Oceanic Club, in expeditie pe continentul negru

Migratia insectelor si influenta civilizatiei romane, tinta exploratorilor

# Anul acesta, se intentioneaza revitalizarea unui proiect complex sub egida Trans-Africa * Scopul expeditiei este de a readuce cercetarea romaneasca pe continentul negru, dezvoltarea bazei informationale a tarii noastre cu privire la resursele acestui continent, precum si afirmarea scolilor de biologie, arheologie si geologie

Echipa de specialisti in stiintele naturii de la Societatea de Explorari Oceanografice si Protectie a Mediului Marin, Oceanic-Club, a hotarat dezvoltarea unei noi programe de cercetare de teren si organizarea unei misiuni expeditionare de amploare. Cu ocazia dezvoltarii proiectelor anteriore au fost create reprezentante ale organizatiei constantene in toata lumea: Franta, Italia, Spania, Statele Unite, Maroc etc. Anul acesta, se intentioneaza revitalizarea unui proiect complex sub egida Trans-Africa, cu scopul de a readuce cercetarea romaneasca pe continentul negru, dezvoltarea bazei informationale a tarii noastre cu privire la resursele acestui continent, precum si afirmarea scolilor de biologie, arheologie si geologie. Acest proiect, se va desfasura in colaborare cu Muzeul de Istorie Naturala "Grigore Antipa" si Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie Constanta, iar prima escala va fi Tunisia. Aici, urmeaza derularea unor tematici de observatii inregistrate si colectari de material biologic, precum si stabilirea contactelor pentru dezvoltarea colaborarii intre institutii de cercetare, invatamant superior din cele doua tari. Expeditia are un program laborios, urmand a se deplasa o cantitate suficienta de material si echipamente pentru indeplinirea scopurilor. Echipa este alcatuita din sapte membri ai celor trei institutii mai sus amintite, fiecare avand instructiuni precise. De pilda, interesul biologilor de la muzeul bucurestean se va concentra asupra migratiei insectelor in nordul Africii, precum si a comportamentului acestora. Pe langa caracterul strict al cercetarii biologice, se remarca contributia culturala a misiunii. Este vorba de investigarea numeroaselor situri arheologice ce dateaza din epoca dominatiei romane in spatiul nord-african, una dintre zonele in care manifestarea civilizatorie latina, s-a impus substantial. Cu toate acestea, dupa ce statul tunisian a interzis cercetarea arheologica pentru misiunile straine, procesul nu a fost continuat in aceeasi masura. Din experienta expeditiilor anterioare din regiunea maghrebiana, numeroase cetati erau neexplorate, exemplul cel mai consistent fiind fortificatia Cilium, ramasa aproape intacta. Schimburile de experienta vor duce la expansiunea cunostintelor arheologilor romani despre spatiul danubiano-pontic, promovand valorile culturale autentice. Aceasta dimensiune reprezinta faciesul cel mai semnificativ al expeditiei, o adevarata provocare pentru exploratori, dupa cum ne-a declarat presedintele organizatiei, Razvan Popescu Mircesti. Pregatirea unei misiuni culturale si stiintifice de asemenea dimensiuni necesita o pregatire temeinica. In afara adaptarea climatica, rezervele de hrana, pericolele impuse de conflictele militare, echipamentele tehnologice sunt prioritare.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ZIUA LIVE Florin Mitroi (PNL) „Vreau să resuscităm acest județ. Cred cu tărie că pot schimba oamenii!"

07 May 2024 405

În Vinerea Mare, polițiștii din Constanța împart zâmbete și cadouri pentru copii (VIDEO)

03 May 2024 578

Generozitate în Vinerea Mare Surprize pentru copiii spitalizați în Constanța de la echipa Arimex Comexim 2000 SRL (FOTO)

03 May 2024 507

CSM Constanța Sabrina Voinea luptă pentru medalia de aur în două finale, la Campionatele Europene feminine de gimnastică artistică de la Rimini

03 May 2024 1018

CSM Constanța Baschet Ghetele de joc „fermecate“ ale lui Jorden Duffy au făcut fericit un mic fan. Cadou de preț! (GALERIE FOTO)

02 May 2024 630

Volei CSM Constanța a învins SCM U Craiova și s-a clasat pe locul șapte în Divizia A1 (GALERIE FOTO + VIDEO)

01 May 2024 816

MAE Nouă cetățeni români și membri de familie ai acestora au fost evacuați din Fâșia Gaza

01 May 2024 442

Tenis de masă Echipa feminină a LPS „Nicolae Rotaru“ Constanța, vicecampioană națională la Under-13 (GALERIE FOTO)

01 May 2024 555

Volei. Miercuri, 1 mai 2024 CSM Constanța, ultimul meci al sezonului, în Sala Sporturilor „Simona Amânar“. Intrare liberă!

01 May 2024 529

Mariana Gâju și echipa Primăriei Cumpăna aduc bucurie și speranță în sufletele celor defavorizați de sărbători (FOTO+VIDEO)

30 Apr 2024 794

Baschet CSM Constanța trimite seria cu CSU Sibiu în meciul decisiv (GALERIE FOTO + VIDEO)

29 Apr 2024 768

Licitație importantă la Poliția din Constanța! Sunt vizate autospecialele IPJ (DOCUMENT)

29 Apr 2024 889

Gimnastică aerobică Echipa CS Farul Constanța, câștigătoarea Cupei Cetății Deva (GALERIE FOTO)

29 Apr 2024 843

LIVE TEXT+VIDEO Mihai Lupu își depune candidatura la Consiliul Județean Constanța din partea PUSL-„Suntem o alternativă pe piața politică”

29 Apr 2024 1004

Rugbyștii de la Tomitanii Constanța au încheiat en-fanfare sezonul regular. Urmează turneul final

29 Apr 2024 759