UPDATE Cele 39 de persoane trimise în judecată au fost achitate Negociatorii de mită - 2540 - „indicativul" pentru Banias

portul-Mircea-Banias-04.jpg2540/1/2012 - acesta este numărul atribuit de judecătorii Curţii Supreme dosarului de corupţie privind sistemul aşa-zis mafiot ce ar fi căpuşat porturile constănţene. Caz în care senatorul Mircea Banias, dar şi fostul secretar general al Internelor, Laurenţiu Mironescu, alături de zeci de alte persoane, au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie. Foarte interesant, în rechizitoriul întocmit de oamenii legii, procurorii vorbesc despre adevărate „mercuriale nescrise ale grupului", despre peste 500 de situaţii de plată a şpăgii, dar şi despre sechestrul asigurător ce a trebuit instituit asupra bunurilor suspecţilor. În suveica şpăgii din porturile constănţene au intrat, fireşte, şi firme fantomă, dar şi un cetăţean libanez trimis în judecată în lipsă, de urma căruia procurorii DNA nu au reuşit să dea.

portul_Laurentiu_Mironescu_03.jpgTrâmbiţat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, dosarul Portul a fost trimis, în cele din urmă, la judecătorii Curţii Supreme, urmând ca aceştia să decidă cine este vinovat în dosar, cine este nevinovat şi cum a fost păgubit statul. Proaspăt înregistrat la Secţia penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie sub numărul 2540/1/2012, dosarul numără la acest moment nu mai puţin de 109 de volume, în urma anchetei penale desfăşurate de procurorii anticorupţie. Separat, rechizitoriul are un volum, opisul privind documentele aflate la dosar un alt volum, iar anchetatorii au trimis la instanţa supremă şi trei cutii sigilate. Vineri, judecătorii Înaltei Curţi vor verifica dacă se impune menţinerea interdicţiei de a părăsi ţara luată faţă de suspecţi.

Nescrisele mercuriale şi cele 500 de şpăgi

Suspecţi printre care, potrivit anchetatorilor, se aflau intermediari vamali care făceau parte din presupusul grup infracţional şi care „preluau obligaţiunile de import ale clienţilor, le refăceau documentele de origine ale mărfurilor, impunând ca importator fictiv o firmă fantomă". Foarte interesant, aceştia „raportau comisionarilor vamali şi vameşilor situaţiile neconforme legii, pentru a permite stabilirea mitei, conform mercurialelor nescrise ale grupului, negociau mita şi, în final, o plăteau, uneori prin intermediul comisionarului vamal, iar alteori direct lucrătorului vamal". De pildă, spun aceiaşi anchetatori, „inculpatul Mohamad Rouchdi a plătit lucrătorilor vamali, în mod direct, de 560 de ori, diferite sume de bani, în medie 2.000 USD pentru un transport, în scopul menţionat mai sus". Iar pentru ca statul să nu rămână cu pagubă, procurorii au pus sechestru pe bunurile mobile şi imobile ale lui Valentin Ţiripan, Dragoş Iulian Tudoran, Ionuţ Scrioşteanu, Valentin Roşculeţ, dar şi Aurelian Cătălin Pilcă, Lucian Păun, Claudiu Olteanu şi Rouchdi Mohamad. Pe lista bunurilor sub sechestru se află şi averile lui Laurenţiu Mironescu, Ahmad El Haj (libanezul trimis în judecată în lipsă), Mihai Culea, Mihai Ciobanu, Sorin Budăi, Eugen Bogatu, Amer Ali, precum şi Bani Mustafa Akram Nasser Abdel Rahman. De menţionat că bunurile au fost sechestrate în vederea confiscării. Foarte interesant, de pe lista averilor sechestrate lipseşte cea a lui Mircea Banias, surse judiciare confirmând că nu a fost instituit sechestrul şi asupra bunurilor senatorului. De menţionat că toţi suspecţii din dosarul Portul şi-au susţinut nevinovăţia.

UPDATE – 07.04.2016
 
Pe data de 22 martie 2016, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a pronunțat în dosar. Toate cele 39 de persoane trimise în judecată de procurorii DNA au fost achitate. Decizia nu este definitivă, ea putând fi atacată.  
 
Minuta instanţei poate fi citită integral accesând link-ul

Decizie în dosarul „Portul Constanța“
Mircea Banias şi Laurenţiu Mironescu, achitaţi alături de celelalte 36 de persoane (MINUTĂ)


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Școala Gimnazială nr. 6 „Nicolae Titulescu" din Constanța închiriază teren de sport (DOCUMENT)

19 May 2024 326

Proiectul „Caravana Redescoperă Oina“ continuă la Constanța cu ediția a doua (GALERIE FOTO)

19 May 2024 282

Padel Club Constanța SRL și-a deschis punct de lucru în stațiunea Mamaia

19 May 2024 325

Licitații publice O firmă din Ghindărești repară terenurile de sport amplasate pe domeniul public al municipiului Constanța (DOCUMENT)

18 May 2024 549

Zilele Constanței 2024 Multă mișcare, distracție, concursuri și premii la CSM Sport Corner (GALERIE FOTO)

18 May 2024 521

Constanța Emoționant! Prima promoție a Liceului nr. 5 (Decebal), întâlnirea de 50 de ani de la absolvire. Cunoscuți oameni de sport în acea generație (GALERIE FOTO)

17 May 2024 2052

De Zilele Constanței 2024, iubitorii de mișcare și distracție sunt invitați din nou la CSM Sport Corner

17 May 2024 578

Constanța Doliu în sport. Culturistul Costel Căileanu, mort în gravul accident rutier dintre Năvodari și Corbu. Campionul avea doar 54 de ani! (GALERIE FOTO)

16 May 2024 6953

Editorial Simona Halep. Dragostea sa pentru tenis e prea mare pentru a fi înfrântă de ceva

15 May 2024 690

Școala Gimnazială nr.29 „Mihai Viteazul“ Constanța reabilitează fațada sălii de sport (DOCUMENT)

14 May 2024 543

Cumpăna, județul Constanța, gazda Olimpiada Națională a Sportului Școlar - faza Națională la Handbal gimnaziu băieți și-a desemnat câștigătorii! (FOTO)

12 May 2024 672

Ministerul Apărării repară cazarma 2749 Mangalia! Se va realiza, printre altele, o spălătorie auto tip self service și o parcare (DOCUMENT)

11 May 2024 633

Achiziții Constanța Primăria Mangalia a cumpărat dotări pentru bazinele de înot din cadrul proiectului „Înființare Bază Sportivă și reabilitare infrastructură rutieră” (DOCUMENTE)

08 May 2024 619

Comuna Castelu anunță publicul interesat asupra depunerii solicitării de emitere a acordului de mediu pentru amenajare parc și teren de sport

08 May 2024 930

Cine va ridica autovehiculele abandonate din municipiul Mangalia? (DOCUMENT)

07 May 2024 587