Directorul Statiunii din Valu, audiat de comisia de irigatii

Comisia parlamentară de anchetă privind cercetarea modului în care sunt gestionate amenajările de irigaţii şi fondurile alocate în sistem a debutat, ieri, cu audierile directorilor Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare Agricolă Valu lui Traian, celei din judeţul Teleorman şi Staţiunii pentru Cultura Plantelor de Nisipuri Dăbuleni.

În această lună, membrii comisiei de irigaţii ar trebui să finalizeze raportul referitor la starea sistemului actual de irigaţii din România. Acesta trebuie să conţină un plan de refacere a sistemului naţional de irigaţii în funcţie de necesităţile fiecărei zone a ţării. După cum ne-a declarat deputatul Constantin Chirilă, membru al comisiei, audierile de la faţa locului şi cele din aceste zile - care durează de mai bine de două luni - încearcă să formeze o viziune globală asupra stării actuale a sistemului de irigaţii din România. „Se spune că există posibilităţi de irigare a un milion de hectare de teren agricol, în vreme ce noi irigăm acum doar 200.000 de hectare. Cum se face că înainte de 1989 eram pe locul doi în Europa, după Franţa, în ceea ce priveşte sistemul de irigaţii, iar acum suntem pe ultimele locuri?! Noi am fost şi pe teren, am văzut la faţa locului cum stau lucrurile şi i-am chemat şi la discuţii", a precizat deputatul.

Maxim 5.000 de euro pe hectar

Primul pe lista audiaţilor a fost directorul Institutului de cercetare constănţean, Ion Bulică, care s-a plâns de faptul că în zona Dobrogei se obţin producţii agricole viabile economic doar în doi - trei ani din zece, irigaţiile fiind de altfel indispensabile în această zonă a ţării. „În judeţul Constanţa există amenajări de irigaţii pe 150.000 de hectare, dar în 2009, doar o mică suprafaţă a fost irigată, în jur de 15 - 17.000 hectare. În general, apa pentru irigaţii este folosită pentru culturile de păioase, care ocupă o suprafaţă considerabilă, de 40 - 45%, şi care sunt total nerentabile în momentul de faţă", a spus Bulică. Acesta a precizat că în zona Dobrogei se impune modificarea structurii culturilor prin creşterea ponderii culturii porumbului la peste 35%, a culturii de soia şi reducerea păioaselor la 20 - 22%. Potrivit celor declarate de director, în afară de modificarea structurii culturilor, ar fi necesară utilizarea mai multor soiuri hibride, creşterea necesarului de îngrăşăminte şi modernizarea echipamentelor de pompare pentru creşterea randamentelor în sistemul de irigaţii, precum şi excluderea de irigaţii a suprafeţelor distruse. Directorul Staţiunii a precizat că ar fi momentul ca subvenţiile din sectorul de irigaţii pentru judeţul Constanţa să fie date diferenţiat, pe trepte de pompare. Mai mult, el a venit cu o alternativă: energia electrică ar trebui să fie furnizată de la Centrala Nuclearelectrică de la Cernavodă, pentru că este mai ieftină. „De şase ani se vorbeşte de acest lucru, dar încă nu s-a rezolvat nimic", a mai spus directorul staţiunii de cercetare. Cât despre sumele care urmează a fi investite pentru refacerea sistemului de irigaţii, instituţiile abilitate să dea date exacte au precizat doar că este nevoie de 2.000 - 5.000 de euro pentru fiecare hectar, însă nu s-au stabilit tarife în funcţie de zona unde se vor face investiţiile în sistem.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Afaceri Constanța Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor societății Complex Savoy SA, convocată în ședință

04 May 2024 268

Declarații de Avere Constanța Averea și interesele Anișoarei Brașovanu secretar general UAT la Comuna Gârliciu (DOCUMENTE)

04 May 2024 251

Infotrafic Porturile de la Marea Neagră, închise din cauza vântului puternic

04 May 2024 279

Declarații de Avere Constanța Averea și interesele Silviei Gheorghe secretar general UAT la Comuna Cuza Vodă (DOCUMENTE)

04 May 2024 298

Angajări Constanța Ai studii superioare în medicină generală? Primăria Cumpăna angajează

03 May 2024 553

Cum va fi vremea în Dobrogea în noaptea de Înviere?

03 May 2024 639

Rico SRL contestă amenda primită de la Poliția Locală Constanța

03 May 2024 487

Declarații de avere Constanța Averea și interesele Danielei-Alina Borcan, secretar general al comunei Tuzla (DOCUMENTE)

03 May 2024 561

Pe surse Coaliția s-a răzgândit. PNL şi PSD vor să mute alegerile prezidențiale în noiembrie

03 May 2024 393

Acțiuni ale polițiștilor din județul Tulcea, pentru combaterea pescuitului ilegal. Iată ce au constatat ​

03 May 2024 366

Două eleve din Constanța, participante la Olimpiada Naţională de Istorie, desfăşurată la Braşov, au ajuns la spital. Iată ce spune Sorin Mihai, inspectorul școlar general

03 May 2024 539

ANM Se anunță ploi și în perioada următoare în Dobrogea

03 May 2024 498

Declarații de Avere Constanța Averea și interesele Vasilicăi Olteanu secretar general UAT la Comuna Siliștea (DOCUMENTE)

02 May 2024 501

CSM Constanța Baschet Ghetele de joc „fermecate“ ale lui Jorden Duffy au făcut fericit un mic fan. Cadou de preț! (GALERIE FOTO)

02 May 2024 560

Firme din Constanța Adunarea Generală a Acționarilor Salport SA, convocată pentru decizii importante!

02 May 2024 419