18 dobrogeni în Top 300 Capital

Cei 300 de milionari prezenţi în noua ediţie au fost nevoiţi şi ei să-şi restructureze afacerile din cauza crizei. Potrivit evaluărilor, averea loc cumulată se ridică la 30 de miliarde de euro.

Averile însumate ale celor mai bogaţi 300 de oameni de afaceri din clasament se situează în jurul valorii de 30 de miliarde de euro, echivalentul a 25,9% din produsul intern brut al României, potrivit ediţiei 2010 a "Top 300 cei mai bogaţi români", care va fi pe piaţă de luni, 18 octombrie. Cifra este cu 6 miliarde de euro mai mică faţă de 2008.

Imobiliarele, o miză continuă


Mai exact, 169 de milionari au înregistrat, în 2009, scăderi ale averilor, 40 au ieşit din top, şi doar 38 au reuşit să-şi conserve situaţia financiară. Nici cei 43 de oameni de afaceri care şi-au majorat averile nu au fost scutiţi de efectele crizei, întrucât, pentru a-şi asigura rentabilitatea au fost nevoiţi şi ei să plătească preţul piperat al restructurării şi eficientizării activităţii.


Imobiliarele sunt în continuare o miză pentru bogaţii României - 140 dintre aceştia au în continuare plasamente imobiliare, 65 deţin portofolii semnificative în turism, 40 în industrie, 29 în comerţ, 18 în media şi 14 în sectorul farmaceuticelor.

Averi în anul falimentelor

"A fost un an de infarct, la propriu. Un an în care zeci, sute de milioane de euro din averile făcute parcă pocnind din degete, pe vremea când economia părea să nu se mai oprească din creşterea ei nesănătoasă, s-au topit ca untul lăsat în soare", explică Iulian Bortoş, redactor-şef al revistei "Capital".

Despre evoluţia lui 2009 vorbeşte şi Cristian Ionescu, country cluster manager Coface Romania, Slovacia, Bulgaria. "Falimentele au bătut un nou record absolut şi au crescut cu 30%, atingând un nivel de 75 de falimente pentru fiecare zi lucrătoare", spune Ionescu.

În ediţia aceasta a topului "Capital", pragul de intrare în clasament a coborât la 16-20 de milioane de euro, faţă de 20-24 de milioane de euro, cât a fost la ediţia anterioară. Chiar şi pentru ultimul loc din Top 300, un român plătit cu salariul mediu pe economie ar trebui să muncească timp de 3.800 de ani. Cu condiţia, desigur, să pună deoparte toţi banii câştigaţi.

METODOLOGIE



Cum au fost calculate averile


Procesul de evaluare realizat de "Capital" a implicat discuţii cu mai multe companii specializate pentru a obţine o imagine cât mai corectă a fiecărei industrii sau pieţe. Acolo unde a fost posibil, evaluarea a fost realizată utilizând profitul operaţional al companiei, la care s-a adăugat amortizarea, şi s-a înmulţit cu un multiplu, fiind scăzute apoi datoriile.

În funcţie de domeniul de activitate, evaluarea a fost obţinută prin aplicarea unui multiplu la cifra de afaceri netă sau la vânzări. Spre exemplu, dacă în zona de retail importantă este cifra vânzărilor anuale, pentru o clădire de birouri sunt luate în calcul veniturile operaţionale.

Multiplii aplicaţi au depins şi de dimensiunea datoriilor companiei. O problemă a fost evaluarea societăţilor în insolvenţă, pentru că, deşi nu au lichidităţi pentru plata datoriilor, afacerile tot valorează ceva.

PE UNDE CIRCULĂ BANII

Transilvania, mina de aur a provinciei


Banii circulă pe teritoriul României cât se poate de diferit. Acolo unde dezvoltarea a fost mai rapidă, s-au strâns şi cele mai multe şi consistente averi. Pe primul loc este sudul ţării, în frunte cu Bucureştiul, unde există nu mai puţin de 120 de milionari.

Ei au cumulat averi de 16 miliarde de euro, adică mai bine de jumătate din suma totală a celor 300 de ocupanţi ai clasamentului "Capital".

Pe locul secund se află Transilvania, unde locuiesc 57 de milionari, cu averi totale de 3,36 miliarde de euro. Cei mai mulţi sunt oameni de afaceri din judeţul Cluj. Moldova, considerată cea mai săracă regiune a ţării, a generat 30 de milionari, adică 2,43 de miliarde de euro.

  • Bucureşti. Capitala a fost, este şi va rămâne locul în care se fac cei mai mulţi bani. Cei 120 de milionari care au reşedinţa aici au strâns împreună averi în valoare de 16 mld. euro.
  • Transilvania. Regiunea s-a dovedit a fi, în ultimii ani, o veritabilă pepinieră de milionari, dovadă că afacerile cu anvergură naţională se pot naşte şi prospera şi în provincie.
  • Muntenia. Apropierea de Capitală, dar şi de munte şi mare a favorizat dezvoltarea afacerilor multora dintre cei 26 de milionari din regiune, care au strâns împreună 1,64 mld. euro.
  • Moldova. Într-una dintre cele mai sărace regiuni ale României trăiesc câţiva dintre cei mai bogaţi oameni ai ţării. "Capital" a identificat 30 dintre aceştia, însă numărul lor este cu siguranţă mult mai mare.
  • Dobrogea. Litoralul Mării Negre şi Portul Constanţa au reprezentat veritabile mine de aur pentru 18 oameni de afaceri, ale căror afaceri pliate specificului local reprezintă 1,21 mld. euro.
  • Oltenia. Nu a dat ţării prea mulţi milionari, doar 15, dar a reuşit să-i ofere pe câţiva dintre cei mai controversaţi. Averile cumulate ale bogaţilor se ridică la jumătate de miliard de euro.
  • Banat. Timişul e punctul forte al regiunii, de unde provin aproape toţi cei mai importanţi milionari ai zonei, adică 11, cu averi cumulate de 1,13 mld. euro.
  • Crişana. Regiunea rămâne tributară fraţilor Micula, care au dezvoltat în Bihor un adevărat imperiu. În total, aici sunt 9 milionari, cu o avere totală de 1,37 mld. euro.
  • Maramureş. Această regiune nu a generat în Top 300 decât trei milionari, şi aceia din Satu Mare, însemnând un aport de 136 de milioane de euro.
  • Bucovina. Ediţia din acest an a topului "Capital" prezintă doar un singur reprezentant al acestei regiuni istorice, cu o avere de 24 de milioane de euro. Alţi potenţiali candidaţi s-au situat sub pragul de intrare în top.
Sursa: Evz.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

RAJA Constanța anunță Se oprește apa în zona centrală!

18 Jul 2023 3145

E-Distribuție Dobrogea Se întrerupe curentul în Medgidia, Năvodari, Mereni și Aliman. Iată cine este afectat

18 Jul 2023 1153

Report de peste 3 milioane de euro la Joker şi de peste 1 milion de euro la 6/49, la tragerile de duminică

08 Sep 2019 1889

Asociația Elevilor din Constanța solicită demiterea ministrului Valer-Daniel Breaz pentru dezinformare

08 Sep 2019 2137

Doliu printre camarazii de pe Fregata „Regina Maria“

14 Jul 2019 12921

ANM Cum va fi vremea în aprilie

31 Mar 2019 2194

Atenţie! Poliţia Locală verifică dacă aţi plătit taxa de parcare prin SMS în zonele special amenajate

21 Oct 2018 6258

Avarie RAJA în municipiul Constanţa. Vezi dacă esti afectat!

21 Oct 2018 2571

Update. Este Ziua Imnului Naţional. Restricţii de circulaţie. Ce se întâmplă la Constanţa (galerie foto + video)

29 Jul 2018 3732

Filmul intitulat “Marea Unire- România, la 100 de ani” va putea fi urmărit pe un ecran gigant în Piaţa Ovidiu

27 Jul 2018 2241

A fost dezastru. Cantități de apă pe metrul pătrat în județul Constanța. Unde a fost, ieri, recordul de precipitații

29 Jul 2017 5457

Cutremur în România în această noapte. Distanța epicentru - principalele orașe din sud-estul României

29 Jul 2017 4751

Accident rutier grav la Cernavodă din cauza unui strănut. Un autoturism a intrat într-un microbuz aflat în stație. Două victime. Șoferul este preot (galerie foto+video)

16 Jul 2017 24204

Cutremur în România în această dimineață. Ieri a fost un lanț de alte patru. Zona seismică Vrancea foarte activă

14 Jul 2017 5238

Cutremur semnificativ în România în această noapte. Ce magnitudine a avut și la ce distanță a fost epicentrul față de orașele județului Constanța

13 Jul 2017 16950