Stiri calde

Alertă! Virusul pestei porcine africane confirmat în cea mai mare fermă din România, a doua ca mărime din Europa

Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti a confirmat existenţa virusului pestei porcine africane în cea mai mare fermă din România, a doua ca mărime din Europa, care aparţine SC TEBU Consult Brăila, unde există aproximativ 140.000 de porci, potrivit informaţiilor furnizate sâmbătă, pentru AGERPRES, de directorul DSV Brăila, Gicu Drăgan.
 

"Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti a confirmat existenţa virusului pestei porcine africane la TEBU Consult, a doua fermă ca mărime din Europa, unde sunt 135.000 - 140.000 de capete, în trei ferme. Am trimis vineri dimineaţă probele la laboratorul naţional de referinţă şi rezultatele au confirmat existenţa virusului. De luni, se va trece la eutanasierea porcilor din această fermă", a declarat Drăgan.

 
În judeţul Brăila mai sunt trei ferme în care a fost confirmat virusul. Vineri, pesta a fost confirmată la SC Romsoci din Tichileşti, care are 35.000 de porci, iar săptămâna trecută în fermele SC I.I. Ene Larisa Violeta din Berteştii de Jos, cu 504 capete, şi SC Prichindesa Pig SRL din Victoria, cu 1.451 de capete, toate animalele din ultimele două ferme fiind deja ucise.
 
Directorul DSV Brăila a admis faptul că transmiterea virusului în fermele din Brăila s-ar fi putut face pe calea apei, pe Dunăre.
 

"Cred că îmbolnăvirea animalelor din aceste ferme se datorează apei din Dunăre. Fermele se aprovizionează cu apă din Dunăre. Inclusiv ieri a fost un cadavru de porc pescuit la Plaja Lipovenească, între Brăila şi Galaţi. Sunt cetăţeni inconştienţi, din cauza acestor oameni care au aruncat cadavrele în Dunăre, se întâmplă ce se întâmplă în acest moment, în aceste ferme din judeţul Brăila. Am ucis peste 29.000 de capete, tocmai în ideea de a proteja aceste ferme. Ne-am concentrat pe uscat şi virusul a venit pe apă", a precizat Drăgan.

 
Într-o conferinţă de presă organizată vineri de prefectul de Brăila, George Paladi, şi directorul Gicu Drăgan, presa a lansat ideea că în Insula Mică a Brăilei, declarată rezervaţie naturală, ar exista mai multe cadavre de porci, care nu pot fi ridicate însă de autorităţile sanitar-veterinare, deoarece nu au competenţa de a pătrunde în această zonă.
 

"Noi avem informaţii legate de Insula Mică a Brăilei de la cei care administrează această zonă protejată, pentru că nu putem intra acolo. Acest parc naţional are acelaşi statut ca şi Delta Dunării. Am luat legătura cu cei de la Parcul Naţional şi au spus că vor încerca să caute cadavre şi, dacă le găsesc, ni le vor trimite spre analiză la noi", a declarat Drăgan.

 
Potrivit prefectului Paladi, în judeţul Brăila există 34 de focare de pestă porcină africană, în 19 localităţi, inclusiv municipiul Brăila, şi în trei ferme, până în prezent fiind eutanasiaţi 29.726 de porci.

Sursa: AGERPRES

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Evoluţia pestei porcine africane în Dobrogea. Ce despăgubiri au primit gospodarii din Constanţa şi Tulcea

11 Jan 2019 565

A fost virată a doua tranșă a grantului acordat României pentru măsurile de urgență privind combaterea pestei porcine africane

09 Jan 2019 337

Ați tăiat porcul de Ignat? Focare de pestă porcină, în prag de Crăciun. Care este situația în județul Constanța

20 Dec 2018 893

Focare de pestă porcină confirmate în apropierea rezervaţiei de mistreţi a omului de afaceri Ion Ţiriac

18 Dec 2018 268

Actualizarea situației privind evoluția Pestei Porcine Africane Câte focare se găsesc în gospodăriile constănțene

14 Dec 2018 475

Primii bani de la Uniunea Europeană, viraţi către ANSVSA pentru combaterea pestei porcine

13 Dec 2018 410

Veterinarii din judeţul Tulcea în alertă Există risc de apariţie a gripei aviare şi a pestei micilor rumegătoare

11 Dec 2018 573

Focarele de pestă porcină africană din judeţul Tulcea ar putea fi închise peste doi ani. Ce au descoperit autoritățile în gospodăriile din județ

10 Dec 2018 640

Pesta porcină africană, confirmată în alte două ferme din Brăila

10 Dec 2018 309

Controale în perioada sărbătorilor de iarnă, demarate de ANSVSA

04 Dec 2018 359

Județul Buzău A fost identificat primul focar de pestă porcină africană în mediul sălbatic

26 Nov 2018 302

Evoluţia focarelor de pestă procină africană. Consiliul Științific al ANSVSA convocat pentru analizarea situației epidemiologice

21 Nov 2018 510

Actualizarea situației privind evoluția Pestei Porcine Africane Cum arată plata despăgubirilor în judeţul Constanţa

14 Nov 2018 393

Un nou caz de pestă porcină confirmat în județul Constanța. Ce măsuri vor lua autoritățile

09 Nov 2018 381

Actualizarea situației privind evoluția Pestei Porcine Africane Care sunt despăgubirile pentru județul Constanța

08 Nov 2018 532