WIKILEAKS Cum s-a vazut din ambasada SUA criza jurnalistilor rapiti in Irak

Intr-o telegrama a Ambasadei SUA la Bucuresti din anul 2005, clasificata "Confidential" si avand subiectul "Criza ostaticilor, test pentru presedintia Romaniei. Basescu promite sa-si mentina pozitia in Irak", oficialii ambasadei noteaza ca rapirea celor trei jurnalisti romani in Irak a declansat o dezbatere nationala pentru retragerea militarilor. In telegrama este mentionata si o discutie intre un reprezentant al ambasadei si presedintele Traian Basescu in care presedintele i-ar fi asigurat ca nu va "ceda cererilor teroristilor". In telegrama se scrie ca "daca ziaristii ar muri Basescu si guvernul vor fi pusi sub lupa."

Iata fragmentul din telegrama relevant:

"Rapirea si potentiala ucidere a trei jurnalisti romani reprezinta o provocare fara precedent pentru presedintele Traian Basescu, care este in primele patru luni de mandat. El a mizat pe o pozitie ferma in favoarea unei legaturi transatlantice si a unei prezente militare continue in Irak si Afganistan. Cu toate acestea, intr-o masura neintalnita de la inceputul razboiului si pana acum, multe voci din presa romaneasca si cativa politicieni de prim-plan sustin acum retragerea. Daca ostaticii sunt ucisi, Basescu si guvernul ar putea fi pusi sub lupa pentru modul in care au gestionat criza si asta ar fi o prima zgarietura pentru ceea ce a fost pana acum o presedintie neafectata de critici ("teflon presidency" in original). Caseta teroristilor in care amenintau ca vor ucide ostatecii din 26 aprilie a intensificat presiunea asupra guvernului si a tinut populatia cu ochii lipiti de televizor. Basescu ne-a spus ca are de gand sa mentina aceeasi linie si nu va ceda in fata cererilor teroristilor ." (sursa: telegrama ambasadei)


In comentariul care incheie telegrama este relatata o discutie intre presedintele Traian Basescu si un oficial al Ambasadei SUA la Bucuresti. Redam mai jos fragmentul din telegrama:

"In conversatia cu Charge (nu este precizat numele sau rangul precis al oficialului - n.red.), Basescu continua sa sublinieze ca Romania nu va ceda santajului si ca va ramane pe aceeasi linie in Irak. Avand in vedere angajamentul sau puternic pentru o asemenea politica, noi credem ca determinarea sa este statornica. Cu toate acestea, criza ostaticilor aflata in derulare, a determinat cea mai intensa dezbatere in privinta trupelor romanesti din Irak. De asemenea, marcheaza primul test real pentru administratia Basescu. Impartasim unele pareri din presa care spun ca Basescu a centralizat luarea deciziilor in cazul ostatecilor. Intr-adevar, criza a determinat cativa dintre consilierii sai importanti sa ne contacteze, cerandu-ne asistenta pe termen lung pentru managementul crizei si pentru structura organizatorica. Acum evaluam optiunile noastre pentru a furniza o asemenea asistenta. Cu toate acestea, mai important, am continuat sa il asiguram pe Basescu ca facem tot ce putem- pe mai multe paliere - sa il asistam pe el si guvernul sau in aceasta perioada dura". (sursa: telegrama ambasadei)

http://www.hotnews.ro


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Participarea secretarului de stat Daniel Ioniţă la seminarul internaţional privind cooperarea Georgiei cu NATO

04 Feb 2016 1376

Întrevederea secretarului de stat Daniel Ioniţă cu vice-preşedintele executiv al Consiliului Atlantic al SUA, Damon Wilson

19 Jan 2016 1503

Cea de a doua zi a vizitei comune în Muntenegru a ministrului român al afacerilor externe Bogdan Aurescu, alături de omologii din Polonia, Croaţia şi Ungaria

23 Jul 2015 1467

Secretarul general al NATO "Alianţa este alături de Danemarca împotriva terorismului"

15 Feb 2015 1861

NATO va avea două noi centre de comandă şi control, în România

05 Feb 2015 2185