WIKILEAKS Reactia Rusiei la scutul american antiracheta Nu suntem ingrijorati, dar tot nu va credem

"Oficial, Rusia a ramas calma dupa anuntul Romaniei ca scutul american antiracheta SM - 3 va fi amplasat acolo. Desi au existat ecouri ale nemultumirilor exprimate in decembrie de Putin, potrivit carora programul american antiracheta pune in pericol programul START, pozitiile exprimate de guvern s-au limitat la solicitarea unor detalii suplimentare. Experti si oficiali au notat posibile probleme ridicate de Conventia de la Montreux si de actul fondator NATO-Rusia si au ramas foarte rezervati in a accepta garantiile Statelor Unite ca amplasarea (n.r. scutului) este menita doar pentru a contracara o amenintare din partea Iranului", se arata intr-o telegrama trimisa in 2010, clasificata confidential de Ambasada Statelor Unite la Moscova. Subiectul telegramei: "Reactia Rusiei la scutul antiracheta SM - 3: Nu suntem ingrijorati, dar tot nu va credem".

Oficialii americani trec in revista reactiile oficialilor rusi, considerate moderate, dupa anuntul Romaniei ca va gazdui elemente ale scutului american anti-racheta. Intr-un comentariu propriu al ambasadei SUA la Moscova, marcat ca atare, oficialii americani noteaza: "Stirea acordului cu ministerul roman al apararii apare pe fundalul dezvaluirii noii doctrine militare a Rusiei, care idetifica extinderea NATO si scutul antiracheta drept amenintari la securitatea Rusiei. In timp ce Guvernul Romaniei pregateste un raspuns detaliat ofertei Statelor Unite de a avea o cooperare extinsa pe tema scutului antiracheta, potentialul tehnic al SM - 3 si radarele planificate pentru faza I a Phased Adaptive Array, despre care rusii sustin ca ar putea atinge campurile lor de rachete din vest, par pentru multi de aici sa justifice felul in care amenintarile sunt identificate in noua doctrina. Indiferent de detaliile tehnice, multi rusi, din guvern sau din afara lui, vor continua sa respinga argumentele Statelor Unite potrivit carora PAA este menit doar sa contracareze amenintarea din Iran."

http://www.hotnews.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Angajare la SRI! Iată ce post este liber! Înscrierile se fac în perioada 6 - 31 mai

01 May 2024 733

MAEParticiparea secretarului de stat pentru afaceri strategice Ana Tinca la a doua ediție a Conferinței privind securitatea Mării Negre de sub egida Platformei Crimeea

17 Apr 2024 277

Raportul CSAT pe 2023 Securitatea în regiunea Mării Negre, în deteriorare pe fondul „agresiunii Federaţiei Ruse asupra Ucrainei”

16 Apr 2024 488

Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă „România este alături de Israel și poporul israelian și condamnă ferm atacul Iranului asupra acestuia“

14 Apr 2024 400

Premierul Marcel Ciolacu „Suntem pe deplin solidari cu poporul israelian în faţa atacului Iranului“

14 Apr 2024 397

Acțiune împotriva pescuitului ilegal pe Dunăre Poliția Transporturilor Navale intervine într-o operațiune în zona Hârșova - Ghinărești (FOTO)

13 Apr 2024 568

Accident evitat în ultima clipă de vigilența mecanicului de locomotivă! Incredibil cum a fost surprins un echipaj de pompieri

11 Apr 2024 919

ABADL Constanța caută firmă de pază!

10 Apr 2024 599

ITM Constanța Concursul național „Știu şi aplic - Securitatea şi sănătatea în muncă se dobândește de pe băncile școlii” (FOTO)

10 Apr 2024 425

ITMConcursul național „Ştiu şi aplic - Securitatea şi sănătatea în muncă se dobândeşte de pe băncile şcolii”

10 Apr 2024 310

MAEParticiparea secretarului de stat Ana Tinca la conferința „Schimbarea dinamicii în regiunea extinsă a Mării Negre”

21 Mar 2024 377

Ședinţă CSAT Sprijin NATO pentru securitatea României. Focus pe Zona Dunării și Mării Negre

21 Feb 2024 632

MAEParticiparea ministrului de externe Luminița Odobescu la prima zi a Conferinței de Securitate de la München

19 Feb 2024 505

Ministrului de Externe, Luminița Odobescu, prezentă la prima zi a Conferinței de Securitate de la München. Una dintre temele abordate, securitatea la Marea Neagră (GALERIE FOTO)

17 Feb 2024 514

Președintele României, Klaus Iohannis „Apartenența deplină a României la Spațiul Schengen cât mai curând va întări considerabil Uniunea”

07 Feb 2024 527