Știripesurse.ro Next level - Nu mai scrie «mită» pe banii de şpagă. Cum a fost prins Oprescu

 
Marcarea banilor pregătiţi pentru flagrant de mită pare să nu mai fie o metodă atât de sigură, deoarece infractorii s-au „blindat” cu aparatură modernă de depistat substanţele fluorescente folosite de criminalişti. De aceea, ofiţerii notează seriile bancnotelor care urmează să intre în buzunarul celui şpăguit, potrivit știripesurse.ro.
 
Luarea de mită pare să fie sport naţional în România, iar exemplele o demonstrează din plin. Politicieni, reprezentanţi ai administraţiei locale, afacerişti sau oameni ai legii s-au murdărit pentru bani de-o chiftea sau pentru sume uriaşe, cu multe zeroruri.
 
Până mai ieri, metoda clasică de prindere în flagrant a şpăgarilor erau banii marcaţi criminalistic, cu substanţe fluorescente, dar pentru că infractorii s-au deşteptat şi şiau cumpărat aparatură modernă care depistează „vopselurile” incriminatorii lucrurile s-au mai schimbat.
 
Flagrant pe banii «clientului»
 
„Acum, poţi să ratezi un flagrant pentru că acela care urmează să primească mită verifică banii cu aparatură specială. Înainte să-i încaseze îi trece prin aparat şi, dacă apare substanţa, s-a terminat...”, ne dezvăluie un ofiţer sub acoperire.
 
În această situaţie, anchetatorii nu mai „colorează” banii, ci îi înseriază. Notează, într-un proces-verbal întocmit cu martoriasistenţi, seriile tuturor bancnotelor ce urmează să fie folosite la flagrant.
 
Poate dura zile şi nopţi, dar este o metodă sigură, pentru care infractorii nu au antidot. Apoi, după ce acţiunea este încheiată, banii intră fie în posesia denunţătorului - dacă flagrantul s-a făcut cu banii lui -, fie în conturile speciale ale autorităţilor, dacă suma aparţine statului.
 
„Flagrantele se pot face şi cu banii denunţătorului, şi cu cei din fondurile speciale ale anchetatorilor. Dacă procurorul decide, banii sunt păstraţi ca probă până la condamnarea definitivă a celui care a luat mită. De obicei însă, cum sumele sunt destul de mari, banii reintră în circuitul din care provin după ce sunt curăţaţi. Când e vorba de o sumă foarte mare, unitatea bancară cu care operează Poliţia trebuie anunţată cu câteva zile înainte”, au adăugat surse judiciare.
 

Oprescu a «căzut» cu bani înseriaţi
 
Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a fost arestat în urma unui flagrant în care au fost folosiţi bani înseriaţi. Acţiunea finalizată zilele trecute a fost declanşată în urmă cu câteva luni, când doi denunţători au bătut la poarta procurorilor anticorupţie. Tot ei au pus la dispoziţie şi banii care au fost înseriaţi, bancnotă cu bancnotă.

 
Doar că acest proces a durat aproape o zi, deoarece fiecare serie a hârtiilor cu valoare folosite la flagrant a fost trecută într-un proces-verbal pe care, la final, şi-au pus semnătura procurorul, poliţiştii care au instrumentat cazul, dar şi un martor asistent.



Integral pe stiripesurse.ro
Sursa text + foto: stiripesurse.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

„Bombă“ de la DNA! Cinci angajați ai Ministerului Afacerilor Interne, trimiși în judecată

15 Feb 2024 882

Angajări O angajată a Spitalului de Psihiatrie „Elena Doamna“ din Galați, trimisă în judecată pentru trafic de influență!

12 Jan 2024 542

Bărbat prins în flagrant în timp ce încerca să mituiască un polițist! Ce sumă de bani i-a oferit agentului

20 Oct 2023 849

Mega-dosar la DNA! Zeci de persoane timise în judecată! Printre inculpați, angajați ai MAI

24 Apr 2023 1015

Sume cuprinse între 2500 - 5000 de euro, oferite pentru obținerea unui permis de conducere fals. Cum acționau suspecții

16 Jun 2022 1422

Permise pe șpagă?! Un polițist din Tulcea, trimis în judecată! S-a schimbat încadrarea juridică a faptelor

16 Jun 2022 8998

Un polițist din Râșnov a refuzat o mită de la un șofer prins fără permis. Câți bani i-a oferit suspectul agentului

24 May 2022 1149

Agent de poliție depistat la scurt timp după ce a primit mită de la un șofer oprit în trafic. Ce sumă de bani a cerut polițistul

11 Apr 2022 1410

Constanța Șofer fără permis, prins în timp ce încerca să mituiască un polițist. Ce sumă de bani i-a oferit agentului

09 Feb 2022 1468

Constanța 1250 de euro, mită pentru urgentarea unui examen de permis. Suspectul, trimis în judecată

21 Dec 2021 2411

DNA Permise auto luate pe șpagă. Angajați ai MAI și instructori auto, trimiși în judecată. Care erau metodele de fraudare a examenului

27 Oct 2021 6321

Interceptări Spagă cerută în sediul RAR Constanța și asigurări că ITP-ul va fi obținut. Prima condamnare

23 May 2020 4701

Șpaga continuă să facă legea în sănătate. Până când?

28 Oct 2019 2707

Continuă programul "Şpaga sub acoperire" în spitalele din România. Ce aspecte se verifică

09 Oct 2019 1924

Un poliţist din Constanţa, filmat de procurorii Anticorupţie în timp ce primea mită. Ce au decis judecătorii

05 Sep 2019 3612