Toamna se numără scumpirile Legumele şi fructele, la preţuri corect exagerate (galerie foto)

02_preturi.jpgPreţurile la legume şi fructe au crescut în pieţe. Şi alimentele de bază precum uleiul, făina sau zahărul au costuri piperate. Întrucât produsele sunt mult prea scumpe, precupeţii stau cu marfa pe tarabe, iar cumpărătorii se ocupă doar cu uitatul înspre galantare, ca la expoziţie.

Comercianţii din pieţe care se declară a fi producători dau din umeri şi spun că acestea sunt preţurile şi altele nu puteau fi. Seceta şi creşterea costului carburanţilor au determinat majorarea preţurilor la fructe şi legume, mărturisesc aceştia. Iată o sinteză a preţurilor la legume şi fructe afişate ieri de comercianţi la tarabele din pieţele Tomis III, Griviţei şi Brotăcei: cartofi - 2 lei/kg, ardei gras - 3-3,5 lei/kg, roşii - 4-6 lei/kg, castraveţi - 3-4 lei/kg, morcov - 2,5 lei/kg, varză - 2-3 lei kg, usturoi - 15 lei/kg, dovlecei - 2 lei/kg, păstăi - 10 lei/kg, fasole - 7-9 lei/kg, gogonele - 3 lei/kg, conopidă - 10 lei/kg, prune - 2-3,5 lei/kg, pere - 5-6,5 lei/kg, mere - 3,5-4 lei/kg, nectarine - 4 lei-7 lei/kg, struguri - 3,5 lei-8,5 lei/kg, portocale - 8 lei/kg, banane - 7 lei/kg.

La fel ca legumele şi fructele, şi alimentele de bază se poartă la mare preţ. Un kilogram de ulei costă 7 lei. Mălaiul se vinde cu 2,5 lei/kg, făina cu 3,5 lei/kg, iar orezul cu 5-7,5 lei/kg.

„Preţurile sunt cam mărişoare"

1_01.jpgÎn piaţa Griviţei, cei mai mulţi constănţeni se uitau ieri lung la preţuri şi părăseau piaţa cu sacoşele goale şi cu... cumpărături la bucată. Aceeaşi stare de spirit am întâlnit-o şi în pieţele Tomis III şi Brotăcei. „Preţurile sunt cam mărişoare pentru pensiile din ziua de azi. Luăm câte un pic din fiecare. Roşiile au ajuns 5 lei kilogramul, am luat doar jumătate de kilogram ca să ne facem pofta", s-a plâns S. Tomescu, o pensionară. Constănţeanca a mărturisit că trăieşte dintr-o pensie de 850 de lei câştigată de soţ şi că fără ajutorul venit din partea copiilor nu ar reuşi să facă faţă preţurilor din pieţe. Întrucât legumele sunt prea scumpe, S. Tomescu nu va mai pune murături în această toamnă. „Deşi nu sunt aşa gustoase precum cele făcute în casă, atunci când ne va fi poftă vom cumpăra murături gata făcute din supermarket", ne-a spus pensionara. Familia Petcu a luat şi ea la cercetat fiecare tarabă în parte, fără a cumpăra însă ceva. „Suntem cu uitatul, nu cu cumpăratul. Preţurile sunt mari, iar soţul are o pensie de 700 de lei, iar eu o pensie de 600 de lei. De murături nu avem bani şi nici nu mai facem de câţiva ani, că nu mai consumăm", a declarat Petcu C.

„Vânzările merg prost"

În piaţa Tomis III lumea se înghesuia să cumpere de la precupeţii aflaţi pe caldarâm, încercând, cu sorţi de izbândă sau nu, negocierea preţurilor, de altfel aceleaşi ca şi în zona amenajată cu tarabe. „Preţurile sunt potrivite. Legumele şi fructele nu au cum să fie ieftine dacă ne gândim că a fost secetă şi majoritatea sunt din import. Sănătate să fie şi om trece cu bine peste toate", a mărturisit Maria Popescu, aflată la cumpărături în piaţa Tomis III. Nicoleta Grosu, din Topalu, vinde marfă în piaţa Tomis III de şapte ani, se gândeşte însă să renunţe întrucât vânzările merg prost. „La anul cred că merg cu produsele direct în angro chiar dacă o să vând kilogramul cu 5 lei mai ieftin, măcar scap de marfă şi nu mai plătesc nici taxe pentru închirierea tarabei", susţine Nicoleta Grosu. Lucrurile se prezentau la fel şi în piaţa Brotăcei. Pe de o parte erau cumpărătorii nemulţumiţi de preţuri şi pe de altă parte comercianţii, care susţineau că astea-s preţurile. „Dacă nu se vinde marfa, mai lăsăm din preţ", a precizat o precupeaţă. Nu de aceeaşi părere sunt însă toţi comercianţii. „Dacă nu se vând, le aruncăm sau le dăm la animale", a precizat Nicoleta Grosu. „Tămbălăul (n.r. tomberonul) este cel mai bun angrosist, înghite totul", a precizat şi Petru Amarinel, precupeţ din Piaţa Tomis III, care este de părere că preţurile practicate de el nu sunt mari (4 lei kilogramul de ardei kapia, 3 lei kilogramul de ardei gras, 2 lei kilogramul de varză).


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cum poți prepara cel mai savuros grătar vegan sau de post?

01 May 2024 372

Păstrăv la tavă cu garnitură de cartofi și friptură de pui în sos ostropel Meniu special de Florii pentru pacienții din spitalele constănțene, oferit de Arimex Comexim 2000 SRL

28 Apr 2024 666

Savoare fără carne. Rețete vegetariene pentru un grătar reușit

27 Apr 2024 455

Vrei să amenajezi o grădină de legume? Primăria Agigea, județul Constanța lansează licitație pentru concesionarea unui teren

19 Apr 2024 2950

Descoperă bucătăria în aer liber. Ghidul simplu al grătarului tradițional

13 Apr 2024 567

UPDATE. Știri Constanța Incendiu la o mașină pe varianta Ovidiu. Au fost alertați pompierii (VIDEO)

09 Feb 2024 1345

Controale ale ANPC la principalii furnizori de legume-fructe ai marilor lanțuri de magazine din România (GALERIE FOTO)

12 Jan 2024 778

Licitații Constanța Achiziție de aproximativ un milion de lei făcută de Sanatoriul Balnear de Recuperare Mangalia (DOCUMENT)

09 Jan 2024 1035

Meniu special de Revelion pentru pacienții din spitalele constănțene, oferit de Arimex Comexim 2000 SRL

31 Dec 2023 1568

Firme Constanța Schimbări în afacerea Legume Dobrogene SRL!

16 Dec 2023 883

ANPC Un magazin Mega Image din capitală, amendat cu 140.000 lei, pentru deficiențe la fructe-legume. Iată ce nereguli au fost constatate (FOTO)

01 Dec 2023 945

În județul Constanța Săptămâna legumelor și fructelor donate, la Liceul Teoretic Murfatlar (FOTO)

30 Nov 2023 850

Insolvențe Constanța! Dosarul Adivin 95 SRL, „supermarketul familiei tale“, amânat pentru luna octombrie 2023

11 Sep 2023 1211

Voluntarii de la Asociația „Suflete Deschise” au urmat îndemnul Domnului Hristos în pragul sărbătorii Sf. Maria

14 Aug 2023 1161

Firme Constanța O firmă specializată în comerțul cu legume și fructe a fost înființată la Ostrov

18 Jul 2023 1200