Alina Picu, secretar al oraşului Sulina, a contestat decizia ANI

Alina Picu, funcţionar public-secretar al oraşului Sulina, a contestat la Curtea de Apel Constanţa decizia Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), care a constatat că ea s-ar fi aflat în incompatibiliate. Acţiunea secretarului a fost trimisă spre soluţionare Curţii de Apel Constanţa. Menţionăm că, până în acest moment, nu a fost stabilit primul termen de judecată.

Potrivit ANI, „în calitate de secretar al orașului Sulina, Picu Alina a semnat mai multe documente (contracte, autorizații, note de fundamentare, etc.) emise de Primăria Orașului Sulina, privind societățile comerciale S.C. DAMCIP S.R.L. și S.C. AL & CIP S.R.L., în cadrul cărora persoana evaluată și soțul său dețin calități și funcții“, au declarat reprezentanţii ANI. Conform sursei citate,«persoana evaluată a încălcat astfel dispozițiile art. 70, art. 79, alin. (1), lit a) și lit. c) și art. 79, alin. (2) din Legea nr. 161/2003 potrivit cărora: art. 70 ,,Prin conflict de interese se înţelege situaţia în care persoana ce exercită o demnitate publică sau o funcţie publică are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate a atribuţiilor care îi revin potrivit Constituţiei şi altor acte normative"; art. 79, alin. (1) „Funcționarul public este în conflict de interese dacă se află în una dintre următoarele situații”; lit. a) „este chemat să rezolve cereri, să ia decizii sau să participe la luarea deciziilor cu privire la persoane fizice şi juridice cu care are relaţii cu caracter patrimonial”; lit. c) „interesele sale patrimoniale, ale soţului sau rudelor sale de gradul I pot influenţa deciziile pe care trebuie să le ia în exercitarea funcţiei publice”; art. 79, alin. (2) „În cazul existenţei unui conflict de interese, funcţionarul public este obligat să se abţină de la rezolvarea cererii, luarea deciziei sau participarea la luarea unei decizii şi să-l informeze de îndată pe şeful ierarhic căruia îi este subordonat direct. Acesta este obligat să ia măsurile care se impun pentru exercitarea cu imparţialitate a funcţiei publice, în termen de cel mult 3 zile de la data luării la cunoştinţă». „Persoana evaluată a fost informată despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Picu Alina a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare“, au mai spus reprezentanţii instituţiei. „Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligațiilor legale privind conflictul de interese […] constituie abatere disciplinară si se sancționează potrivit reglementării aplicabile demniății, funcției sau activității respective […]”, conform inspectorilor de Intergritate. „Persoana […] față de care s-a constatat existența conflictului de interese […] este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”, potrivit raportului ANI.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Un tânăr de 19 ani a provocat un accident rutier în Constanța. Nu avea permis de conducere

01 May 2024 76

Secretul longevității lui Ion Iliescu. Ce mănâncă fostul președinte la 94 de ani

01 May 2024 339

Contractul de peste 2 miliarde de lei, scos la licitație CNAIR concesionează, pentru 20 de ani, spațiile pentru servicii de pe Autostrada A2 București – Constanța (DOCUMENT)

01 May 2024 264

IPJ Constanța Tânăr de 25 de ani, condamnat la 3 ani de închisoare, pentru lovituri cauzatoare de moarte

01 May 2024 218

Lista candidaților din partea Alternativa Dreaptă pentru Consiliul Județean Constanța

01 May 2024 260

IPJ Constanța Minor, arestat pentru 30 de zile pentru că ar fi lovit cu pumnul un jandarm

01 May 2024 360

IPJ ClujUrmărit în trafic

01 May 2024 163

Polițiștii, sesizați pentru un conflict între concubini, au întocmit dosar penal pentru altă cauză

01 May 2024 242

Oficial de la IPJ Constanța despre scandalul dintr-o clădire în construcție din zona Brotăcei (GALERIE FOTO+VIDEO)

01 May 2024 474

MAEAniversarea a 50 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între România și Sultanatul Oman

01 May 2024 174

Constanța Daniel Rafte, pus sub control judiciar

01 May 2024 511

MAEParticiparea secretarului de stat Daniela Gîtman la reuniunea informală a Consiliului Afaceri Generale

01 May 2024 185

Ziua de 1 Mai deţine recordul pentru cele mai multe comenzi de mici din an

30 Apr 2024 355

În Medgidia, județul Constanța Percheziții într-un dosar penal privind nerespectarea regimului armelor și munițiilor

30 Apr 2024 485

Percheziții Constanța Lucrător la o casă de schimb valutar, suspectat că și-ar fi însușit aproape de 200.000 lei

30 Apr 2024 437