Şeful medicilor din România, Vasile Astărăstoae, ameninţă„Dacă Guvernul nu va îndeplini revendicările, medicii îşi vor da demisia în bloc" (Galerie foto)

colegiul_med.jpgPreşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, a declarat ieri la Constanţa, în cadrul conferinţei „Condiţia medicului în contextul actual al sistemului sanitar din România", că solicită Guvernului creşterea veniturilor medicilor. Dacă guvernanţii vor refuza să analizeze revendicările medicilor până în septembrie, se vor putea trezi cu o demisie în bloc a cadrelor medicale.

„Venitul minim al unui medic rezident din România trebuie să fie de trei ori venitul mediu pe economie. Dacă Guvernul actual nu ia în discuţie acest lucru, atunci s-ar putea ca acţiunile noastre să continue şi să vă aflaţi în faţa unei demisii în bloc a medicilor din România. Pentru prima etapă noi solicitam creşterea veniturilor medicilor rezidenţi şi este foarte bine ca ministrul de Finanţe să înţeleagă acest lucru. În România activează 43.000 de medici. Dacă 8.000 îşi vor prezenta demisiile, sistemul sanitar ar ceda. Spre exemplu, în ţară sunt 643 de medici anestezişti. Dacă 300 dintre ei îşi vor da demisia, niciun spital din România nu va mai putea funcţiona. Colegiul Medicilor este obligat să apere demnitatea corpului medical şi demisia în bloc nu este activitate sindicală, nu este nici grevă, nici mişcare în stradă. Este o demisie sau concediu fără salariu", a declarat preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae. Acesta a arătat că venitul mediu al unui medic rezident la nivelul Uniuni Europene este de 1.200 de euro, în timp ce în România este de 200 de euro. Printre solicitările pe care Consiliul Naţional al Colegiului Medicilor din România le va înainta Guvernului se mai numără: deblocarea posturilor din sistemul sanitar, excluderea din categoria bugetarilor a medicilor, datorită practicii individuale, asigurarea condiţiilor de muncă decente, necondiţionarea membrilor Colegiului Medicilor de a încheia o poliţă de malpraxis. Cât priveşte solicitarea majorărilor salariale, preşedintele Colegiului Medicilor din România a precizat că aceasta a fost preluată şi de Asociaţia Europeană a Medicilor din Spitale (AEMS), care ar dori să o promoveze astfel încât să devină şi directiva europeană. Vasile Astărăstoae a menţionat că termenul pentru satisfacerea acestor solicitări de către Guvern ar fi luna septembrie.

Medicii sunt nevoiţi să plece din România

La ora actuală, 11.200 de medici români au plecat să lucreze în alte ţări. De la 1 ianuarie până la 1 aprilie, 1.014 cadre medicale au luat calea străinătăţii. „Potrivit mediei europene, ar trebui să avem 86.000 de medici care activează, nu 43.000. Dar şi aceştia sunt gata să plece dacă Guvernul nu va schimba ceva", a conchis preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Pe surse Klaus Iohannis se pensionează

30 Apr 2024 414

Elevi ai Colegiului Național Militar Constanța au participat la evenimentul organizat de Divizia 2 Infanterie „Getica", în garnizoana Buzău (FOTO)

30 Apr 2024 236

Investiție de peste 500.000 de lei la Colegiul Național „Mihai Eminescu” Constanța. Ce vrea să cumpere unitatea de învățământ (DOCUMENT)

28 Apr 2024 405

“CONSTRUIESC DE MIC, CU BRICK” – atelier de creatie sustinut de Brick Romania in institutiile de invatamant constantene

26 Apr 2024 467

Colegiul Prefectural Tulcea Măsurile luate de autorități, în perioada Sărbătorilor de Paște și 1 Mai

23 Apr 2024 403

Teatrul Colegiului Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” Constanța, la Festivalul Regional de Teatru „Caragiale între trecut, prezent și... viitor”​ (FOTO)

22 Apr 2024 560

Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” Constanța „La mulți ani Batalionului 341 Infanterie!” (GALERIE FOTO)

21 Apr 2024 516

LIVE TEXT Elevii de la Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” Constanța susțin concursul de istorie Ion Moiceanu, aflat la prima ediție (GALERIE FOTO)

17 Apr 2024 655

#citeșteDobrogea Istoricul Ion Moiceanu, dascălul care a insuflat elevilor militari spiritul naționalist și iubirea de ȚARĂ (GALERIE FOTO)

16 Apr 2024 2019

Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” Constanța organizează prima ediție a concursului de istorie Ion Moiceanu

16 Apr 2024 482

Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” Constanța Elev Ciprian George Vasilescu - Locul III la Șah Individual Masculin

13 Apr 2024 512

Activitate cu zâmbete la Căminul pentru persoane vârstnice din Constanța

10 Apr 2024 427

Colegiul CNSAS a ales Biroul de Coordonare şi a Structurii de Securitate. Voturile pentru fiecare funcție

03 Apr 2024 540

Zeci de elevi intoxicați la Timiș. DSP a intervenit

03 Apr 2024 399

Inspectoratul Școlar Județean Constanța Șapte elevi din Constanța vor participa la Olimpiada de Lingvistică

03 Apr 2024 741