Stiri calde

Alertă! Virusul pestei porcine africane confirmat în cea mai mare fermă din România, a doua ca mărime din Europa

Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti a confirmat existenţa virusului pestei porcine africane în cea mai mare fermă din România, a doua ca mărime din Europa, care aparţine SC TEBU Consult Brăila, unde există aproximativ 140.000 de porci, potrivit informaţiilor furnizate sâmbătă, pentru AGERPRES, de directorul DSV Brăila, Gicu Drăgan.
 

"Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti a confirmat existenţa virusului pestei porcine africane la TEBU Consult, a doua fermă ca mărime din Europa, unde sunt 135.000 - 140.000 de capete, în trei ferme. Am trimis vineri dimineaţă probele la laboratorul naţional de referinţă şi rezultatele au confirmat existenţa virusului. De luni, se va trece la eutanasierea porcilor din această fermă", a declarat Drăgan.

 
În judeţul Brăila mai sunt trei ferme în care a fost confirmat virusul. Vineri, pesta a fost confirmată la SC Romsoci din Tichileşti, care are 35.000 de porci, iar săptămâna trecută în fermele SC I.I. Ene Larisa Violeta din Berteştii de Jos, cu 504 capete, şi SC Prichindesa Pig SRL din Victoria, cu 1.451 de capete, toate animalele din ultimele două ferme fiind deja ucise.
 
Directorul DSV Brăila a admis faptul că transmiterea virusului în fermele din Brăila s-ar fi putut face pe calea apei, pe Dunăre.
 

"Cred că îmbolnăvirea animalelor din aceste ferme se datorează apei din Dunăre. Fermele se aprovizionează cu apă din Dunăre. Inclusiv ieri a fost un cadavru de porc pescuit la Plaja Lipovenească, între Brăila şi Galaţi. Sunt cetăţeni inconştienţi, din cauza acestor oameni care au aruncat cadavrele în Dunăre, se întâmplă ce se întâmplă în acest moment, în aceste ferme din judeţul Brăila. Am ucis peste 29.000 de capete, tocmai în ideea de a proteja aceste ferme. Ne-am concentrat pe uscat şi virusul a venit pe apă", a precizat Drăgan.

 
Într-o conferinţă de presă organizată vineri de prefectul de Brăila, George Paladi, şi directorul Gicu Drăgan, presa a lansat ideea că în Insula Mică a Brăilei, declarată rezervaţie naturală, ar exista mai multe cadavre de porci, care nu pot fi ridicate însă de autorităţile sanitar-veterinare, deoarece nu au competenţa de a pătrunde în această zonă.
 

"Noi avem informaţii legate de Insula Mică a Brăilei de la cei care administrează această zonă protejată, pentru că nu putem intra acolo. Acest parc naţional are acelaşi statut ca şi Delta Dunării. Am luat legătura cu cei de la Parcul Naţional şi au spus că vor încerca să caute cadavre şi, dacă le găsesc, ni le vor trimite spre analiză la noi", a declarat Drăgan.

 
Potrivit prefectului Paladi, în judeţul Brăila există 34 de focare de pestă porcină africană, în 19 localităţi, inclusiv municipiul Brăila, şi în trei ferme, până în prezent fiind eutanasiaţi 29.726 de porci.

Sursa: AGERPRES

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Actualizarea situației privind evoluția Pestei Porcine Africane. Care este situaţia la Constanţa

09 Mar 2019 877

Zeci de focare de pestă porcină sunt în prezent în județul Constanța. Câți proprietari din Constanța au fost despăgubiți

28 Feb 2019 1156

Actualizarea situației privind evoluția Pestei Porcine Africane. Care este situaţia la Constanţa

19 Feb 2019 667

Pesta porcină africană a fost confirmată într-o gospodărie din județul Bacău

16 Feb 2019 416

S-a încheiat misiunea experților europeni, privind stabilirea zonelor de restricție impuse de evoluția pestei porcine africane

14 Feb 2019 282

Virusul pestei porcine, confirmat la patru mistreți morți găsiți pe un fod de vânătoare din județul Constanța. Ce măsuri vor fi luate

05 Feb 2019 475

Două noi focare de pestă porcină, confirmate în județul Buzău. Ce măsuri vor lua autoritățile

03 Feb 2019 347

Pestă porcină africană, confirmată într-o gospodărie din județul Covasna

02 Feb 2019 476

Virusul peste porcine africane pare de neoprit. A fost confirmat în județele Timiș și Arad

28 Jan 2019 846

Virusul pestei porcine africane, depistat la un porc mistret, găsit mort pe un fond de vânătoare din județul Botoșani

24 Jan 2019 327

Un nou focar de pestă porcină confirmat într-o localitate din județul Buzău

20 Jan 2019 376

Pesta porcină a ajuns și în județul Bistrița-Năsăud. Unde s-au înregistrat cele două cazuri

18 Jan 2019 377

Focar de pestă porcină confirmat într-un fond de vânătoare din apropierea comunei Ion Corvin, județul Constanța

18 Jan 2019 380

Evoluţia pestei porcine africane în Dobrogea. Ce despăgubiri au primit gospodarii din Constanţa şi Tulcea

11 Jan 2019 661

A fost virată a doua tranșă a grantului acordat României pentru măsurile de urgență privind combaterea pestei porcine africane

09 Jan 2019 463