WIKILEAKS Vizita lui Geoana din 2009 la Moscova cu avionul lui Vantu. Plus cateva elemente de profil. Britancii despre Geoana

"Un si mai mare mister este modul cum abordeaza Geoana Rusia. Geoana l-a criticat public pe Basescu pentru o pozitie prea dura fata de Moscova, cu argumentul ca Guvernul Romaniei trebuie sa nu permita ca disputele din politica externa pe anumite subiecte sa impiedice un dialog pe alte chestiuni. Desi Geoana se confrunta cu critici dupa dezvaluirea a doua vizite secrete la Moscova in 2009, campania sa n-a fost afectata de subiect. Calatoria cea mai recent dezvaluita a implicat faptul ca Geoana s-a dus la Moscova cu avionul oligarhului Sorin Ovidiu Vantu", se arata intr-o telegrama clasificata secreta, transmisa de Ambasada SUA la Bucuresti in 2009. Subiectul telegramei consultate de HotNews.ro: "Alegerile prezidentiale din Romania: Candidatul favorit Mircea Geoana - cu mare experienta in politica externa, dar putina substanta".

In telegrama se arata ca, in calitate de fost ministru de externe, Geoana si-a dorit in mod constant un dialog cu Rusia, dar ca a jucat, de asemenea, un rol important intr-o serie de initiative apartinand Statelor Unite in cadrul NATO care au suparat Rusia, inclusiv acordarea statutului de membru NATO pentru tarile Baltice si presiunea asupra Moscovei pentru a-si respecta angajamentele luate la Istanbul in ce priveste retragerea fortelor din Moldova si Georgia.

"Totusi, in timp ce presedintele Basescu a facut o prioritate majora din ajutarea noului guvern din Moldova sa reziste presiunii rusesti, Geoana pare sa aiba chiar o abordare mai impartiala si sa considere chestiunea Moldovei deschisa negocierii chiar si cu Moscova", se mai arata in telegrama. Reprezentantii Ambasadei SUA la Bucuresti precizeaza ca o eventuala presedintie Geoana va fi de asemenea o provocare pentru politica de securitate energetica europeana si americana, deoarece el ar incerca cel mai probabil sa intrerupa sprijinul acordat de Basescu pentru proiectul conductei Nabucco in favoarea South Stream sustinut de Rusia, in care mai multi dintre sustinatorii sai oligarhi au interese fie directe, fie indirecte.

"Sase zile inainte de runda a doua, Geoana pare pe punctul sa-l invinga pe Basescu, dar instabilitatea alegatorilor romani este de notorietate, astfel ca o gafa a lui Geoana combinata cu un sprint pe ultima suta tipic Basescu ar putea rasturna situatia rapid", se arata in telegrama.

Telegrama citata mai sus reprezinta "o prima evaluare a potentialelor prioritati de politica externa ale lui Mircea Geoana, candidatul PSD care, pentru moment, e punctul sa-l invinga pe Traian Basescu, presedintele in exercitiu."

Intr-o alta telegrama din 2009, oficialii americani intocmesc profilul candidatului PSD. Subiectul telegramei: "Actualizare privind alegerile din Romania: Omul care ar putea fi presedinte - Cine este Mircea Geoana". Telegrama rezuma traseul lui Geoana de la diplomatie la politica, si stabileste cu precizie cand s-a nascut politicianul Geoana. "Cand, noua luni mai tarziu, Iliescu a fost invins de candidatul de dreapta Emil Constantinescu, Geoana a schimbat rapid macazul. Intr-un fax de felicitare catre presedintele ales Constantinescu in noaptea alegerilor, fax care nu a fost facut niciodata public, Geoana ar fi descris victoria lui Constantinescu drept un "triumf al democratiei" si si-ar fi exprimat bucuria vazandu-l pe Iliescu, "cancerul democratiei romanesti", dus pentru totdeauana. Se nascuse politicianul Geoana".

"Criticii ii reproseaza lui Geoana schimbarile dese de pozitie, populismul, indecizia si lipsa de substanta. El insusi a admis recent ca intrarea sa tarzie in politica l-a facut sa se comporte ciudat de multe ori in trecut. Intr-un partid unde abilitatile diplomatice erau considerate de mica utilitate, Geoana nu s-a gandit niciodata serios sa faca uz de punctele sale tari, ci a incercat sa se adapteze la ceea ce el credea ca isi doresc altii, rezultatul fiind persoana sa publica conflictuala de acum. Fostii asociati ii critica natura ranchiunoasa (incercand sa-i inlature pe majoritatea rivalilor politici interni), ambitia excesiva si lipsa de loialitate. Pentru unii, este un hibrid neplauzibil intre mecanica de tip american si flexibilitatea morala romaneasca", se arata in telegrama.

Intr-o alta telegrama, din 2008, oficialii americani citeaza o caracterizare intr-un cuvant facuta de colegii britanici lui Mircea Geoana: Woobly. In traducere, instabil. Contextul in care apare caracterizarea lui Geoana este o analiza a sistemului judiciar romanesc. Oficialii americani se arata ingrijorati de faptul ca Parlamentul ar putea mentine o serie de modificari nedorite la Codul Penal.


"Parlamentul a trebuit sa fie presat public inainte sa retraga amendamentele care ar fi afectat in mod serios investigatiile procurorilor si care ar fi permis multor parlamentari corupti sa scape de probleme. Chiar si dupa criticile exprimate in toamna trecuta, este de asteptat ca deputatii sa incerce sa slabeasca Codul Penal in urmatoarele saptamani. Colegii nostri britanici, de exemplu, au facut lobby in aceste zile la presedintele PSD, Mircea Geoana, pe care l-au caracterizat drept "instabil" (cuvanul folosit in telegrama este wobbly").

http://www.hotnews.ro


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Alegeri locale 2024 Cătălin Grasa, candidatul PSD la președinția CJC - „Nu sunt de acord că cel mai bun medic din Constanța e trenul de București!"

22 May 2024 190

Dosar al DNA Constanța Tribunalul București anunță ziua pronunțării în dosarul lui Alexandru Cumpănașu, fost candidat la alegerile prezidenţiale!

19 May 2024 423

Delegație diplomatică din partea Irlandei la Constanța. Ambasadorul Irlandei în România, în vizită

16 May 2024 423

Transferurile judecătorilor din Constanța, decise de Consiliul Superior al Magistraturii! Președintele Judecătoriei Constanța pleacă la Tribunal

15 May 2024 610

Până în 20 mai, AEP va desemna preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare, în şedinţă publică, prin tragere la sorţi computerizată

12 May 2024 1613

Alegeri locale 2024 Cătălin Grasa, candidat PSD la funcția de președinte al Consiliului Județean Constanța - „Voi promova transparența, inovația și o administrație în slujba cetățenilor”!

10 May 2024 754

Ce spune președintele PNL Nicolae Ciucă despre o candidatură la alegerile prezidențiale

08 May 2024 541

Oficial de la BEJ Alegeri locale 2024. 8 candidați, în cursa pentru președinția Consiliului Județean Constanța! (DOCUMENT)

08 May 2024 1717

ZIUA LIVE Dr. Cătălin Grasa, candidat pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Constanța, despre turism și planurile sale pentru județul Constanța (VIDEO)

02 May 2024 929

ZIUA LIVE Cum putem extinde turismul de weekend în județul Constanța pe tot parcursul anului?

01 May 2024 663

Președintele Consiliului Județean Constanța are un nou consilier onorific (DOCUMENT)

30 Apr 2024 836

LIVE TEXT+VIDEO Mihai Lupu își depune candidatura la Consiliul Județean Constanța din partea PUSL-„Suntem o alternativă pe piața politică”

29 Apr 2024 1097

LIVE TEXT+VIDEO Medicul Cătălin Grasa își depune candidatura pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Constanța- „Vom demonstra că putem aduce calitate în ceea ce ne-am propus să facem"

29 Apr 2024 1485

LIVE TEXT+VIDEO Florin Mitroi își depune candidatura la Consiliul Județean Constanța-„Azi este un început de normalitate” (Galerie FOTO)

29 Apr 2024 1724

Fostul rector de la UOC, Tiberius Dănuț Epure deschide lista consilierilor județeni la partidul Dianei Șoșoacă

28 Apr 2024 1152