13 Dec, 2010 12:01
840
Revista presei locale
Uciderea porcului de Crăciun fără a stresa animalul şi a-i produce dureri -
asomarea, cum i se mai zice tehnicii în cauză - este o condiţie impusă de
Uniunea Europeană încă din 2007. Cum la noi lucrurile nu merg niciodată cum ar
trebui, asomarea nu a putut fi înlocuită de tradiţionala înjunghiere a
animalului. „Atunci s-a ridicat problema că medicii veterinari erau obligaţi
să-şi cumpere asomatoare, adică nişte pistoale cu tije, în valoare de 300 euro
bucata. Un an mai târziu, responsabilitatea a ajuns în curtea primăriilor şi au
existat chiar instruiri, la Prefectură, în acest sens", a declarat directorul
Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Constanţa,
Gheorghe Dincă. A urmat apoi ideea cu desemnarea unei persoane care, de Igant,
să bată din poartă în poartă pe la săteni şi să le... asomeze porcul. Nici acum
nu am avut sorţi de izbândă şi nu ne-am aliniat cerinţelor UE. Motivul? Lipsa
de personal. În plus, ce făcea bietul delegat cu omorâtul porcilor dacă 30 de
oameni din aria lui de responsabilitate ar fi ţinut morţiş să taie porcul în
acelaşi moment? „Lucrurile sunt clare: comunitatea ne obligă şi ne judecă, dar
noi am rămas la acelaşi stadiu. În plus, păsările nu se asomează potrivit UE...",
a mai precizat Gheorghe Dincă. Concluzia este că porcul se taie aşa cum se face
de sute de ani: prin înjunghiere şi nimeni nu primeşte amendă că-şi respectă
tradiţiile.
Şapte lei pentru verificare
Există riscuri şi consecinţe foarte mari dacă porcul nu este verificat
înainte de consum. Examenul trichineloscopic costă doar şapte lei şi este
obligatoriu. „Persoanele fizice nu pot vinde carnea de porc în pieţe, iar în
spaţiile comerciale nu intră decât carnea ştampilată din abatoare. Vreau să
trag un semnal de alarmă în acest sens: populaţia trebuie să cumpere doar din
spaţiile autorizate sanitar-veterinar şi să fie foarte atentă la existenţa
acestei mărci de sănătate", a specificat directorul DSVSA Constanţa. La nivelul
judeţului, se pot sacrifica până la 55.000 de porci, dar nu toţi au atins greutatea
optimă de sacrificare. Cel mai mare animal intrat în istorie a fost o scroafă
de peste 350 kilograme.
Controale înteţite
DSVSA va înteţi controale în această perioadă premergătoare Crăciunului. „Am
stabilit deja şapte circumscripţii sanitar-veterinare în oraş şi încă zece
zonale. Acestea sunt la Hârşova, Cernavodă, Negru Vodă, Băneasa, Cogealac,
Mangalia, Constanţa, Ovidiu, Medgidia şi Albeşti", a precizat Gheorghe Dincă.
Activitatea circumscripţiilor va fi monitorizată de câte un medic veterinar. Controalele
vor dura până la data de 22 decembrie.
http://lideruldeopinie.ro
Adauga un comentariu
Nume:
Email:
Comentariu*: