Bunici in spatele gratiilor

Infractori din toata tara incarcerati la Poarta Alba

La Penitenciarul de la Poarta Alba sunt cazati peste 2.500 de puscariasi, pentru tot felul de infractiuni * Tot aici se mai afla aproape 30 de femei, 28 de minori pentru reeducare si 15 straini * Din totalul detinutilor de la Poarta Alba, aproape un sfert sunt recidivisti # Infractiunile contra avutului privat si cele contra persoanei se afla in topul motivelor pentru care sunt incarcerati cei mai multi detinuti aici * Peste sapte sute de puscariasi au o asemenea varsta incat le-ar sta mult mai bine cu nepotii in brate decat sa zaca in spatele gratiilor, imbracati in zeghe

Penitenciarul de maxima siguranta de la Poarta Alba a fost construit imediat dupa anii 1950, cand s-a nascut ideea construirii Canalului Dunare - Marea Neagra, pe Valea Carasu, folosindu-se ca forta de munca intelectualii, dar si membrii partidelor politice istorice, considerati la vremea respectiva dusmani ai poporului. Cu timpul, aici au fost inchisi nu numai detinuti politici, ci si infractori de drept comun, autori a tot felul de delicte. La Poarta Alba pot fi inchisi cel mult trei mii de oameni, dar in vremea lui Ceausescu s-a ajuns si la cifra record de 11 mii de puscariasi.Inchisoarea de la Poarta Alba, construita imediat dupa preluarea de catre comunisti a conducerii tarii pentru a-i putea incarcera aici pe dusmanii tarii, are, in afara sectiei-mama din localitatea care ii poarta numele, inca doua sectii, amplasate, una, la Valea Seaca si alta, la Mosneni. Potrivit declaratiei colonelului Claudiu Catalin Bejan, comandantul penitenciarului, in cele trei sectii sunt incarcerate peste 2.500 de persoane, dintre care 2.440 majori, 28 minori si 32 de femei. Continuand prezentarea statistica a detinutilor de la Poarta Alba, cele mai mici pedepse, in functie de perioada de detentie, sunt cele de pana la un an, precum si cele peste 20 de ani, iar cei mai multi puscariasi au de executat pedepse de doi pana la cinci ani, in aceasta categorie fiind in evidentele penitenciarului aproape sapte sute de oameni. Peste 250 de puscariasi sunt "inregistrati" in categoria "greilor", cu pedepse cuprinse intre 10 si 15 ani, iar cei "si mai grei", cu pedepse de 15-20 de ani, sunt si ei peste 340 de insi. Un sfert dintre puscariasii de la Poarta Alba sunt recidivisti, iar unul dintre detinuti, cu cele 11 condamnari ale sale, detine recordul la venit pe aici, unde deja cunoaste fiecare coltisor al puscariei. Pe tipuri de fapte savarsite, 1.550 de persoane sunt arestate pentru infractiuni contra avutului privat, 848 pentru infractiuni contra persoanei, 16 pentru decrete speciale si legi speciale, iar 14 pentru infractiuni ce aduc atingere activitatii organizatiilor de stat publice. Tot aici se mai afla 15 straini, apartinand Armeniei, Bulgariei, Danemarcei, Iranului, Palestinei, Republicii Moldova, Turciei si Greciei.

Toti se cred nevinovati

Cele 32 de femei se afla in puscarie pentru omor, talharie, furt, proxenetism, inselaciune, prostitutie si delapidare. Daca ar fi sa-i luam in calcul si dupa varsta, trebuie spus ca peste sapte sute de detinuti pot avea foarte usor nepoti acasa, pe care ar trebui sa-i plimbe prin parc decat sa zaca aici, in spatele gratiilor, in zeghe. Cei mai multi dintre detinutii din Penitenciarul Poarta Alba sunt tineri, cu varsta cuprinsa intre 18 si 30 de ani, in aceasta categorie fiind incarcerati peste o mie de oameni. Permanent, pe adresa cotidianului nostru sosesc scrisori de la detinuti. Fiecare dintre cei care ne-au scris se considera victimele unor erori judiciare si se cred nevinovati, aflandu-se in spatele gratiilor in locul altora care ar fi infaptuit cele pentru care este el condamnat. Potrivit oficialilor inchisorii, in general, puscariasii sunt linistiti si nu creeaza probleme deosebite gardienilor, chiar daca aici sunt incarcerati tot felul de oameni, care executa tot felul de pedepse, de la mici gainarii pana la ani grei de detentie.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Declarații de avere Constanța Averea și interesele Danielei Cojocaru, secretar general al comunei Topalu (DOCUMENTE)

28 Apr 2024 70

Volei Duelul CSM Constanța - SCM U Craiova se va decide în meciul trei (GALERIE FOTO)

28 Apr 2024 270

Transporturi agabaritice pe drumurile din Agigea, județul Constanța. Iată traseul

28 Apr 2024 277

Biroul Electoral a respins candidatura Dianei Șoșoacă la Primăria Capitalei

27 Apr 2024 695

Firme Constanța Societatea Tismana SRL, convocată în Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor. Ordinea de zi

27 Apr 2024 279

Firme Constanța Transter Neptun SA convoacă Adunarea Generală Ordinară a Acționărilor. Iată ordinea de zi

27 Apr 2024 294

Firme Constanța Imsat Elconmet SA convocă Adunarea Generală a Acționarilor pentru evaluarea situațiilor financiare din 2023

27 Apr 2024 327

Declarații de avere Constanța Ce avere are Reveicuța Gurgu, secretar general al comunei Crucea (DOCUMENTE)

27 Apr 2024 345

Infotrafic Au fost ridicate toate restricțiile de pe autostrada A2 București – Constanța

26 Apr 2024 459

Editorial Justiția este oarbă și uneori cam lentă

26 Apr 2024 475

Cumpări directe Tehnoconsult Proiect SRL semnează un nou contract cu municipalitatea. Este vizat Cazinoul din Constanța (DOCUMENT)

26 Apr 2024 476

IGPR InfotraficTrafic reluat pe A1

26 Apr 2024 276

Primăria Constanța Prânz festiv de Paște, pentru beneficiarii Cantinei de Ajutor Social (GALERIE FOTO)

26 Apr 2024 464

IGSU Recomandările pompierilor, în prag de sărbători

26 Apr 2024 359

Poliția Română Peste 400 de premise reținute, în doar 24 de ore

26 Apr 2024 369