Articole de top

Santajul Impact

Firma care a construit Borealul a refuzat, dupa edificarea constructiei, sa vanda proprietarei terenul afferent

Firma SC Impact Developer SA, cea care a construit ansamblul rezidential Boreal, este din ce in ce mai des tarata in instanta de locatarii pe care a incercat, si de cele mai multe ori a reusit, sa-i insele. Cel mai recent dosar se afla, in prezent, in recurs pe rolul Sectiei Comerciale a Tribunalului Constanta. Nadia Manuela Filip, o persoana care cumparase teren si constructia aferenta in cartierul de pe strada Brest nr 2, a solicitat rezilierea contractului de vanzare-cumparare si daune interese in valoare de 66.307,4 lei. In prima instanta, cererea de chemare in judecata a fost inregistrata la Judecatoria Constanta, in luna mai 2007. Nadia Manuela Filip solicita obligarea paratei SC Impact Developer SA la plata sumei mentionate, reprezentand contravaloare rezervare lot si contravaloare teren, precum si obligarea la plata cheltuielilor de judecata. In fapt, arata reclamanta, la data de 02.12.2004, intre ea si parata s-a incheiat un contract de executie a unei constructii in ansamblul Boreal, contract cu plata pe stadii de executie. Acesta avea ca obiect realizarea, de catre firma Impact, in calitate de executant, pe cheltuiala paratei, in calitate de beneficiar, a unei constructii in suprafata de 258,4 mp. Valoarea totala a contractului, reprezentand pretul terenului si pretul executiei, era de 71.082 euro, la care se adauga TVA. Pretul terenului era de 16.912,28 euro, incluzand TVA. Potrivit contractului, terenul pe care se realiza constructia era proprietatea executantului, iar in termen de 75 de zile de la momentul achitarii ultimei transe de bani, beneficiarul va deveni proprietar asupra acestuia, urmand a se incheia contractul de vanzare-cumparare. In aceeasi zi s-a incheiat un antecontract, avand ca obiect terenul aferent, antecontract care se referea tocmai la terenul care urma sa fie vandut, respectiv cumparat in acel termen de 75 de zile. Constructia urma a fi realizata in sistem de leasing imobiliar, societatea de leasing fiind SC MTS Leasing GMBH. Dupa ce constructia a fost edificata, iar termenul de 75 de zile a trecut, beneficiarul si-a manifestat dorinta de a cumpara terenul. A descoperit, insa, ca fusese trasa pe sfoara, in mod grosolan, de firma Impact si ca, de altfel, nu era singurul. Toti locatarii ansamblului Boreal se aflau in aceeasi situatie.

Conditii impuse la final de contract

SC Impact Developer SA a refuzat sa vanda terenul, deoarece, intre timp, valoarea euro scazuse drastic in raport cu leul si ar fi obtinut mai putini bani pe teren. Ca urmare, constructoarea a pus in vedere Nadiei Manuelei Filip ca poate intra in proprietatea terenului numai daca va consimti ca acel contract de executie sa fie modificat in sensul stabilirii unui curs euro fix, de 3,8 lei. Cu alte cuvinte, santaj pe fata si fara nici o jena. De mentionat ca o mare parte din locatarii de la Boreal au fost nevoiti sa accepte conditia impusa de Impact, deoarece constructiile fusesera deja finalizate si nu mai dispuneau de fonduri nici pentru a da in judecata firma constructoare, nici pentru a-si achizitiona alte locuinte. Nadia Manuela Filip a ales insa calea instantei, solicitand anularea contractului de vanzare-cumparare din culpa paratei, aratand ca ea isi respectase toate obligatiile asumate prin contract, iar SC Impact Developer SA nu. Pe langa daune interese, a solicitat plata dobanzilor legale din ziua platii pretului si pana la momentul platii efective a acestora. Judecatoria a admis in parte cererea reclamantei, in sensul ca a obligat parata la plata sumei de 16.912,28 euro, reprezentand daune interese, iar in ceea ce priveste dobanzile legale, acestea au fost admise de la data introducerii cererii de chemare in judecata pana la data la care se va face plata efectiva. In plus, SC Impact Developer SA a fost obligata la plata cheltuielilor de judecata, in valoare de 4.363,30 lei. Stiind ca in privinta sumelor de bani reprezentand daune interese si dobanzi nu mai poate face nimic, deoarece contractul fusese anulat din culpa ei, parata a gasit o chichita legislativa si a atacat cu recurs hotararea in ceea ce priveste cheltuielile de judecata, sperand sa scape macar de achitarea acestora.

Impact nu vrea sa achite cheltuieli de judecata

In fata Tribunalului, aceasta a solicitat desfiintarea hotararii pronuntate de Judecatorie in ceea ce priveste aceste cheltuieli, deoarece, la prima zi de infatisare, ea, parata, achiesase in parte pretentiile reclamantei, urmand ca la urmatorul termen sa depuna in scris aceasta achiesare. Astfel, Impact pretinde ca fusese de acord cu achitarea pretului platit, in valoare de 16.912,28 euro, si nu a sumei pretinse de reclamanta, prin cererea de chemare in judecata. La fel, fusese de acord si cu plata dobanzilor legale de la data la care s-a nascut obligatia de a achita daune interse si pana la data platii efective. Dupa cum se poate observa, arata firma constructoare, insasi instanta a admis in parte cererea de chemare in judecata, intocmai cu achiesarea paratei, dar a retinut gresit ca achiesarea intervenise abia dupa termenul de incuviintare si administrare a probelor, desi aceasta avusese loc inca de la prima zi de infatisare, dupa cum se poate observa chiar din caietul grefierului de sedinta. Recursul declarat de Impact a fost inregistrat la Tribunalul Constanta, Sectia Comerciala, pe data de 9 aprilie.

Scris de: {autor}Olimpia CEARA{/autor}


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Prefectura Constanța, recurs împotriva HCLM 116/2009 privind PUZ în baza căruia s-a construit spaţiul în care funcţionează LIDL de pe bulevardul Soveja

17 Jul 2019 1347

Bărbaţi, prinşi la furat de caise, la Ostrov. S-au ales cu dosare penale

15 Jul 2019 329

Ordin de protecţie provizoriu, emis unui bărbat violent. Constănţeanul a distrus o uşă şi un telefon mobil

15 Jul 2019 385

Cornelia Catanga a suferit un stop cardio-respirator

15 Jul 2019 436

Peste 500 de locuri de muncă în toată Europa, mai ales pentru românii calificaţi

14 Jul 2019 600

Au fost publicate rezultatele repartiției computerizate în învățământul liceal de stat. La ce licee vor studia absolvenții din Constanța care au luat 10 la Evaluarea Națională

12 Jul 2019 1444

Bilanţ al Primăriei Constanţa privind cardurile destinate bicicliştilor

11 Jul 2019 520

Elena Udrea s-a întors în România - „Am renunțat de bunăvoie la statutul de refugiat”

08 Jul 2019 681

Activitate rutieră Constanța. Tineri, prinși la volan sub influența substanțelor psihoactive

06 Jul 2019 1795

Imaginea zilei. La ce variantă au apelat participanții la Neversea pentru a se odihni între concerte (galerie foto)

05 Jul 2019 1043

NEVERSEA 2019 Zip Escort asigură securitatea la cel mai mare eveniment de la Marea Neagră (fotoreportaj)

05 Jul 2019 954

CEx a votat în unanimitate. Noul trezorier al PSD este senatorul Ştefan Mihu

03 Jul 2019 1029

Cine a fost ales în funcția de președinte al Consiliului de Administrație al ROMGAZ

03 Jul 2019 506

Europarlamentarul David Sassoli, ales preşedinte al Parlamentului European pentru următorii doi ani şi jumătate

03 Jul 2019 470

Liberalul Bogdan Bola, singurul ales judeţean care şi-a prezentat raportul de activitate pentru perioada iulie 2018 - iunie 2019 (document)

02 Jul 2019 1598