Teodosie Neghinita se lupta pentru Manastirea Axiopolis

1221244405.jpg

Noul lacas de cult va lua nastere in locul fosilifer Cernavoda, arie naturala protejata, de foarte mare importanta

Prin marinimia unui anume Ioan Babeii, va lua nastere, in apropiere de Cernavoda, Manastirea Axiopolis. Impins de o buna intentie, Babeii a donat Arhiepiscopiei lui Teodosie, prin contractul de donatie imobiliara nr. 308 din 10 octombrie 2007, 8.500 de metri patrati de teren, cu conditia sa se ridice o manastire. Donatorul cumparase terenul in 2002. Toate bune si frumoase, numai ca atunci cand a vazut ca zona devine interesanta pentru investitorii in imobiliare si ca in apropierea terenului donat catre Arhiepiscopie vor lua nastere doua cartiere de locuinte, donatorul marinimos s-a razgandit. Povestea a inceput anul trecut, cand Ioan Babeii l-a cautat pe calugarul Teodosie Cornel Neghinita, pentru a-i oferi terenul de manastire. "A venit acasa la mine, intr-o dimineata, si a zis ca vrea sa dea terenul Arhiepiscopiei, pentru a face o manastire. Am facut actele, apoi s-a razgandit si a vrut sa ne dea in alta parte. Eu am refuzat, pentru ca, acolo unde ar fi vrut sa ne mute, nu puteam sa construim nici macar o baraca. Era o rapa. In plus, pe acolo va trece autostrada si am fi fost expropriati. Nu am acceptat pentru ca am considerat ca asa a randuit Dumnezeu", povesteste calugarul Neghinita. Motivul pentru care donatorul s-a razgandit este simplu. In imediata apropiere a celor 8.500 de metri patrati se vor dezvolta doua cartiere. Nemteanul Dumitru Cretu a depus la Agentia pentru Protectia Mediului Constanta dosarul de introducere in intravilan a 6,54 hectare, pentru lotizare. Vor rezulta, astfel, 82 de loturi intre 600 si o mie de metri patrati, pe care se vor ridica locuinte cu regim de inaltime P+1E+M.

Cartierul binecuvantat

Cretu este titularul proiectului "Cartier de locuinte zona Cernavoda-Cochirleni-Hinog". Beneficiarul a cumparat intreaga suprafata de teren, formata din cinci parcele, de la Ioan Babeii. La randul sau, acesta cumparase de la un anume Ionel Rasoi, mostenitor al tatalui sau, improprietarit in baza titlului 52226/276/17.12.2001. In aceeasi zona va construi si Constantin Grajdeanu, pe trei parcele, ce insumeaza 2,32 de hectare. Aici vor fi create 26 de loturi cu suprafata cuprinsa intre 500 si 800 de metri patrati. Pe aceste parcele vor fi construite case cu regim de inaltime P+1-2E. "Domnul Grajdeanu este unul dintre sponsorii principali ai Manastirii Axiopolis. M-a ajutat mult si ma va ajuta si de acum inainte", spune calugarul Teodosie Neghinita. Ciudat este ca numele fetei bisericesti apare atat in dosarul lui Cretu, cat si in cel al lui Grajdeanu. "Eu doar le-am dus dosarele la Mediu si i-am reprezentat la sedintele de mediu. Normal ar fi trebuit sa fie si ei. Problema este ca noi, ca vecini, am vrut sa facem impreuna reteaua de canalizare, fosa septica si o statie de tratare a apelor uzate. Nu avea rost sa facem asta fiecare in parte, asa ca am decis, ca vecini, sa facem la comun", explica Neghinita. Acesta a mai explicat ca, din cauza faptului ca viitoarea manastire se afla in aria protejata "locul fosilifer Cernavoda", avizul de mediu intarzie sa fie emis de catre Agentia Regionala de Mediu Galati. "Asteptam avizul asta de sase luni. Avem Certificat de Urbanism si alte aprobari pentru introducerea terenului in intravilan, dar nu putem obtine autorizatia de construire pentru ca nu avem avizul de la mediu", a declarat calugarul Teodosie Neghinita, care a fost tuns in monahism la Manastirea Petru Voda, din judetul Neamt. Intr-un final, conflictul dintre Arhiepiscopie, prin Neghinita si Ioan Babeii, s-a finalizat printr-o actiune in instanta, inaintata si pierduta de cel din urma. Potrivit declaratiilor calugarului, Arhiepiscopia condusa de IPS Teodosie a castigat procesul civil intentat de donator, actiunea fiind considerata nefondata de catre judecatori.

Sfintirea fosilelor

Din cauza nenumaratelor piedici, nici pana in ziua de astazi, la mai bine de un an de la donatia "marinimosului" Babeii, lucrarile la Manastirea Axiopolis nu au inceput. "Am imprejmuit terenul, am facut organizarea de santier, am pus o baraca si am tras apa si curent. Speram ca, intr-o saptamana, doua, sa putem incepe lucrarile", spune optimista fata bisericeasca. Cu toate acestea, Neghinita nu ia in considerare faptul ca termenul pe care si l-a propus este ireal. Cum avizul de mediu nu a fost emis, proiectul manastirii nu poate fi inclus pe ordinea de zi a unei sedinte a Consiliului Local Cernavoda. In urma sedintei si aprobarii alesilor locali, ar urma eliberarea Autorizatiei de construire, ce ar permite initierea lucrarilor. De asemenea, data fiind importanta ariei protejate in care se afla atat lacasul de cult, cat si cele doua viitoare cartiere, ne intrebam cum va face IPS Teodosie sa obtina aprobarea ARPM Galati. Site-ul Agentiei pentru Protectia Mediului ne arata ca locul fosilifer Cernavoda este unul de o deosebita importanta. "Importanta geologica a punctului fosilifer de la Cernavoda rezulta din faptul ca aici apar la zi depozite cretacice inferioare, cu o bogata fauna fosila, care a permis posibilitatea stabilirii clare a limitelor dintre etajele Cretacicului inferior si corelarea acestor depozite cu cele similare din alte regiuni ale Europei (Franta de Sud, Spania, Portugalia), ale Africii de Nord si Asiei Mici. Acest punct fosilifer cuprinde o bogata fauna fosila, reprezentata prin 72 specii de corali, bivalve, gasteropode, brachiopode, cunoscute si in alte zone europene, la care se adauga taxoni noi pentru stiinta", ne informeaza site-ul APM Constanta. De asemenea, este interesant cum calugarul Neghinita a facut pe "avocatul" investitorilor Dumitru Cretu si Constantin Grajdeanu. Desi neaga acest lucru, calugarul apare ca reprezentant al celor doi in ambele dosare depuse la Agentia pentru Protectia Mediului. Infiintata din decizia Inalt Preasfintiei Sale Teodosie, la 1 martie 2007, Manastirea Axiopolis va avea hramul Sf. Arhangheli Mihail si Gavril, si Sf. Chiril, Dasius si Minatras. Va fi un lacas destinat calugarilor. Axiopolis va lua nastere in trei etape. In prima dintre acestea se va realiza paraclisul si o cladire S+P+M pe o suprafata de 1.800 mp. Obstea manastirii va avea, potrivit documentelor de mediu, "30 de vietuitoare". In cea de-a doua etapa se va face un paraclis de 100 mp, trapeza si chiliile. In ultima etapa se va construi o biserica in forma de cruce in plan, cu trei turle, dar si un clopotar, lumanar, turn, clopotnita, arhondier, staretie, ateliere si muzeu.

Scris de: {autor}Corina SAMOILA{/autor}


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

HMM

28 Sep, 2009 00:00

PAI NUMAI LA NOI IN ROMANIA SE POATE ASA CEVA CAT TUPEU FRATE POTI SA AI SA TE GANDESTI SA CONSTRUIESTI CEVA PE UN VESTIGIU ATAT DE IMPORTANT? DE CE CA I S A PROMIS ACESTUI CALUGAR PROMISCUU O MANASTIRE? DE CE NE BATEM JOC DE ROMANIA NOASTRA?

Articole asemanatoare

CSM Constanța box Alexandru Buleu, învins în optimi la Europene de favoritul categoriei. „Viitorul îți aparține!“

20 Apr 2024 768

Handbal Victorie în deplasare cu Potaissa Turda și CSM Constanța s-a calificat în sferturile Cupei României

20 Mar 2024 906

Sondaje de opinie Peste 70% dintre participanții la sondaj nu cred că România va adera la Schengen și pe cale terestră în 2024!

21 Jan 2024 1082

BTA 38% dintre bulgarii dintr-un studiu global sunt pesimişti faţă de 2024, alţi 18% - optimişti

01 Jan 2024 743

CSM Constanța „Pentru România!“, a strigat Elena Zaharia, după ce a învins-o pe japoneza Rin Mende la Campionatul Mondial

02 Dec 2023 1106

Tenis de masă CSM Constanța s-a calificat în sferturile ETTU EuroCup Women

16 Nov 2023 846

Baschetbalistele de la CSM Constanța s-au calificat în sferturile Cupei României (GALERIE FOTO)

07 Oct 2023 1012

Gânduri frumoase pentru elevi Bogdan Huțucă, deputat PNL - „Educația este cea mai bună trambulină spre o carieră de succes"!

11 Sep 2023 743

Liga a 4-a Constanța 2023/2024 Fotbalist nigerian la Viitorul Cobadin. Transferat și un jucător care a evoluat în Germania (GALERIE FOTO)

16 Aug 2023 3580

Tenis de masă Medalie pentru fetele de la LPS „Nicolae Rotaru“ la Naționalele de juniori Under-13

15 May 2023 1841

Horoscop Este rost de câștiguri importante la debutul acestei săptămâni

10 Apr 2023 1331

Reuven Azar, Ambasador al Israelului în România – „Considerăm că orașul Constanța poate deveni un hub în Marea Neagră”

30 Mar 2023 1142

Eliza Samara a rămas cu o victorie uriașă la Singapore, contra campioanei olimpice, și cu un alt meci memorabil, cu Margaryta Pesotska

16 Mar 2023 1714

Fotbalistele de la Farul Constanța s-au calificat în sferturile Cupei României

13 Mar 2023 1416

#ConstanțaEsteBine 7.03.2023 Matematica lunii martie

07 Mar 2023 1371