Replica de Constanţa Cum motivează procurorul începerea urmăririi penale împotriva lui Calapod

După cum menţiona şi într-un material anterior, în rezoluţia procurorului de punere sub urmărire penală a lui Tudorel Calapod, emisă pe data de 3 iunie a.c., se face referire la acte şi fapte din perioada când era primar al oraşului Năvodari, în legătură cu groapa de gunoi a italienilor de la Ecological Center. După cum este deja de notorietate, centrul de deşeuri de la Năvodari a generat un scandal de proporţii, având în vedere că actualul primar al oraşului, Nicolae Matei, se împotriveşte funcţionării lui; de altfel, Matei a fost reclamat la toate instituţiile posibile pentru că nu permite funcţionarea gropii.

Cel mai important, în opinia procurorilor, este faptul că, pe vremea mandatului lui Calapod, cu privire la cele trei cazuri de eliberare a fiecărui Certificat de Urbanism în parte, s-a ocolit prin modalitatea analizată sesizarea Consiliului Local Năvodari, activitatea având un evident caracter ocult, nepublic. Potrivit magistraţilor, competenţa de a aproba PUZ-urile, documentaţie în care ar fi apărut dimensiunile obiectivului solicitat de SC Ecological Center SA Năvodari, aparţinea exclusiv Consiliului Local. Ori, din moment ce se emisese o hotărâre de consiliu, în 2005, pe de o parte, neadus la cunoştinţă ANPM, iar cu ocazia discuţiilor din şedinţa din iulie 2007, aleşii locali au precizat clar că se opun dorinţei firmei menţionate, de care a luat direct şi neechivoc la cunoştinţă primarul şi membrii aparatului său, prezenţi la aceste dezbateri, a se fi adus în faţa Consiliului Local un astfel de PUZ, însemna respingere sigură, finalitate care a fost evitată prin neinserarea condiţiilor de legalitate ale fiecărui certificat de urbanism în parte. Astfel, spun procurorii, Tudorel Calapod nu are cum să se apere precum că nu era pe deplin la cunoştinţă de voinţa comunităţii şi a organului deliberativ - Consiliul Local, după cum nu au cum să nege aceeaşi situaţie cei doi funcţionari-membri ai aparatului primarului şi cosemnatari ai actelor ilegale menţionate.

În şedinţa menţionată, a prezentat situaţia în sensul că a lua la cunoştinţă că există diferenţă între actele administrative şi documentaţia depusă, situaţie în care SC Ecological Center SA Năvodari nu poate obţine acordul de mediu şi de aceea are nevoie de un nou, alt certificat de urbanism, care să schimbe menţiunile din Depozit de Deşeuri Netoxice şi Nepericuloase, cum este emis al doilea Certificat de Urbanism în 2005, în Centru de Gaspodărire Deşeuri Industriale. În situaţia dată, Tudorel Calapod a primit mandat expres de a nu elibera un astfel de act precum cel cerut de SC Ecological Center SA Năvodari, adică exact ce a făcut 4 luni mai târziu, emiţând Certificatul de Urbanism 718/20.12.2007, urmat de obţinerea Acordului de Mediu şi de sentinţele judecătoreşti astfel dispuse de instanţe. Efectul tip domino al acestor nelegalităţi, în special nesolicitarea PUZ-ului şi a celorlalte avize şi autorizaţii legal obligatorii-sus precizate, l-a constituit tulburarea însemnată a bunului mers al unei instituţii publice, dar şi o vătămare de necontestat a intereselor unei întregi comunităţi de câteva zeci de mii de oameni, în schimul avantajării evidente a unei societăţi private, se arată în rezoluţia procurorului. Acest lucru este confirmat şi de rezultatul referendumului din mai anul trecut, în care populaţia din Năvodari a arătat că respinge dorinţa italienilor, finalitate care însă este iminentă drept efect subsecvent al ilegalităţilor enumerate în actele procurorului. Mai mult, anchetatorii spun că, atâta timp cât SC Ecological Center SA Năvodari nu este nici măcar proprietarul terenului în cauză, se vădeşte iminenţa şi a promovării unor acţiuni în justiţie împotriva Oraşului de către SC Marway Fertilchim SA Năvodari. Consider că sunt date care să justifice presupunerea rezonabilă că fostul primar Tudorel Calapod, arhitectul şef Dumitru Mitran şi secretara Diana Pătru ( fostă Buzea), precum şi funcţionarul Maria Radu de la ADP, funcţionari publici, au săvârşit, prin exercitarea defectuoasă a atribuţiunilor de serviciu, infracţiunea de abuz în serviciu în formă continuată, în realizarea aceleiaşi rezoluţii infracţionale fapt pentru care vor fi puşi sub învinuire, se mai arată în actul emis de procuror.

www.replicaonline.ro


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Imobiliare Bucureștenii Floriștean și Chirănescu vor să construiască un bloc pe Bulevardul 1 Mai Vechi din Constanța. PUZ-ul a fost lansat în consultare publică (DOCUMENTE)

27 Mar 2024 708

Recurs în dosarul dintre Arhitectura Plus SRL,firma fondată de actualul arhitect șef al municipiului vs. primarul Constanței

14 Mar 2024 733

Imobiliare Constanța PUZ-ul pentru un teren din zona Tomis III din municipiul Constanța, lansat în consultare publică. Până când puteți trimite propuneri și observații? (DOCUMENT)

11 Mar 2024 1008

ICR Apeluri pentru burse destinate cercetătorilor, arhitecţilor şi profesioniştilor din diverse domenii

17 Feb 2024 749

Programul liturgic al Înaltpreasfințitului Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în perioada 1-5 februarie 2024

31 Jan 2024 952

Tribunalul Constanța, termen nou în dosarul privind cadastrarea județului Constanța!

27 Jan 2024 942

Tribunalul amână procesul deschis de un investitor imobiliar din Constanța pentru anularea unei hotărâri CLC pentru Tomis Nord

20 Jan 2024 653

Vergil Chițac a delegat atribuții importante Viceprimarul Rusu va evalua activitatea celor mai importanți funcționari din Primăria Constanța (DOCUMENT)

08 Jan 2024 1189

Cimitir nou în municipiul Mangalia. La cât este estimată investiția?

27 Dec 2023 1010

De ce sa apelezi la o agenție de web design?

08 Dec 2023 648

In memoriam Ion Mincu, arhitectul care a elaborat planurile pentru restaurarea Catedralei „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” Constanța

05 Dec 2023 895

Se întrunește Comisia tehnică de amenajare a teritoriului și urbanism a municipiului Constanța. Ce proiecte imobiliare se află pe ordinea de zi?

20 Nov 2023 1233

UPDATE Muzeul de Artă Constanța, gazdă pentru Bienala de Arhitectură Dobrogeană! Harry Tavitian, invitat special (GALERIE FOTO+VIDEO)

17 Nov 2023 1411

Declarații de avere Averea și interesele lui Dan Petre Leu. Apartamentul din Eforie Nord, achiziționat de când a devenit arhitect șef al municipiului Constanța (DOCUMENT)

31 Oct 2023 1720

Arhitectul-șef al județului Constanța s-a transferat la primăria Năvodari. Cine exercită atribuțiile cu caracter temporar? (DOCUMENTE)

03 Oct 2023 5460