Jurnal de ConstanţaSârbu şi Buşoi cer preciză de la CE privind centrala de la Cernavodă

Eurodeputaţii Daciana Sârbu (PSD) şi Cristian Buşoi (PNL) au adresat Comisiei Europene o interpelare pe tema centralei nucleare de la Cernavodă, solicitând clarificări privitoare la standardele de siguranţă nucleară a acesteia, potrivit unui comunicat remis.

„În contextul problemelor din Japonia, presa românească ridică diferite semne de întrebare cu privire la centrala de la Cernavodă, iar oamenii sunt, pe bună dreptate, speriaţi, mai ales că autorităţile din ţară nu fac efortul de a da informaţii clare. Comisia Europeană trebuie să ne ofere tuturor nişte răspunsuri ferme, pentru ca teama şi confuzia din prezent să dispară", a afirmat Daciana Sârbu. La rândul său, liberalul Cristian Buşoi spune că situaţia actuală din Japonia este un avertisment că standardele trebuie revizuite. „O monitorizare mai severă din partea forurilor europene poate fi o garanţie că statele membre controlează situaţia, din moment ce există îndoieli în privinţa capacităţii unora dintre ele de a-şi proteja cetăţenii", a susţinut Buşoi. În avizul favorabil dat de Comisie în 2010 pentru viitoarele reactoare 3 şi 4 de la Cernavodă se precizează că acestea vor corespunde unor standarde mai ridicate de siguranţă, ceea ce ridică implicit semne de întrebare în legătură cu siguranţa reactoarelor 1 şi 2, care funcţionează în prezent. Astfel, în avizul Comisiei se precizează că noile reactoare vor beneficia de îmbunătăţiri generale, inclusiv niveluri de siguranţă mai înalte, o mai bună capacitate de reacţie la accidente grave, precum şi o protecţie mai eficientă în caz de incendiu. În acest context, deputaţii europeni solicită un punct de vedere oficial al Comisiei pe această temă.

Doar ultima generaţie de tehnică

De asemenea, parlamentarii români din forul european cer lămuriri din partea CE şi cu privire la verificările standardelor de siguranţă ale reactoarelor funcţionale în prezent. Mai mult decât atât, forul comunitar de decizie a fost întrebat dacă are competenţa de a solicita inspecţii la centralele nucleare în măsura în care apar preocupări legate de siguranţa acestora. Consiliul European a decis, la finalul lunii martie, supunerea la teste de stres a tuturor reactoarelor nucleare din UE, urmând ca statele membre să se angajeze să implementeze doar „cele mai moderne tehnologii", potrivit unui anunţ făcut de preşedintele Traian Băsescu. „Consiliul a stabilit declanşarea unor procese prin care să fie supuse testelor, aşa-numitele teste de stres, toate reactoarele nucleare de pe teritoriul UE. Rezultatele vor fi făcute cunoscute publicului, este o altă decizie, iar CE va revizui actualul cadru de reglementare pentru instalaţiile nucleare", a spus şeful statului. O altă decizie anunţată a fost ca statele membre să se angajeze în implementarea numai a celor mai moderne tehnologii în domeniul nuclear de acum înainte. „Urmează să vină tehnicienii, să ne spună ce înseamnă cele mai moderne tehnologii în diversele sisteme, de exemplu combustibil nuclear îmbogăţit sau neîmbogăţit, aşa cum foloseşte România", a precizat preşedintele.

http://www.jurnaldeconstantaonline.ro


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Știri Constanța Accident rutier la intersecția bulevardului Ferdinand cu strada IG Duca (GALERIE FOTO)

18 May 2024 601

Oficial de la IPJ Tulcea despre accidentul de pe DN 22A. Coliziunea s-a produs la depășire

17 May 2024 723

UPDATE ISU Delta Tulcea despre accidentul rutier de pe DN22, cu opt persoane implicate (Galerie FOTO)

17 May 2024 662

Trafic blocat pe DN22 Tulcea-Babadag, din cauza unui accident rutier!

17 May 2024 611

Știri Constanța Șofer băut, prins la volan de polițiști după ce a cauzat un accident rutier

17 May 2024 350

Oficial de la IPJ Constanța despre accidentul dintre Corbu și Năvodari, în care culturistul Costel Căileanu a decedat

16 May 2024 801

Constanța Doliu în sport. Culturistul Costel Căileanu, mort în gravul accident rutier dintre Năvodari și Corbu. Campionul avea doar 54 de ani! (GALERIE FOTO)

16 May 2024 6062

IGPR InfotraficTrafic oprit pe DN 67

16 May 2024 219

Mesaje de condoleanțe pentru bărbatul decedat în accidentul de pe DJ 226 din județul Constanța (FOTO)

16 May 2024 2764

UPDATE Accident rutier grav între Năvodari și Corbu! O persoană a decedat (GALERIE FOTO+VIDEO)

16 May 2024 6953

IGPR InfotraficTrafic blocat pe E 70

16 May 2024 227

Accident rutier în apropiere de localitatea Greci, județul Tulcea! (FOTO)

15 May 2024 649

Justiție Constanța Dosarul tragediei de la 2 Mai! Se cer despăgubiri de peste 33 milioane de euro

15 May 2024 1469

IPJ Constanța Accident rutier pe Bulevardul Tomis, Constanța

15 May 2024 690

UPDATE Accident rutier între Comana și Amzacea, județul Constanța

15 May 2024 725