Harta pericolelor

Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor (MDLPL) va finanta realizarea unor harti de risc natural pentru cutremure si alunecari de teren. Guvernul a aprobat, ieri, Metodologia privind finantarea hartilor de risc natural pentru cutremure si alunecari de teren. Proiectul prevede ca finantarea elaborarii acestor harti sa se realizeze de la bugetul de stat al MDLPL si din cel al consiliilor judetene. Actul normativ initiat de MDLPL are la baza o evaluare la nivel national pentru identificarea zonelor de risc natural. MDLPL deruleaza, inca de anul trecut, un program de elaborare a hartilor de hazard pentru teritoriul judetean (41 judete grupate pe cele opt regiuni de dezvoltare) si a cate o harta de risc pilot pentru o zona cu potential mare si foarte mare de producere a alunecarilor de teren (24 de zone). Valoarea elaborarii hartilor se ridica la aproximativ trei milioane de lei. Hartile de hazard permit definirea conditiilor de producere a acestor fenomene la nivelul teritoriului judetean, precum si stabilirea programului de masuri pentru prevenirea si atenuarea efectelor acestora. Hartile de risc contribuie la identificarea zonelor expuse alunecarilor de teren si cutremurelor, astfel incat autoritatile publice locale sa realizeze managementul acestor zone. Principalele obiective pentru intocmirea hartilor de acest tip sunt limitarea pagubelor economice in caz de calamitati naturale, furnizarea informatiilor necesare care sa previna si sa asigure masurile necesare pentru realizarea investitiilor in zonele cu risc natural, evitarea de pierderi de vieti omenesti precum si identificarea masurilor necesare prevenirii si atenuarii efectelor riscurilor naturale distructive asupra mediului.

Scris de: {autor}Violeta BODOLICA{/autor}


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Arta goblenului! “Pictură” cu acul, la Biblioteca Județeană Constanța (GALERIE FOTO)

01 Apr 2024 493

„ART no limit”, expoziție internațională la Muzeul de Artă Constanța. Ce artiști expun pe simeze

01 Apr 2024 475

LIVE TEXT Ce măsuri pentru siguranță școlară au fost luate la nivelul județului Constanța, în luna februarie 2024 (GALERIE FOTO+VIDEO)

29 Mar 2024 560

Instituția Prefectului județului Constanța Declarații privind siguranța școlară la nivelul județului Constanța

22 Feb 2024 698

LIVE TEXT. Liceul Energetic Constanța Declarații de presă despre concluziile primei ședințe privind implementarea măsurilor de siguranță școlară (GALERIE FOTO+VIDEO+DOCUMENT)

26 Jan 2024 1250

Dispar vaporașele din Constanța?! Casarea, aproape iminentă! Ultimul cuvânt îl are Primăria (MOTIVARE)

11 Jan 2024 1442

Date actualizate Apele Române anunță avertizări hidrologice Cod Galben și Portocaliu

04 Jan 2024 784

Ţi-ai pierdut accesul la contul de social media şi nu ştii ce paşi trebuie să urmezi pentru recuperarea lui? DNSC te ajută

27 Dec 2023 956

Control la Târgul organizat în exteriorul Pavilionului expozițional Constanța. Ce nereguli au constatat comisarii OPC (GALERIE FOTO)

18 Dec 2023 1198

„Salonul de iarnă”, expoziție de pictură, grafică și tapiserie găzduită de Primăria Constanța

29 Nov 2023 816

Expoziție de artă veche românească și antichități

28 Nov 2023 865

UPDATE Muzeul de Artă Constanța, gazdă pentru Bienala de Arhitectură Dobrogeană! Harry Tavitian, invitat special (GALERIE FOTO+VIDEO)

17 Nov 2023 1425

Salonul Național de Artă Contemporană la Galeriile de Artă ale Academiei Române

21 Oct 2023 872

Eveniment de excepție în incinta Parlamentului României Vernisajul expoziției de artă fotografică ”Tradiții populare din România și Japonia” (GALERIE FOTO+VIDEO)

05 Oct 2023 987

Sfaturi pentru renovarea unei camere de zi în stil loft

08 Sep 2023 1369