Stiri calde

Arhiepiscopia Tomisului Se apropie Înălțarea Sfintei Cruci

Vineri, 14 septembrie, Biserica Ortodoxă cinstește Înălțarea Sfintei Cruci. Astfel,  începând cu ora 8.45, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea Dervent, cu prilejul unuia dintre hramuri.

Apoi, ierarhul Tomisului va conduce o procesiune spre Izvorul Tămăduitor din apropiere, unde va avea loc slujba de sfințire a apei.
 
Istoricul sărbătorii Înălțării Sfintei Cruci amintește de două momente importante din istoria lemnului Sfintei Cruci, pe care a fost răstignit Mântuitorul Iisus Hristos.

Primul moment a fost înălţarea solemnă a Sfintei Cruci înaintea credincioşilor din Ierusalim, în data de 14 septembrie 335, de către patriarhul Macarie, după ce lemnul Crucii a fost descoperit de către mama Sfântului împărat Constantin cel Mare, împărăteasa Elena.
Al doilea moment este tot o înălţare solemnă a lemnului Sfintei Cruci înaintea credincioşilor din Ierusalim, în ziua de 14 septembrie 630, de către patriarhul Zaharia al Ierusalimului. Evenimentul a marcat recuperarea Sfintei Cruci de la perşi, în anul 629, de către împăratul bizantin Heraclius, după ce perșii o luaseră ca pradă de război, la cucerirea Ierusalimului din anul 615.

Înălțarea Sfintei Cruci este zi de post deoarece amintește de Patimile, Răstignirea și moartea pe Cruce a Mântuitorului.
 
Istoria Sfintelor Cruci de la Dervent poate fi reconstituită în parte cu ajutorul povestirilor din popor, transmise din generaţie în generaţie. Astfel, tradiția vorbește despre patru creștini care au fost condamnați la moarte de către conducătorul cetății Dervent. Aceștia au fost duși în arenă și supuși unor torturi greu de imaginat. Pe locurile unde au fost martirizați au fost găsite patru pietre crescute în formă de cruce. Nu se cunoaște anul când a avut loc martirajul.
 
Duminică, 16 septembrie, începând cu ora 7.45, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia slujba de sfințire mare (târnosire) a bisericii „Înălțarea Domnului” din localitatea Lazu, comuna Agigea, urmată de săvârșirea Sfintei Liturghii. Răspunsurile liturgice vor fi date de către membrii Coralei „Armonia”.

Totodată, la acest lăcaș de cult, de vineri până în dimineața zilei de luni, credincioșii pot cinsti moaștele Sfântului Pantelimon, aduse de la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.
 
Slujba de sfințire a pietrei de temelie a fost oficiată de către vrednicul de pomenire arhiepiscopul Lucian Florea, în data de 25 aprilie 1993. Proiectul bisericii a fost realizat de către o echipă de arhitecți coordonată de arhitect Dan Rusovan. Inițiativa construirii bisericii a avut-o pr. Fleșaru Marin, susținut de către un Consiliu de Inițiativă condus de Diga Ion.


Sursă foto: Arhiepiscopia Tomisului
 
 
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

14 septembrie - Înălţarea Sfintei Cruci

14 Sep 2018 1335

Programul de slujire al ierarhilor din Sud-Estul României. Unde vor fi Teodosie, Ciprian, Casian, Vincentiu şi Visarion

08 Sep 2018 1300

Cum arată intrarea în Portul Constanţa de la Poarta 1. Imagini care te duc cu gândul la hotelul Burj Al Arab din Dubai (galerie foto)

28 Jul 2018 7653