Ultima armă a americanilor Roiurile de drone miniaturale

descopera_1.jpgDronele „clasice" sunt prevăzute cu armament şi echipamente de supraveghere, fiind active pe teatrele de operaţiuni militare din Irak, Afganistan sau Pakistan. Aceste arme mai puţin obişnuite ucid deseori fără să facă diferenţa între terorişti şi civili nevinovaţi.

Dar, conform opiniei specialiştilor, viitorul va aparţine dronelor miniaturale high-tech, care vor supraveghea orice. Aceste mici aparate acţionate de la distanţă există deja şi nu va dura mult până când vor fi folosite pe scară largă în cele mai diverse domenii, de la război la spionajul industrial.Denumite în limbaj specific MAVs ( de la Micro Air Vehicles), dronele de dimensiunea unui bondar au fost prezentate recent în premieră publicului american. În decursul ultimilor ani, începuseră să circule tot mai insistent zvonuri referitoare la bizare mini-obiecte zburătoare, care apăreau ca din senin deasupra grupurilor de manifestanţi din cadrul protestelor anti-război din Statele Unite, înmulţind astfel acuzaţiile cu privire la proiectele guvernamentale americane care vizează crearea unor roboţi-spioni de dimensiunea unor insecte.

Dezminţirile oficialilor, alături de explicaţiile entomologilor care declarau că manifestanţii văzuseră... libelule, nu au convins pe nimeni, iar Tom Erhard, un colonel în retragere din cadrul Air Force şi expert în aparate de zbor neconvenţionale, declara presei: "America poate fi foarte vicleană".

Specialiştii din cadrul Grasp Lab de pe lângă Universitatea din Pennsylvania au arătat recent, într-o conferinţă de presă, un adevărat "roi" format din 20 de mini-drone care zburau în formaţie sincronizată.
În cursul anului 2008, agenţia de cercetări militare din cadrul guvernului american a desfăşurat un simpozion de discuţii cu privire la "gângănii, borgi, bots-i şi arme biologice".

Cercetătorii au creat, în prezent, done de inspiraţie biologică, care pot detecta şi identifica armament nuclear, biologic şi chimic. Statele Unite nu sunt singura ţară cu programe de dezvoltare a micro-dronelor, experimente similare au loc şi în Marea Britanie sau Olanda.

"Natura a rezolvat problema designului aripilor miniaturale încă de acum milioane de ani. Manevrabilitatea insectelor, care permite spre exemplu muştelor să decoleze şi să aterizeze cu mare precizie, poate oferi un avantaj crucial armatelor care au drone capabile de aceeaşi gamă de mişcări. Roboţii-păianjeni imaginaţi de Michael Crichton în filmul său din anul 1980, Runaway, nu mai sunt demult o noutate. Roboţii noştri sunt cu mult mai mici şi mai manevrabili decât cei din filmul respectiv.", declară entomologul Richard Bomphrey din cadrul Universităţii din Oxord, care studiază evoluţia aripilor de insecte în decursul ultimilor 350 milioane ani.

Armata americană doreşte să aibă drone miniaturale care să se poată deplasa în interiorul peşterilor şi clădirilor baricadate, pentru a transmite informaţii importante asupra oponenţilor şi armamentului de care dispun aceştia.

Sursa: Descopera.ro


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Colonel Leontin Rădulescu a preluat comanda Inspectoratului de Jandarmi Județean Constanța (FOTO)

09 May 2024 826

Colonelul Dima, fostul comandant al Grupării de Jandarmi Mobile Tomis Constanța, pierde procesul pentru anularea ordinului de trecere în rezervă (MINUTA)

19 Apr 2024 1100

Locuri de muncă Constanța Unitatea Militară 02311 Constanța angajează. Detalii

12 Apr 2024 1280

Locotenent colonel Donici Viorel, numit prim procuror adjunct la Parchetul Militar Cluj

05 Mar 2024 715

„Atlasul geografic şi statistic al României” publicat în 1864, expus la Muzeul Național de Istorie

28 Feb 2024 1004

IPJ VasluiServiciul de patrulare și supraveghere trafic rutier pe strada Colonel Simionescu Sava din municipiul Bârlad a depistat și oprit o autoutilitară

20 Feb 2024 543

Trecere în rezervă la Brigada 9 Mecanizată "Mărășești" Constanța (GALERIE FOTO)

29 Dec 2023 1274

Departamentul pentru Situații de Urgență Raed Arafat a primit vizita ambasadorului Republicii Franceze în România, Nicolas Warnery. S-au purtat discuții privind protecția civilă

16 Dec 2023 795

Declarații de Avere Constanța Prim adjunctul inspectorului șef al IJJ Constanța, colonel Leontin Rădulescu deține o casă și un apartament (DOCUMENTE)

09 Dec 2023 1396

Știri Constanța Eveniment la sediul Brigăzii 9 Mecanizată „Mărăşeşti” Constanța (FOTO)

04 Dec 2023 1645

Colonel Florişteanu Petru Marcel, condamnat pentru tentativă la agresiune sexuală

13 Nov 2023 1408

Știri Constanța Ceremonie militară și religioasă la Batalionul 345 Artilerie "Tomis" (FOTO)

10 Nov 2023 992

Știri Constanța Recompense la Brigada 9 Mecanizată „Mărășești” (FOTO)

04 Nov 2023 997

ISU Tulcea, în doliu. Colonel Gheorghe Cotoroană s-a stins fulgerător urmare a unui accident

30 Oct 2023 2119

„Colonel din Serviciului de Informații Externe“, condamnat definitiv la Constanța! Dosarul nu se va rejudeca

25 Oct 2023 9290