Politic

Interpelat de către deputatul Huţucă Premierul PSD Mihai Tudose nu are niciun răspuns la problema exploatării nămolului din lacul Techirghiol (documente)

În urmă cu patru luni, mai mulţi parlamentari constănţeni au formulat interpelări în legătură cu problema exploatării nămolului din lacul Techirghiol.
 
Prima interpelare pe acest subiect a aparţinut Lucreţiei Roşca, deputat PSD de Galaţi.
Ulterior, deputatul PNL de Constanţa Bogdan Huţucă a înaintat, la rândul său, o astfel de interpelare către fostul premier, Sorin Grindeanu. În luna iunie, cabinetul acestuia a căzut prin moţiune de cenzură, iar noul Guvern, condus de Mihai Tudose, a fost votat de Parlament pe 29 iunie a.c. Odată cu instalarea la Palatul Victoria, Tudose a fost nevoit să preia şi să ofere răspunsuri la toate interpelările primite de predecesorul lui. 

Huţucă a cerut, în luna mai, soluţii pentru lacul Techirghiol! 

În calitate de parlamentar al judeţului Constanţa, Bogdan Huţucă a atenţionat Guvernul României în legătură cu „o gravă eroare, care va genera în viitor pierderi incomensurabile pentru renumitele staţiuni balneare de interes naţional din judeţ - renumite tocmai datorită bazelor de tratament ce folosesc apa lacului Techirghiol şi nămolul sapropelic - prin avizarea concesionării activităţii  de explorare a nămolului din lacul Techirghiol către o firmă din Caransebeş, şi anume Formin“. „Atât eu, în calitate de parlamentar de Constanţa, cât şi autorităţile publice locale direct implicate nu putem asista nepăsători la crearea unei alte «Roşia Montană» în lacul Techirghiol, considerând că o exploatare necontrolată a nămolului reprezintă un pericol la fel de mare ca şi în cazul exploatării gazului de şist.
 
Considerăm inacceptabil ca o firmă din Caransebeş, fără tradiţie şi experienţă în domeniu, să obţină licenţa de cercetare şi, ulterior, de exploatare a nămolului sapropelic din lacul Techirghiol, firmă care are, de fapt, un singur scop, şi anume acela de comercializare a nămolului din lacul Techirghiol, acest lucru fiind posibil prin acceptul şi susţinerea reprezentanţilor Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale“, suna interpelarea lui Bogdan Huţucă. 
 
Acesta a mai susţinut că, în opinia sa şi a autorităţilor locale, solicitarea unei licenţe de cercetare a fost doar un pretext pentru ca, ulterior, firma să beneficieze de prevederile legale în vederea obţinerii licenţei de exploatare pentru a vinde apoi pe piaţa externă nămolul sapropelic. „În acest sens, vă atrag atenţia, domnule prim-ministru, că o exploatare sistematică a unui habitat labil, fără a se ţine cont de toate măsurile de protecţie şi regenerare obligatorii, recomandate de specialişti, tocmai pentru a conserva şi a păstra nealterate proprietăţile nămolului pe o perioadă cât mai lungă, va determina, practic, sfârşitul tuturor staţiunilor balneare de pe malul Mării Negre care în acest moment au tradiţie şi, mai ales, rezultate spectaculoase în recuperare tocmai datorită nămolului sapropelic şi apei sărate din lacul Techirghiol. Mai mult decât atât, dacă acest nămol sapropelic, cu toate proprietăţile sale terapeutice, nu va mai exista, turiştii vor înceta să mai vină în staţiunile respective sau vor veni într-un număr cu mult mai mic“, a mai susţinut deputatul.

Din considerentele mai sus menţionate, parlamentarul l-a chestionat pe prim-ministru cu privire la ce se va întâmpla cu toate aceste baze de tratament, cu personalul deja specializat pe acest tip de recuperare, practic, ce se va întâmpla cu toţi locuitorii zonei care trăiesc din activităţi de turism, dacă Guvernul României nu va reveni asupra acestei concesionări nepermise. Ce se va întâmpla ulterior dispariţiei valorii nepatrimoniale pe care o reprezintă nămolul de Techirghiol?
 
„În loc să faceţi demersurile de protejare a acestui nămol, inclusiv prin înregistrarea unei denumiri de origine, care să conserve această valoare, determinaţi dispariţia acestei resurse prin acordarea licenţei de exploatare către Formin. În plus, consider că beneficiul pe care statul român l-ar obţine din redevenţă este unul infim în comparaţie cu nevoile şi pierderile comunităţii, dar, mai ales, comparativ cu dezastrul ecologic pe care o exploatare sistematică l-ar putea genera“, se mai arăta în textul interpelării. 
 
Având în vedere toate argumentele menţionate, deputatul Huţucă i-a cerut premierului să întreprindă toate demersurile necesare pentru îndreptarea acestei erori grave privind avizarea favorabilă de către Guvern a concesionării activităţii de explorare a nămolului din lacul Techirghiol către firma din Caransebeş Formin SA. 

Formin SA a avut o serie de reacţii la interpelările oamenilor politici 

Precizăm că, în data de 25 martie 2013, a fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul Preşedintelui ANRM nr. 32/2013 privind aprobarea Listei perimetrelor pentru concesionarea de activităţi de explorare, privind concursul public de ofertă - Runda nr. 81/2013. Printre acestea se regăsea şi perimetrul Techirghiol Gughis, cu suprafaţa de 1,19 km2, nămol terapeutic. Ca urmare a licitaţiei, Formin a câştigat Licenţa de concesiune pentru explorare nr. 16.451, ce a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 459/25.07.2013.
 
„În anul 2015, spre finalul cercetării, cei de la Formin au intrat în legătură cu un investitor german interesat de potenţiale investiţii în turism în România, în special în staţiuni balneoclimaterice. Având în vedere potenţialul terapeutic al nămolului de Techirghiol, investitorul german a decis să se implice în finalizarea cercetării şi să demareze un studiu de oportunitate cu privire la o investiţie de 50 de milioane de euro ce prevedea: hotel, spa, centru balneo de 4 sau 5 stele. În acest sens, prin Ordinul preşedintelui ANRM nr. 130/14.07.2015, licenţa de explorare a fost transferată către o nouă entitate juridică, Formin Techirghiol SRL, cu toate obligaţiile şi drepturile dobândite. Această nouă companie a finalizat cercetarea nămolului din perimetrul de explorare şi urma să iniţieze un studiu de fezabilitate, precum şi demararea proiectului turistic, în valoare de 50 de milioane de euro.

La 29 aprilie 2016 a fost publicată o nouă listă cu perimetrele scoase de către ANRM la concurs public de oferte în vederea concesionarii lor pentru activităţi de explorare în cadrul Rundei 92. Printre aceste propuneri se regăsea şi perimetrul Techirghiol Est, cu suprafaţa de 2,61 km2, nămol terapeutic. Am luat decizia de a participa la licitaţie în vederea demarării cercetării având în vedere experienţa noastră în proiecte de cercetare geologică, precum şi experienţa în cercetarea perimetrului Techirghiol Gughis. Am câştigat şi de data aceasta şi am dobândit Licenţa de concesiune explorare numărul 19643, care a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 987/8.12.2016“, precizau reprezentanţii Formin, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa.

Tudose îi răspunde lui Huţucă, dar nu are soluţii 

În răspunsul transmis deputatului PNL Bogdan Huţucă, premierul Mihai Tudose menţionează să şi-a fundamentat punctul de vedere în baza informaţiilor furnizate de Ministerul Mediului şi Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, în calitate de autorităţi competente.
 
„Conform Legii Minelor nr. 85/2003 cu modificările şi completările ulterioare, nămolurile terapeutice fac parte din resursele minerale concesionabile şi ele pot fi puse în valoare prin activităţi miniere de explorare şi de exploatare de către persoane juridice române şi străine ori pot fi date în administrare instituţiilor publice de către autoritatea competentă“, precizează premierul.
 
„Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale menţionează ca SC Formin SA este atestată ANRM pe termen nelimitat din punctul de vedere al competenţei tehnice pentru activităţile de cercetare, proiectare şi execuţie a lucrărilor miniere de exploatare pe substanţe minerale solide. Societatea a obţinut Licenţa de exploatare nr. 1964/2016 în mod legal, în cadrul unui concurs public de ofertă pentru perimetrul Lacul Techirghiol Est, judeţul Constanţa, conform art. 15, alin. 2 din Legea Minelor nr. 85/2003.
 
În cadrul licenţei de explorare, ce se întinde pe o perioadă de doi ani, se vor desfăşura lucrări de cartare, măsurători topo-batimetrice, studii geologice şi hidrologice, prelevări de probe de nămol sapropelic şi apă sărată, analize fizico-chimice şi microbiologice, pe baza cărora se vor da indicaţii terapeutice cu privire la aceste substanţe.
 
În anul II de explorare, titularul de licenţă a prevăzut prin programul de cercetare o exploatare experimentală de 50 mc de nămol terapeutic în vederea stabilirii condiţiilor tehnico-economice de valorificare“, se arată în răspunsul premierului.
 
Răspunsul integral al premierului Mihai Tudose în legătură cu exploatarea nămolului din lacul Techirghiol îl puteţi citi în secţiunea „Documente“.
 
Reamintim că, între timp, şi Primăria Techirghiol a iniţiat o petiţie intitulată „Salvaţi nămolul din Techirghiol“, prin care autoritatea locală şi locuitorii oraşului Techirghiol solicită sprijinul românilor pentru ca, în viitoarea licenţă de exploatare care va fi acordată SC Formin SA, să fie impuse o serie de restricţii prin care să fie garantată regenerarea resursei naturale, nămolul sapropelic din lacul Techirghiol.

Citeşte şi: 
 
UPDATE. Primul parlamentar de Constanţa. Interpelare pe tema nămolului din lacul Techirghiol

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Victor Negrescu - „România va deține Președinția Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării în perioada noiembrie 2018 – noiembrie 2019“

14 Dec 2017 187

Amendamente buget 2018. Turcescu (PMP) solicită fonduri pentru construirea de creşe şi achiziţia unor ambulanţe de tip C în judeţul Constanţa (document)

12 Dec 2017 2059

Premierul Mihai Tudose are o întâlnire la Ministerul Afacerilor Interne. Ce subiecte se vor analiza

09 Dec 2017 523

Angajatorii pot face închisoare, dacă au datorii la stat

08 Dec 2017 769

Cine este noul director general al Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mărci. Decizia, publicată în Monitorul Oficial

07 Dec 2017 240

PNL cere premierului demiterea ministrului Energiei şi a directorului general al Nuclearelectrica

07 Dec 2017 426

Lista lui Iohannis. Avansări în grad. 16 chestori. 4 contraamirali. 34 generali. Din MAI, MApN, STS, SPP, SRI. Trei sunt femei

07 Dec 2017 6750

Întâlnire la Guvern cu cu producătorii și distribuitorii de imunoglobulină. Se caută soluții pentru asigurarea necesarului de imunoglobulină

06 Dec 2017 380

UPDATE. Doliu naţional pe 14, 15 şi 16 decembrie, când sunt funeraliile Regelui Mihai

06 Dec 2017 634

Azi, şedinţă de urgenţă la Guvern pentru trei zile de doliu naţional

06 Dec 2017 546

Mesaj de condoleanțe transmis de premierul Mihai Tudose după moartea Regelui Mihai

05 Dec 2017 208

Ministrul Sănătății, Florian Bodog, convocat de urgenţă la Guvern

05 Dec 2017 419

Gest șocant făcut de premierul Tudose. A scos limba la Codrin Ștefănescu!

04 Dec 2017 522

Magnifica replică a Simonei Halep pentru Mihai Tudose. Ce spune despre indemnizația pentru creșterea copilului. Ce solicită de la stat

04 Dec 2017 2056

Mihai Tudose, discuții cu liderii sindicatelor din Apărare

02 Dec 2017 657

Premierul Mihai Tudose despre parteneriatul strategic cu SUA şi despre legile justiţiei

30 Nov 2017 267

Marina Militară Română are patru contraamirali noi. Avansări în grad în Forțele Navale. Cine sunt și ce funcții au

30 Nov 2017 8529

Primul ministru Mihai Tudose a negat o posibilă remaniere guvernamentală

27 Nov 2017 388

Mihai Tudose, despre moțiunea de cenzură-”Mulți doresc ca acest Guvern să nu-și realizeze țintele”

23 Nov 2017 220

Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Tudose a fost respinsă

23 Nov 2017 534

Decrete semnate de președintele României și primul ministru pentru conferirea unor ordine. Cu ce prilej aniversar și cui

23 Nov 2017 963

Tudose, din nou interpelat Guvernul PSD-ALDE vrea să transforme zona Techirghiol în a doua Roşie Montană a României (document)

23 Nov 2017 1932

Dan-Octavian Alexandrescu, numit în funcţia de secretar de stat la Ministerul Sănătăţii

22 Nov 2017 1447

Laurențiu-Teodor MIhai este noul președinte al CNAS. Decizia a fost publicată în Monitorul Oficial

22 Nov 2017 384

Premierul Tudose ”Este misiunea noastră de onoare să asigurăm copiilor din România o viață mai bună”

20 Nov 2017 211

Revista presei locale

18 Nov 2017 478

Unul dintre miniștrii din Guvernul Tudose împlinește 43 de ani

18 Nov 2017 243

Salariul minim pe economie va crește de la 1 ianuarie 2018. Ce valoare va avea acesta

17 Nov 2017 1418

Indicele ROBOR, în continuă creștere. Ce spune premierul Mihai Tudose

17 Nov 2017 440

PNL depune astăzi moțiunea de cenzură

17 Nov 2017 328

Tineretul National Liberal solicită Guvernului să abroge noile masuri fiscale pentru că tinerii sunt primii afectați de acestea

14 Nov 2017 374

Secretar de stat numit în fuincție în cadrul Secretariatului General al Guvernului

13 Nov 2017 290

Premierul a făcut prima schimbare în conducerea Autorității Competente de Reglementare a Operațiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagră

13 Nov 2017 2264

Delegația Tineretului Social Democrat Tulcea a participat la congresul TSD unde a fost ales președintele pentru următorii doi ani (galerie foto)

13 Nov 2017 610

Scrisoare deschisă către premier Răspunsul companiilor la declarațiile miniștrilor ”Mediul de afaceri este corect”

11 Nov 2017 657

Schimbare la vârful Ministerul Transporturilor. Pe cine a eliberat primul ministru Mihai Tudose din funcție

11 Nov 2017 826

Constanţa va pierde 16 milioane de euro Deputatul Bogdan Huţucă - „PSD bagă în incapacitate de plată primăriile!“

10 Nov 2017 740

Ministrul Tudose, despre măsurile fiscale ”Vor produce efecte pozitive pentru România”

09 Nov 2017 527

Ionuţ Mişa, despre măsurile adoptate de Guvern ”Sunt benefice şi pentru cetăţeni şi pentru companii”

08 Nov 2017 602

Modificarea Codului fiscal urmează să fie adoptată în şedinţa de guvern

08 Nov 2017 466

Parlamentul a desemnat doi consilieri la Curtea de Conturi, pentru un mandat de nouă ani

07 Nov 2017 408

Mihai Tudose ”Guvernul are în vedere o strategie de dezvoltare echilibrată pentru toate comunitățile locale

07 Nov 2017 272

Ordonanța de urgență de modificare a Codului Fiscal va fi adoptată, miercuri, de Guvern

07 Nov 2017 553

Ministrului Finanțelor, despre ordonanţa de urgență privind noile prevederi fiscale

06 Nov 2017 628

Modificările Codului Fiscal ar putea să nu fie analizate în ședința de Guvern de miercuri

06 Nov 2017 440

AmCham România avertizează-"Măsurile fiscale anunțate de Guvern îngreunează derularea afacerilor"

02 Nov 2017 456

Secretar de stat numit în funcție la Ministerul Finanțelor Publice prin decizie a primului ministru Mihai Tudose

01 Nov 2017 465

Mihai Tudose l-a numit pe Robert Rucăreanu în funcţia de consilier de stat

01 Nov 2017 809

Banca Mondială sprijină Guvernului României pentru construcția autostrăzii Ploieşti-Braşov

31 Oct 2017 355

Premierul Mihai Tudose a precizat la reuniunea Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social că salariile vor crește după trecerea contribuțiilor la angajat

31 Oct 2017 327