Jurnal de Constanta Feriţi-vă de bombele alimentare!

În preajma sărbătorilor de iarnă, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Constanţa (DSP) atrag atenţia în ceea ce priveşte efectele mezelurilor asupra sănătăţii. După cum se ştie, tradiţia impune mese îmbelşugate de sărbători, tocmai de aceea specialiştii recomandă cumpătare, excesele alimentare nefiind benefice în această perioadă.

Dr. Loti Popescu, şeful Biroului pentru Promovarea Sănătăţii şi a Educaţiei pentru Sănătate din cadrul DSP, precizează că mezelurile şi sănătatea nu au nimic în comun. „Aditivii sintetici din semipreparatele din carne rămân în organism chiar şi zece ani, pentru că tubul digestiv nu le poate digera. Copiii n-ar trebui să consume nici măcar un gram. Dintr-o listă de aproximativ 20 de ingrediente menţionate pe un produs, doar unul singur este carne. Restul sunt fosfaţi, nitriţi, nitraţi, arome sintetice. Efectele acestor aditivi nu apar de pe o zi pe alta. În schimb, pe timp îndelungat, efectele sunt dezastruoase", a precizat specialistul DSP. Cei mai periculoşi aditivi sunt fosfaţii, care, în exces, împiedică fixarea calciului în oase. Potenţiatorii de aromă, care se regăsesc chiar şi în specialităţile mai scumpe din carne, provoacă un apetit ridicat şi dau dependenţă. Glutamatul monosodic, spre exemplu, dă un gust foarte bun. Stimulează pofta de mâncare şi te face să mănânci încontinuu. Efectul nu apare imediat, însă duce la obezitate.

Aluminiul din mâncare

Coloranţii sunt bombe pentru organism. Roşul carmin folosit se extrage dintr-o insectă. În procesul chimic de extracţie se foloseşte aluminiul. Consumul acestora prin mezeluri distruge celulele nervoase şi riscul cel mai mare îl reprezintă boala Alzheimer. Pe lângă faptul că împiedică fixarea calciului în oase, fosfaţii din mezeluri afectează creşterea copiilor, iar în 20 de ani femeile vor suferi de osteoporoză. Bărbaţii vor scădea la bătrâneţe mai repede în înălţime şi, în multe cazuri, vor fi obezi. Semipreparatele mai conţin gume de omogenizare, care, pe lângă faptul că reţin apa, au rolul de a omogeniza. Nu pot fi digerate de tubul digestiv decât în zece ani. Efectul imediat este apariţia gastritelor şi a ulcerelor, dar şi a cancerului colo-rectal. Specialiştii precizează că 14 porţii de mezeluri pe lună cresc cu 78% riscul apariţiei unei forme de boală pulmonară obstructivă cronică, care este foarte gravă.

www.jurnaldeconstantaonline.ro


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Măsurile luate de polițiștii din Constanța pentru o minivacanță în siguranță

30 Apr 2024 122

Serviciul Public de Gospodărie Comunală Techirghiol angajează. Ce post este disponibil

30 Apr 2024 145

Controale ale polițiștilor rutieri pe raza județului Constanța. S-au aplicat 26 de sancțiuni contravenționale

30 Apr 2024 179

Polițiștii, alături de tineri la festivalurile de pe litoral

30 Apr 2024 229

Județul Constanța În prag de sărbătoare, 21 de copii ai comunei Cumpăna au primit daruri (Galerie FOTO)

30 Apr 2024 211

În Medgidia, județul Constanța Percheziții într-un dosar penal privind nerespectarea regimului armelor și munițiilor

30 Apr 2024 240

Peste 7.000 de jucării contrafăcute, reținute de inspectorii vamali din Portul Constanța Sud

30 Apr 2024 223

Programul Primăriei Constanța în perioada 1-6 mai 2024

30 Apr 2024 269

Agenția pentru Protecția Mediului Constanța susține că nu este necesară evaluarea impactului de mediu, pentru „Pasaj rutier denivelat la intersecția Bulevardului Tomis cu Bulevardul Aurel Vlaicu”

30 Apr 2024 331

Licitații publice O companie din Cluj Napoca furnizează stegulețe personalizate pentru primăria Constanța (DOCUMENT)

30 Apr 2024 230

Fiul unui fost consilier județean PNL, proces cu Primarul Municipiului Constanța, pentru un teren de pe strada Traian! Decizia Curții de Apel (MINUTA)

30 Apr 2024 343

Dezbatere publică la APM Constanța pentru blocul de 11 etaje, edificat de Maritimo Residence SRL pe strada Ștefăniță Vodă

30 Apr 2024 383

Declarații de avere Constanța Elena Poteleanu, secretarul general al comunei Mihai Viteazu, avere și interese. Soțul său este preot (DOCUMENTE)

30 Apr 2024 303

Bancherul Gheţea Radu Graţian, suspectat de ucidere din culpă! Judecătoria Constanța anunță primul termen în dosar (DOCUMENT)

30 Apr 2024 295

Licitații Constanța Școala Gimnazială nr. 1 din Chirnogeni va fi dotată cu echipamente digitale și mobilier. Investiție de aproximativ un milion de lei (DOCUMENT)

30 Apr 2024 252