Curţii de Apel Constanţa. În acest context, ZIUA de Constanţa prezintă averea şi interesele magistratului care l-a încătuşat pe Sorin Gabriel Strutinsky, cel numit „trezorierul“ tandemului Radu Mazăre - Nicuşor Constantinescu. Mai mult decât atât, în secţiunea „Documente“ poate fi citit referatul integral al DNA cu propunerea de arestare preventivă a afaceristului Sorin Strutinsky.
 
Conform documentului mai sus amintit, „prin ordonanţa din 9.01.2015, ora 13.10, s-a dispus începerea urmăririi penale în cauză, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de trafic de influenţă, prev. de art. 291 din Codul penal rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000, cu aplic. art. 38 alin. (1) din Codul penal (3 fapte)“. „(...) prin actul procesual din 4.02.2015, ora 8.00, s-a schimbat încadrarea juridică a infracţiunilor pentru care a fost începută urmărirea penală şi cercetările au fost extinse cu privire la alte fapte. În baza ordonanţei din 4.02.2015, ora 8.30, urmărirea penală a fost continuată faţă de suspectul Strutinsky Gabriel-Sorin, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă, în formă continuată, pentru instigare la săvârşirea a două infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, pentru instigare la săvârşirea a două infracţiuni de spălare a banilor, în formă continuată, sub aspectul săvârşirii a trei infracţiuni de trafic de influenţă (...)“, se mai arată în referatul Direcţiei Naţionale Anticorupţie privind propunerea de arestare preventivă a lui Sorin Gabriel Strutinsky. 

 DADL, APM şi ACN Constanţa 

Procurorii mai arată că „în perioada 2009-2013, inculpatul Strutinsky Gabriel Sorin a pretins şi a primit sume de bani de la reprezentantul unei societăţi comerciale care avea contracte de executare lucrări cu Direcţia Apelor Dobrogea Litoral, Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa, Compania Naţională Administraţia Canalelor Navigabile S.A. Constanţa“. „În schimb, acesta a promis că îşi va exercita influenţa asupra funcţionarilor instituţiilor respective, astfel încât societatea denunţătorului să îşi primească banii stipulaţi în contractele respective. Banii au fost primiţi în contul unor societăţi comerciale indicate de inculpat, iar pentru justificarea acestor transferuri, inculpatul a determinat reprezentanţii acestor societăţi să falsifice mai multe contracte care să ateste operaţiuni cu caracter fictiv“, potrivit datelor oficiale.  

 Decret semnat de Băsescu 

Aşa cum precizam şi mai sus, această cauză este instrumentată, conform surselor noastre, de procurorul Gheorghe Popovici, şeful Secţiei de Combatere a Corupţiei din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Gheorghe Popovici a fost procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Tulcea, dar şi la Parchetul de pe lângă Tribunalul Tulcea, ambele unităţi aflându-se în circumscripţia Parchetului Curţii de Apel Constanţa. Pe data de 20 noiembrie 2013, fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, a semnat decretul pentru numirea în funcţia de procuror-şef al Secţiei de combatere a corupţiei din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie a lui Popovici, pe o perioadă de trei ani.

Case, maşini, o barcă şi un peridoc

Potrivit datelor puse la dispoziţie de Consiliul Superior al Magistraturii, Gheorghe Popovici deţine, din anul 2000, o parte dintr-un teren intravilan în suprafaţă de 1.053 metri pătraţi, în Tulcea, şi o parte dintr-un apartament în suprafaţă de 71,92 de metri pătraţi (amplasat în Tulcea). Magistratul mai deţine, împreună cu alte două persoane, din anul 2000, o casă de locuit în Tulcea, în suprafaţă de 120 de metri pătraţi. Şeful Secţiei de Combatere a Corupţiei din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie are două autoturisme, o Lada, model Niva, fabricată în 2005, dar şi o Kia, model Soul, fabricată în 2010. Popovici deţine o ambarcaţiune nepuntată, un peridoc, precum şi circa 45.000 de lei, bani puşi deoparte. Magistratul a luat, în 2010, un credit în valoare de 17.000 de euro, scadenţa fiind stabilită în 2020. Gheorghe Popovici a declarat un salariu anual de la DNA în valoare de 108.197 de lei, precum şi 4.800 de lei reprezentând „restanţe salariale - Parchetul Tribunalului Tulcea“. Asta în timp ce soţia sa, ca psiholog şcolar, a luat aproape 14.000 de lei. Şeful Secţiei de Combatere a Corupţiei din DNA nu are interese.

L-a trimis în judecată pe fostul şef al banilor din România 

Gheorghe Popovici este unul dintre procurorii care i-au trimis în judecată pe Sorin Blejnar, fostul preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, pe Viorel Comăniţă, fost şef al Autorităţii Naţionale a Vămilor, pe Florin Dan Secăreanu, fost şef al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Constanţa, dar şi pe alţi oameni de afaceri din judeţ dar şi din ţară.
 
Rechizitoriu
Trimitere în judecată Sorin Blejnar, Viorel Comăniţă, Florin Dan Secăreanu şi alţii. Prejudiciu, 56 de milioane de euro (document) 

 
Nu este de trecut cu vederea faptul că, potrivit mediafax.ro, Gheorghe Popovici i-a deferit Justiţiei pe Dan Voiculescu şi pe fiica acestuia Camelia, în dosarul în care directorul general Antena TV Group SA, Sorin Alexandrescu, era acuzat de şantajarea administratorului RCS&RDS, Ioan Bendei.
 
Citeşte şi
 
Oficial DNA despre reţinerea apropiatului lui Mazăre, Sorin Strutinsky 

 
Detalii din spatele uşilor închise
Sorin Strutinsky, încătuşat de judecătoarea care i-a arestat pe şefii OTV şi Intact Group (documente) 

 
Decretul a fost semnat de preşedintele României, Traian Băsescu
Procuror dobrogean, şeful uneia dintre cele mai importante secţii ale DNA (documente)

 
 
 
   

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.