Stiri calde

Au fost adoptate reguli noi privind preotii divortati

preoti_despartiti.jpgSfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în şedinţa de lucru din 11 februarie 2010 (temei nr.1092/2010) a luat în examinare statutul preoţilor divorţaţi sau divorţaţi şi recăsătoriţi, în vederea adoptării unor măsuri cu caracter unitar şi obligatoriu în eparhiile Patriarhiei Române, informează Cancelaria Sfântului Sinod şi Biroul de Presă al Patriarhiei Române.

Hotărârea are ca scop întărirea instituţiei familiei preotului ortodox prin măsuri pastorale care au rolul de a consolida şi evidenţia personalitatea religios-morală a preotului şi a întregii lui familii în comunitate, ca exemplu de trăire morală şi comportament creştin, precum şi ca factor esenţial pentru o bună pastoraţie a credincioşilor.

În acelaşi timp, pentru a păstra, potrivit îndatoririlor sale, „unitatea dogmatică, liturgică şi canonică, precum şi comuniunea cu întreaga Biserică Ortodoxă”(art.14 lit.a din Statut) şi fidelitatea faţă de disciplina Bisericii Ortodoxe Universale, Sfântul Sinod a hotărât ca la nivelul eparhiilor Înaltpreasfinţiţii şi Preasfinţiţii Chiriarhi să respecte cu stricteţe prevederile canonice, statutare şi regulamentare bisericeşti, care nu admit recăsătorirea clericilor, sancţionând, potrivit prevederilor regulamentare, clericii aflaţi în această situaţie.

În acest sens, pentru întărirea stabilităţii şi unităţii familiei creştine, sporirea disciplinei şi moralităţii în rândul preoţilor de mir, precum şi pentru diminuarea cazurilor care influenţează în mod negativ viaţa şi activitatea bisericească, hotărârea Sfântul Sinod prevede următoarele: clericii divorţaţi sau divorţaţi şi recăsătoriţi, precum şi cei văduvi şi recăsătoriţi nu pot ocupa posturi de conducere în administraţia bisericească, la nivel de protopopiat, eparhie şi Patriarhie; nu pot ocupa postul de preot paroh, care este post de conducere; nu vor putea promova în alte parohii; nu pot fi propuşi şi nu pot primi ranguri bisericeşti; nu pot fi încadraţi şi nu pot funcţiona în învăţământul teologic preuniversitar sau universitar; nu pot solicita mutarea de la o eparhie la alta decât cu observarea atentă a situaţiei canonice şi menţionarea acesteia în fişa personală.

Preoţii care divorţează şi se recăsătoresc vor fi sancţionaţi cu pedeapsa depunerii din treapta preoţiei. Dacă se va constata că preotul care a primit această sancţiune a fost părăsit de soţie, are rezultate pastorale deosebite, dovedeşte calităţi misionar – pastorale şi comportament bisericesc, are relaţii bune cu credincioşii din parohie, are o pregătire teologică deosebită, are copii în întreţinere, ca măsură pastorală şi de pedagogie creştină, vor fi identificate modalităţi de folosire a unor astfel de preoţi, de la caz la caz, în administraţia bisericească, în activităţi filantropice, în activităţi cu caracter cultural-educaţional, în învăţământul de stat sau în posturi neclericale de cântăreţi bisericeşti pentru a nu fi îndepărtaţi din cadrul bisericii, chiar dacă nu mai slujesc la Sfântul Altar.

În concluzie, soluţiile pastorale prevăzute de recenta hotărâre a Sfântului Sinod evidenţiază modalitatea de menţinere a ordinii canonice în Biserica Ortodoxă Română în paralel cu ajutorarea preoţilor divorţaţi sau divorţaţi şi recăsătoriţi.

Sursa: lacasuriortodoxe.ro


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Radu Marian

21 Sep, 2017 19:58

Preoția nu este "meserie". Regulile pentru preoți sunt desprinse din Canoanele Sfintelor Sinoade. Nu se comentează.

Gaman Ana Maria

10 Nov, 2013 20:06

Preotii sunt totusi inainte de toate, oameni! au sentimente,au bucurii si tristeti la fel ca oricare dintre noi. Au dreptul la o viata normala. Oare e mai bine sa traiasca in pacat? Nu iti poti pietrifica inima si deci te poti indragosti poate fara voia ta. Si ei se pot indragosti la un moment dat si atunci vor ajunge sa traiasca in pacat, sa aiba o relatie ascunsa si interzisa. Ore asa este mai bine? Sau mai bine este sa aiba o relatie oficiala si sa-si poata reface viata. Cei care au dat aceasta lege ar trebui sa se mai gandeasca la asta pt ca este pacat sa te opui unei casatorii si astfel sa dea sansa trairii in pacat. Si preotii sunt oameni!!!!

Mercredi

28 Oct, 2012 06:32

Mai oameni buni, voi mergeti dimineata la biserica si la prinz birfiti. Cu ce sunteti voi mai buni decit cei pe care ii birfiti? Suntem toti oameni : vicleni, lacomi, inginfati etc. Avem toti probleme si nevoi. Daca suntem rai cu cei care sunt rai, nu suntem mai buni decit ei (decit cei rai).

Mercredi

28 Oct, 2012 06:25

Preotia este o meserie. Biserica este o institutie care face bani. Cititi si voi un pic de istorie. Si inainte de a zice rau de altii, uitati-va lavoi. Si daca nu ati fi asa de naivi, nu ati da bani la biserica. Unde scrie in Biblie ca trebuie sa dai bani ca sa te rogi? Unde scrie in Biblie ca daca te rogi acasa Dumnezeu nu te aude. Nu-i sufar pe preoti ca nu-i unul mai sarac decit mine. Nu sufar biserica pentru ca este lacoma.

n

04 May, 2011 21:27

parintele zubascu bogdan ioan este un om deosebit.

N

10 Sep, 2010 22:40

Am citit mai sus un comentariu facut de Cluj nu folosesc pronume de politete doamna/domnul consider ca nu merita in care, cu nonsalanta se stradueste prin opera sa sa pateze imaginea unui om integru ca parintele Zubascu Bogdan Ioan ce slujeste dupa parerea mea cu foarte mult har la Biserica din satul Naoiu jud Cluj.Observ cu stupoare ca acestei persoane ii creiaza un complex o conduita morala la care poate preotul s-a referit in critica lui fata de enoriasii in slujba carora isi face datoria.Cat despre relatia din famila dumnealui este un subiect ce bunul simt ne impinge sa nu-l comentam si cu ata mai mult sa ne priveasca.

Cluj2

09 Sep, 2010 21:41

Referitor la comentariul facut de doamna/domnul Cluj cu respect va spun si eu locuiesc in acelasi sat si nu am o parere care sa coincida cu a dv.Consider ca de fiecare data parintele a fost prezent la slujbe nu a fost Duminica in care sa nu fie slujba in Biserica.Cat despre familia lui si relatia cu ei nu este un aspect care ar trebuii sa ne priveasca.Multumesc!

ioan

22 May, 2010 18:35

eu termin eacultatea anul asta sunt in italiea lucrez fosta sotie ma parasit pentru un italiea cu bani dece sa trag tot eu rusinea dragii meii pe mine nu ma face preot ca sunt casatorit a doua uara intreb pe maimarii bisericii daca eram singur ma hirotonea eu am facut o facultate dragii meice este de facut in situatiiea mea cesa fac ma trec la pcaiti ca astea ma face si episcop cine raspunde de sufletele nuastre pina la urma cine ma poate indruma sama contacteze fratii romini 00393297349292

costica

15 Apr, 2010 18:06

E O HOTARARE DESTUL DE BUNA CA PREOTII DIVORTATI SA NU MAI SLUJEASCA CU TOATE CA UNII NU AR MERITA SA PATEASCA ASHA CEVA SI POATE CHIAR ACEIA ISI PIERD PAROHIA SI CARE NU MERITA SA SLUJEASCA AU PE CINEVA SUS IN SPATE SI SCAPA CU FATA CURATA.AVIZ VALCENILOR.ESTE SI LA VOI IN JUDET UN PREOT CARE DUPA PAREREA MEA SI DUPA FAPTELE LUI, NU SE POATE NUMII PREOT

gabi

12 Apr, 2010 19:08

eu cred ca nu trebuie sa invinovatim preotii per total.Trebuie un pic sa ne gandim ca exista cazuri si cazuri diferite evident.Un singur lucru nu am inteles in luarea acestei decizii:cui serveste acest decret, cand societatea insasi inspre care trebuie sa se indrepte Biserica, a digerat demult situatia cu casatoriile ratate si oamenii sunt indemnati sa traiasca in iubire, armonie,atunci va intreb ce va propovadui un preot despre care comunitatea stie ca traieste doar de dragul altarului nu in iubire, armonie? Oare ce ar spune marii duhovnici ai nostri despre aceasta lege?Cine se cred aceste inalte somitati ale bisericii sa izgoneasca iubirea din biserica.Eu am sentimentul ca acest decret este ptr. siretenie, mita etc. iar credinta adevarata este pusa in umbra.Nu-i lasati pe acesti indivizi sa distruga prin legi inventate credinta credinciosului simplu(prin care am rezistat de-a lungul istoriei).Daca preotii au jurat la hirotonie,si ei au jurat cu darul saraciei(uitati-va la ei si va convingeti singuri).Nu sunt de acord cu ceea ce fac.Dau dovada de autoritarism si asta imi aduce aminte de comunisti.

cluj

01 Apr, 2010 12:05

este binevenita aceasta ordonanta privind preotii divortati deoarece si eu cunosc un preot divortat parintele Zubascu Bogdan Ioan din satul meu natal (sat Naoiu,com,Camarasu,jud.Cluj) care pastoreste dupa bunul lui plac ,critica oamenii si din pacate sunt mai multi batrini care nu au curajul sa-l infrunte iar tinerii nu se duc la biserica din cauza lui ca nu-l suporta.Dupa ce ca toata ziua e plecat nu sta nici o clipa acasa doar cind are slujba de sarbatori ,nici vecernie nu face sau sa intre in timpul saptaminii in biserica.Se ocupa doar de afaceri cu tineri din toata tara ca dovada ca vin la noi la biserica diversi indivizi marti noaptea ,preotul se roaga pentru ei ,iar ei platesc bani multi pentru aceste servicii si primeste prin posta mii de lei noi de la diversi indivizi ca asa nu este vizibil pentru oamenii simpli de la tara.astea sunt foarte putine fapte rele pe care le face el si ma bucur nespus ca in curind va pleca din parohia noastra si va fi liniste.Nici la spovedanie nu prea se duc ,ci pleaca in alta parte.El umbla pe la spitale din cluj sa faca slujbe pe bani.Saracul om bolnav cind vede preotul scoate banul si am inteles ca le percepe taxe. nu este bun de nimic nici nu stiu daca a terminat facultatea de teologie sau cea de drept . Nici familia nu-l viziteaza si aici ma refer la parinti deoarece s-a certat cu ei.intr-o duminica dupa terminarea slujbei un credincios a indraznit sa-l intrebe ce face cu banii din cutia milei si a sarit la el sa-l bata in biserica .sunt multe de povestit dar poate cineva din conducerea arhiescopiei cluj se autosesiseaza si rezolva acest caz la fata locului daca nu voi face o plingere la sf.sinod

Tina

26 Mar, 2010 18:03

Cand primesc si preotii un canon repede protesteaza. Si preotesele depun un legamant inainte de casatorie ca ii va urma oriunde vor merge.Ce e asa de grav sa faca ascultare. De ce nu s-au gandit de 2 ori inainte de casatorie. Multi s/au ghidat dupa suportul material al viitoarei preotese, sa suporte acum. Nu le plangeti de mila ca nu raman pe drumuri vor avea alternativa. Intr-un divort trebuie sa fie doi vinovati, ca altfel nu ar fi cearta.........Ei cer ascultare dar nu vor sa faca la randul lor

PRELUAT DAR ADEVARAT

18 Mar, 2010 15:01

COMENTARII (1) de catre: remus rus | postat la 14 Martie 2010 (01:42 h) Daca vreti dumneavoatra presa, ca formatori obiectivi de imagine cata ipocrizie se ascunde in aceasta hotarare, care da este initiative episcopului de la sibiu, mergeti in propria ograda a lui laurentiu streza pe urmatoarea filiera> 1. pr catalin dumitrean, divortat de trei ori si recasaorit de doua ori cu ingaduinta tacita a ierarhuli laurentiu streza, este preot slujitor in continuare, si mai mult unul din consilierii acestui ierarh (Pr. Catalin Dumitrean - Consilier mass-media Mobil: 073...), pentru ca tatal preotului dumitrean, fost director la banca carpatica este si el consilier cu banii la mitropolie. Deci pe acest dumitrean IPS laurentiu streza l-a lasat sa divorteze si sa se recasatoareasca de doua ori, o data in italia si o data in grecia. 2. preotul pedestru ioan, fostul preot de fapt (Braşov — Valea Cetăţii II, biserica „Adormirea Maicii Domnului”, pr. Ioan Pedestru, mob. 0744.152398 ) a fost dat afara din preotie si este tinut cu aprovizionarea la magazinul mitropoliei din Piata Sfatului din Brasov, nebucurandu-se de acelasi tratament din partea mitropolitului streza ca si preotul dumitrean, desi preotul pedestru s-a recsatorit doar o data, si atunci cu acceptul tacit, dar intrucat a fost un scandal pe otv s-a dus si acel accept tacit si preotia lui. 3. preotul florin garlonta jr. (Braşov — Groaveri II, biserică comună cu Groaveri I, pr. Florin Gârlonţa, mob. 0740.504552 ) desi a divortat nevasta de el si a plecat in italia nu este lasat sa se recasatoareasca desi are putin peste 30 de ani, si este un preot foarte bun si aprecuiat in mediile brasovene. Deci nici el nu are parte de acelasi tratament ca preotul dumitrean. 4. preotul flavius munteanu (Codlea-Spitale, biserica „Sf. Spiridon”, pr. Flavius Munteanu, mob. 0745.097812) desi a divortat la foarte scurt timp dupa casatorie de nevasta pentru ca a prins-o cu altul in pat real, nu este lasat sa se recasatoareasca, ci este atent urmarit ca doar o calca gresit. De ce nu exista o masura pentru toti de la cei ce au iniiat aceasta regula ? daca asa au facut pana acum la fel vor face pe mai departe. Gresit spunea cineva ca sinodul urmareaste sa reduca numarul preotilor, nu membrii sinodului cauta noi modalitati de-a aduna taxe de protecxtie de la cei care s-ar gasi in situatia hotararii luate. Vom trai si vom vedea. Oricum aveti cateva date de la care puteti cerceta ca ziaristi si vedea ca « Afara ploua ! » DA DA PRIETENI BUNI EPISCOPUL SIBIULUI CU PATRIARHUL

din sibiu

18 Mar, 2010 14:04

oamneni buni astia se cred mai sfinti decat SFINTI PARINTI dupa care canoane BISERICA ORTODOXA ROMANA este condusa ,Mai oameni buni , Patriarhul nostru e mai sfant decat toti sfinti de are el asa putere sa dea legii asa peste noapte , cum e posibil asa ceva , trebuie luaat o masura ceva in privinta asta , nu mai au ce face astia pe acolo pe la pateiarhie si inventeaza legi asa dupa ei ... asta e impotriva biserici , nicidecum nu ajuta BISERICA

Anca

15 Mar, 2010 12:45

nu este corecta aceasta hotarare. sunt preoti care au divortat acum 20 de ani si s-au recasatorit,tot cu acordul mai marilor de atunci.cunosc un preot care are 57 de ani, este un om integru, de mare valoare, are o familie model, are copii. ati fi vrut sa nu divorteze de o femeie usuratica? ce fel de familie crestina ar fi fost? Ce exemplu ar fi dat preoteasa? (preoteseme acum sunt moderne, au serviciu, s-au emancipat}. Ce trebuie sa faca acum acest om? Analizati cu atentie aceste cazuri, pentru ca acum sunt alte vremuri, traim in sec.XXI. Dar cu preotii care fac afaceri sau beau, sau baga banii in buzunar, ce faceti? dati la o parte oamenii de valoare si promovati ce? semianalfabetii care au facut Teologia si nu stiu ce inseamna "ATEU"? Cred ca alte lucruri erau importante: pastoratia, ce transmit preotii, nu-i bagati pe toti intr-o oala.Poate un preot a avut ghinionul sa cunoasca o femeie parsiva, cred ca este suficient ca i-a distrus viata o mai distrugeti odata si dvs.? Poate el a facut niste sacrificii (pe vremuri evident)si acum il dati la o parte ca pe un lepros? Mai ganditi-va. este oare drept ca un om de valoare sa fie dat la o parte? pentru ce? ptr. cine?

BIHOR

14 Mar, 2010 22:21

chiar stiti totul?

BIHOR

14 Mar, 2010 19:44

CATI PREOTI DIN SFANTUL SINOD CUNOSC SITUATIA PAROHIILOR DE LA SATE???ACOLO MAJORITATEA PREOTILOR IAU SALARIUL LA CATEVA LUNI,VENITURILE LUNARE NU DEPASESC DE CELE MAI MULTE ORI 200 LEI LUNAR!!!STITI CATI BANI SUNT OBLIGATI SA DEA PROTOPOPIAELOR???STITI CA PREOTESELE SUNT CELE CARE ,ATUNCI CAND AU UN SERVICIU,INTRETIN FAMILIA???CATE PREOTESE MAI DORESC SA TRAIASCA LA SATE IN ASEMENAEA CONDITII??? PLEACA....IAR PREOTII RAMAN PE DRUMURI.CE SALARII AU SEFII PREOTILOR,LUATE PE SPATELE LOR,PRIN DARILE LUNARE???NU STITI??? CU O PRESCURA SI LAPTELE PRIMIT DE LA NEVOIASII CREDINCIOSI NU SE POATE TRAI.ATUNCI MULTI SE IMPLICA IN ALTE AFACERI SI UNEORI NEGLIJEAZA ALTARUL.AICI ESTE PROBLEMA!!! INTR-UN SAT DOAR PREOTUL ,PURCARUL SI VACARUL ADUNA BANI DE SALARIU DIN SAT!!! PREOTII CELORLALTE CULTE ISI IAU SALARIUL LUNAR FARA A FI IMPLICATI IN STRANGEREA BANILOR,ISI PERMIT SA FACA ACTIVITATI MISIONARE ,SUNT PLATITI BINE.PREOTII DE LA TARA MUNCESC COT LA COT CU TARANII......MULTRE LUCRURI NU SE CUNOSC.....

ialomita

13 Mar, 2010 21:55

nu e corecta aceasta decizie de a renunta la preotii vaduvi pt ca situatia este diferita de la caz la caz.Se poate intampla ca viitoarea preoteasa sa nu ii placa la tara si paraseste caminul conjugal,si atunci preotul de ce este vinovat cand studiaza seminar si facultate si este abandonat de sistem pt vina altcuiva.Oare e corect?Poate este o mare ispita/

Articole asemanatoare

Doliu printre camarazii de pe Fregata „Regina Maria“

14 Jul 2019 10142

ANM Cum va fi vremea în aprilie

31 Mar 2019 590

Atenţie! Poliţia Locală verifică dacă aţi plătit taxa de parcare prin SMS în zonele special amenajate

21 Oct 2018 1072

Avarie RAJA în municipiul Constanţa. Vezi dacă esti afectat!

21 Oct 2018 836

Update. Este Ziua Imnului Naţional. Restricţii de circulaţie. Ce se întâmplă la Constanţa (galerie foto + video)

29 Jul 2018 1560

Filmul intitulat “Marea Unire- România, la 100 de ani” va putea fi urmărit pe un ecran gigant în Piaţa Ovidiu

27 Jul 2018 718

A fost dezastru. Cantități de apă pe metrul pătrat în județul Constanța. Unde a fost, ieri, recordul de precipitații

29 Jul 2017 3755

Cutremur în România în această noapte. Distanța epicentru - principalele orașe din sud-estul României

29 Jul 2017 2695

Accident rutier grav la Cernavodă din cauza unui strănut. Un autoturism a intrat într-un microbuz aflat în stație. Două victime. Șoferul este preot (galerie foto+video)

16 Jul 2017 20504

Cutremur în România în această dimineață. Ieri a fost un lanț de alte patru. Zona seismică Vrancea foarte activă

14 Jul 2017 3603

Cutremur semnificativ în România în această noapte. Ce magnitudine a avut și la ce distanță a fost epicentrul față de orașele județului Constanța

13 Jul 2017 15368

Activități informativ-preventive destinate participanților la festivalul Neversea

09 Jul 2017 3876

UPDATE Cutremur neobișnuit în România. Acum câteva minute

09 Jul 2017 28756

Tragedie la Gălbiori-județul Constanța. Un bărbat a murit zdrobit de propriul tractor

07 Jul 2017 4344

UPDATE. Oficial de la IPJ. Două femei rănite. Accident rutier grav în Mangalia. Persoană încarcerată. Intervine Serviciul de Descarcerare al ISU Dobrogea

06 Jul 2017 5664