Politic

Interpelat de către deputatul Huţucă Premierul PSD Mihai Tudose nu are niciun răspuns la problema exploatării nămolului din lacul Techirghiol (documente)

În urmă cu patru luni, mai mulţi parlamentari constănţeni au formulat interpelări în legătură cu problema exploatării nămolului din lacul Techirghiol.
 
Prima interpelare pe acest subiect a aparţinut Lucreţiei Roşca, deputat PSD de Galaţi.
Ulterior, deputatul PNL de Constanţa Bogdan Huţucă a înaintat, la rândul său, o astfel de interpelare către fostul premier, Sorin Grindeanu. În luna iunie, cabinetul acestuia a căzut prin moţiune de cenzură, iar noul Guvern, condus de Mihai Tudose, a fost votat de Parlament pe 29 iunie a.c. Odată cu instalarea la Palatul Victoria, Tudose a fost nevoit să preia şi să ofere răspunsuri la toate interpelările primite de predecesorul lui. 

Huţucă a cerut, în luna mai, soluţii pentru lacul Techirghiol! 

În calitate de parlamentar al judeţului Constanţa, Bogdan Huţucă a atenţionat Guvernul României în legătură cu „o gravă eroare, care va genera în viitor pierderi incomensurabile pentru renumitele staţiuni balneare de interes naţional din judeţ - renumite tocmai datorită bazelor de tratament ce folosesc apa lacului Techirghiol şi nămolul sapropelic - prin avizarea concesionării activităţii  de explorare a nămolului din lacul Techirghiol către o firmă din Caransebeş, şi anume Formin“. „Atât eu, în calitate de parlamentar de Constanţa, cât şi autorităţile publice locale direct implicate nu putem asista nepăsători la crearea unei alte «Roşia Montană» în lacul Techirghiol, considerând că o exploatare necontrolată a nămolului reprezintă un pericol la fel de mare ca şi în cazul exploatării gazului de şist.
 
Considerăm inacceptabil ca o firmă din Caransebeş, fără tradiţie şi experienţă în domeniu, să obţină licenţa de cercetare şi, ulterior, de exploatare a nămolului sapropelic din lacul Techirghiol, firmă care are, de fapt, un singur scop, şi anume acela de comercializare a nămolului din lacul Techirghiol, acest lucru fiind posibil prin acceptul şi susţinerea reprezentanţilor Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale“, suna interpelarea lui Bogdan Huţucă. 
 
Acesta a mai susţinut că, în opinia sa şi a autorităţilor locale, solicitarea unei licenţe de cercetare a fost doar un pretext pentru ca, ulterior, firma să beneficieze de prevederile legale în vederea obţinerii licenţei de exploatare pentru a vinde apoi pe piaţa externă nămolul sapropelic. „În acest sens, vă atrag atenţia, domnule prim-ministru, că o exploatare sistematică a unui habitat labil, fără a se ţine cont de toate măsurile de protecţie şi regenerare obligatorii, recomandate de specialişti, tocmai pentru a conserva şi a păstra nealterate proprietăţile nămolului pe o perioadă cât mai lungă, va determina, practic, sfârşitul tuturor staţiunilor balneare de pe malul Mării Negre care în acest moment au tradiţie şi, mai ales, rezultate spectaculoase în recuperare tocmai datorită nămolului sapropelic şi apei sărate din lacul Techirghiol. Mai mult decât atât, dacă acest nămol sapropelic, cu toate proprietăţile sale terapeutice, nu va mai exista, turiştii vor înceta să mai vină în staţiunile respective sau vor veni într-un număr cu mult mai mic“, a mai susţinut deputatul.

Din considerentele mai sus menţionate, parlamentarul l-a chestionat pe prim-ministru cu privire la ce se va întâmpla cu toate aceste baze de tratament, cu personalul deja specializat pe acest tip de recuperare, practic, ce se va întâmpla cu toţi locuitorii zonei care trăiesc din activităţi de turism, dacă Guvernul României nu va reveni asupra acestei concesionări nepermise. Ce se va întâmpla ulterior dispariţiei valorii nepatrimoniale pe care o reprezintă nămolul de Techirghiol?
 
„În loc să faceţi demersurile de protejare a acestui nămol, inclusiv prin înregistrarea unei denumiri de origine, care să conserve această valoare, determinaţi dispariţia acestei resurse prin acordarea licenţei de exploatare către Formin. În plus, consider că beneficiul pe care statul român l-ar obţine din redevenţă este unul infim în comparaţie cu nevoile şi pierderile comunităţii, dar, mai ales, comparativ cu dezastrul ecologic pe care o exploatare sistematică l-ar putea genera“, se mai arăta în textul interpelării. 
 
Având în vedere toate argumentele menţionate, deputatul Huţucă i-a cerut premierului să întreprindă toate demersurile necesare pentru îndreptarea acestei erori grave privind avizarea favorabilă de către Guvern a concesionării activităţii de explorare a nămolului din lacul Techirghiol către firma din Caransebeş Formin SA. 

Formin SA a avut o serie de reacţii la interpelările oamenilor politici 

Precizăm că, în data de 25 martie 2013, a fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul Preşedintelui ANRM nr. 32/2013 privind aprobarea Listei perimetrelor pentru concesionarea de activităţi de explorare, privind concursul public de ofertă - Runda nr. 81/2013. Printre acestea se regăsea şi perimetrul Techirghiol Gughis, cu suprafaţa de 1,19 km2, nămol terapeutic. Ca urmare a licitaţiei, Formin a câştigat Licenţa de concesiune pentru explorare nr. 16.451, ce a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 459/25.07.2013.
 
„În anul 2015, spre finalul cercetării, cei de la Formin au intrat în legătură cu un investitor german interesat de potenţiale investiţii în turism în România, în special în staţiuni balneoclimaterice. Având în vedere potenţialul terapeutic al nămolului de Techirghiol, investitorul german a decis să se implice în finalizarea cercetării şi să demareze un studiu de oportunitate cu privire la o investiţie de 50 de milioane de euro ce prevedea: hotel, spa, centru balneo de 4 sau 5 stele. În acest sens, prin Ordinul preşedintelui ANRM nr. 130/14.07.2015, licenţa de explorare a fost transferată către o nouă entitate juridică, Formin Techirghiol SRL, cu toate obligaţiile şi drepturile dobândite. Această nouă companie a finalizat cercetarea nămolului din perimetrul de explorare şi urma să iniţieze un studiu de fezabilitate, precum şi demararea proiectului turistic, în valoare de 50 de milioane de euro.

La 29 aprilie 2016 a fost publicată o nouă listă cu perimetrele scoase de către ANRM la concurs public de oferte în vederea concesionarii lor pentru activităţi de explorare în cadrul Rundei 92. Printre aceste propuneri se regăsea şi perimetrul Techirghiol Est, cu suprafaţa de 2,61 km2, nămol terapeutic. Am luat decizia de a participa la licitaţie în vederea demarării cercetării având în vedere experienţa noastră în proiecte de cercetare geologică, precum şi experienţa în cercetarea perimetrului Techirghiol Gughis. Am câştigat şi de data aceasta şi am dobândit Licenţa de concesiune explorare numărul 19643, care a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 987/8.12.2016“, precizau reprezentanţii Formin, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa.

Tudose îi răspunde lui Huţucă, dar nu are soluţii 

În răspunsul transmis deputatului PNL Bogdan Huţucă, premierul Mihai Tudose menţionează să şi-a fundamentat punctul de vedere în baza informaţiilor furnizate de Ministerul Mediului şi Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, în calitate de autorităţi competente.
 
„Conform Legii Minelor nr. 85/2003 cu modificările şi completările ulterioare, nămolurile terapeutice fac parte din resursele minerale concesionabile şi ele pot fi puse în valoare prin activităţi miniere de explorare şi de exploatare de către persoane juridice române şi străine ori pot fi date în administrare instituţiilor publice de către autoritatea competentă“, precizează premierul.
 
„Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale menţionează ca SC Formin SA este atestată ANRM pe termen nelimitat din punctul de vedere al competenţei tehnice pentru activităţile de cercetare, proiectare şi execuţie a lucrărilor miniere de exploatare pe substanţe minerale solide. Societatea a obţinut Licenţa de exploatare nr. 1964/2016 în mod legal, în cadrul unui concurs public de ofertă pentru perimetrul Lacul Techirghiol Est, judeţul Constanţa, conform art. 15, alin. 2 din Legea Minelor nr. 85/2003.
 
În cadrul licenţei de explorare, ce se întinde pe o perioadă de doi ani, se vor desfăşura lucrări de cartare, măsurători topo-batimetrice, studii geologice şi hidrologice, prelevări de probe de nămol sapropelic şi apă sărată, analize fizico-chimice şi microbiologice, pe baza cărora se vor da indicaţii terapeutice cu privire la aceste substanţe.
 
În anul II de explorare, titularul de licenţă a prevăzut prin programul de cercetare o exploatare experimentală de 50 mc de nămol terapeutic în vederea stabilirii condiţiilor tehnico-economice de valorificare“, se arată în răspunsul premierului.
 
Răspunsul integral al premierului Mihai Tudose în legătură cu exploatarea nămolului din lacul Techirghiol îl puteţi citi în secţiunea „Documente“.
 
Reamintim că, între timp, şi Primăria Techirghiol a iniţiat o petiţie intitulată „Salvaţi nămolul din Techirghiol“, prin care autoritatea locală şi locuitorii oraşului Techirghiol solicită sprijinul românilor pentru ca, în viitoarea licenţă de exploatare care va fi acordată SC Formin SA, să fie impuse o serie de restricţii prin care să fie garantată regenerarea resursei naturale, nămolul sapropelic din lacul Techirghiol.

Citeşte şi: 
 
UPDATE. Primul parlamentar de Constanţa. Interpelare pe tema nămolului din lacul Techirghiol

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

”Nu există aliat, partener sau prieten mai bun al SUA decât România” Discursul Ambasadorului SUA, Hans Klemm, la Forumul Trade Winds

19 Oct 2017 177

Sevil Shhaideh a fost numită în aparatul de lucru al Guvernului

18 Oct 2017 895

Memorandumul de înțelegere care va permite lansarea programului de înzestrare a armatei cu sisteme Patriot, semnat la Guvern

18 Oct 2017 189

Prim-ministrul a numit doi noi subsecretari de stat

18 Oct 2017 1404

UPDATE. Noul ministru al Transporturilor Felix Stroe depune jurământul de învestitură la Palatul Cotroceni. Cine sunt ceilalți doi noi miniștri (document)

17 Oct 2017 637

UPDATE. Propunerile PSD pentru funcțiile de miniștri acceptate de președintele Klaus Iohannis. Felix Stroe va fi ministru al Transporturilor

17 Oct 2017 335

UPDATECare sunt principalele teme de pe agenda şedinţei de azi a CSAT

17 Oct 2017 420

Guvernul are un nou secretar general adjunct. Cine este acesta

16 Oct 2017 356

Propunerile de numire a noilor miniștri vor fi trimise azi la Cotroceni. Dragnea şi Tăriceanu nu vor participa la ceremonia de investire

16 Oct 2017 304

Cele trei propuneri de noi miniştri în cabinetul Tudose vor ajunge mâine la Palatul Cotroceni

15 Oct 2017 208

Cabinetul Tudose II - trei miniştri de la Constanţa Mircea Dobre la Turism, Ionuţ Mişa la Finanţe şi Felix Stroe la Transporturi

14 Oct 2017 3103

Mihai Tudose, despre soarta sa în fruntea Guvernului. Ce a declarat prim-ministrul

13 Oct 2017 596

Noua abordare a măsurii Split TVA. Ce a declarat premierul

13 Oct 2017 396

Sevil Shhaideh, numită consilier de stat. Ce a declarat premierul despre Shhaideh și Plumb

13 Oct 2017 428

A fost numit un nou secretar general al Guvernului. Cine îi ia locul lui Mihai Busuioc

13 Oct 2017 376

Felix Stroe susținut de primarul Decebal Făgădău. Stroe ar urma să ajungă la conducerea ministerului Dezvoltării sau la Transporturi

13 Oct 2017 1028

Sevil Shhaideh, Alexandru Cuc și Rovana Plumb explicații privind demisia din Guvern

13 Oct 2017 1055

Restanțele Guvernului Raport privind stadiul realizării programului de guvernare, emis înainte de ședința CEx

12 Oct 2017 271

Tăriceanu ”Nu putem accepta ca DNA să facă Guvernul”. Viorel Ilie, sprijinit de ALDE

12 Oct 2017 381

Prim-ministrul Tudose ”Sindicatele au dreptate, echipamentele sunt învechite”. Se vor achiziționa 2.200 de ambulanțe

11 Oct 2017 311

Mihai Tudose susține că nu a primit demisia vicepremierului Sevil Shhaideh

11 Oct 2017 380

Concluziile întâlnirii de la sediul PSD. Decizia finală va fi luată joi. Patru miniștri sunt vizați

10 Oct 2017 426

Compania americană General Dynamics va produce vehicule blindate pentru România

10 Oct 2017 353

Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit cu premierul Mihai Tudose la Cotroceni

10 Oct 2017 378

Remaniere în Guvernul Tudose. ALDE amenință că iese de la guvernare

10 Oct 2017 874

Ce spune premierul Mihai Tudose despre solicitarea vicepremierului Shhaideh privind sesizarea Curții Constituționale a României în dosarul Belina

10 Oct 2017 631

Premierul Tudose ”Dacă românii nu mai cred în mine, plecăm toți acasă”. Cinci miniştri vor părăsi Guvernul

09 Oct 2017 1023

Anunț făcut de premier. ”Vom semna un contract cu o firmă americană, care va produce armament în România”

09 Oct 2017 865

Ministrul apărării naționale, Mihai Fifor s-a întâlnit cu o delegație de reprezentanți ai Congresului SUA, condusă de Mike Turner.

07 Oct 2017 444

Prim-ministrul Mihai Tudose s-a întâlnit cu membri ai Congresului SUA. Ce subiecte au fost analizate

07 Oct 2017 483

Cine este noul secretar general adjunct al Guvernului numit de Mihai Tudose. Ce funcție a avut în Guvernul Grindeanu

05 Oct 2017 627

Numire de consilieri în domeniul achizițiilor publice la Consiliul Național de Soluționarea Contestațiilor. Lista completă

05 Oct 2017 419

Revista presei locale

04 Oct 2017 735

Cine sunt judecătorii şi procurorii din Dobrogea care au semnat pentru retragerea proiectului de modificare a „Legilor Justiţiei“. Lista completă

04 Oct 2017 1814

Noul punct de trecere a frontierei Lipniţa-Kainargea, inaugurat de prim-ministrul României (galerie foto)

03 Oct 2017 1334

Sute de magistraţi au semnat un memoriu prin care cer retragerea proiectului de modificare a legilor Justiției

02 Oct 2017 387

Tulceanul Sterică Fudulea nu mai este secretar de stat la Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat. Cine este în locul lui

29 Sep 2017 1014

Sindicatele din Poliție și Penitenciare solicită o întalnire prim-ministrului Mihai Tudose. Ce subiecte vor sindicaliștii să discute

28 Sep 2017 363

Hotărâre de Guvern Facilități acordate pentru o sută de cetățeni sirieni înregistrați în Republica Turcia în scopul admisiei legale pe teritoriul României

28 Sep 2017 760

Președintele României aşteaptă ca premierul Tudose să îl consulte dacă are nevoie de un sfat bun

26 Sep 2017 314

Fostul ministru al apărării, Adrian Țuțuianu, despre demisia de la Apărare. Cine ar fi solicitat demisia sa

26 Sep 2017 402

Schimbare la vârful Ministerului Afacerilor Interne. Cine pe cine înlocuiește

22 Sep 2017 3333

Numiri și eliberări la vârful Ministerului Afacerilor Externe și al Administrației Fondului de Mediu. Cine vine cine pleacă

21 Sep 2017 799

”Sistem Alert”, aplicația care va avertiza populaţia în situații de risc major

18 Sep 2017 823

Fost comandant al Diviziei 2 Infanterie Getica de care aparțin unitățile militare terestre din Constanța numit consilier al premierului. După trecerea în rezervă

17 Sep 2017 15825

Ionel Minea a fost numit secretar de stat în Ministerul Transporturilor

14 Sep 2017 566

Deputatul Bogdan Huțucă nu este de acord cu rectificarea bugetară operată de Guvernul Tudose

13 Sep 2017 722

România a preluat funcţia de vicepreşedinte la Organizaţia Mondială a Turismului. Ministrul Dobre felicitat de premierul Mihai Tudose

13 Sep 2017 638

Premierul Mihai Tudose susține că populația nu va fi consultată înainte de a se lua o decizie referitoare la Pilonul II de pensii

12 Sep 2017 406

Premierul Mihai Tudose s-a întâlnit cu o delegație a companiei Ford. Ce subiecte au fost analizate

08 Sep 2017 279