Stiri calde

Avem rechizitoriul din dosarul DNA referitor la Dănuț Căpățînă și Gabriel Strutinsky. Ce spun procurorii. Detalii nebănuite (document)


Procurorii Direcției Naționale Anticorupție — Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, examinând actele de urmărire penală efectuate în dosarul nr. 370/P/2016 față de inculpații:

1. Căpățînă Dănuț - cercetat în stare de deținere, aflându-se în executarea unei pedepse privative de libertate, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
- luare de mită în formă continuată, prev. de art. 289 al. 1 C.p. rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000, cu aplic. art. 35 alin. 1 C.p. (4 acte materiale);
- luare de mită prev. de art. 289 al. 1 C.p. rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000;
- totul cu aplic. art. 38 al. 1 C.p.

2. Strutinsky Gabriel Sorin - cercetat în stare de libertate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
- complicitate la luare de mită în formă continuată, prev. de art. 48 al. 1 C.p., rap. la art. 289 al. 1 C.p. rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000, cu aplic. art. 35 alin. 1 C.p. (4 acte materiale);
- trafic de influență  prev. de art. 291 al. 1 C.p. rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000, cu aplic. art. 5 C.p.; - totul cu aplic. art. 38 al. 1 C.p.

Expun următoarele: ”în anul 2010, inculpatul Căpățînă Dănuț deținea funcția de manager interimar al Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei" Constanța., fiind numit în această funcție de către președintele Consiliului Județean Constanța, (...). Menținerea sa în funcția de manager interimar sau numirea sa în funcția de manager al spitalului depindea de factorii politici din județul Constanța și, în contextul în care, la nivelul județului Constanța era cunoscută relația de prietenie dintre președintele Consiliului Județean Constanța., (...), și inculpatul Strutinsky Gabriel Sorin, inculpatul Căpățînă Dănuț a fost de acord cu propunerea inculpatului Strutinsky Gabriel Sorin de a externaliza (...), serviciile de spălătorie din cadrul spitalului către S.C. (...) S.R.L., în schimbul achitării de către această firmă a unor „comisioane", ce urmau să fie împărțite între cei doi inculpați.

În aceeași perioadă, inculpatul Căpățînă Dănuț, a pretins de la reprezentantul S.C. (...) S.R.L. comisioane în valoare de 18-20 % din valoarea investițiilor ce urmau să fie efectuate de către această societate la Secția Prosectură din cadrul Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei" Constanța în temeiul unui contract de concesiune în schimbul favorizării acestei firme la licitația derulată de către spital în vederea atribuirii contractului de concesiune.

Astfel, inculpatul Căpățînă Dănuț, în perioada 2010 - 2014, în calitate de manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol  Andrei" Constanța, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a pretins sume de bani în cuantum de 10-20% din valoarea facturilor achitate de Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei" Constanța către S.C. (...) S.R.L. i în cuantum de 18-20% din valoarea investițiilor pe care S.C. (...) S.R.L., urma să le facă la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța în cadrul contractului de concesiune, din care a primit, de la reprezentanții S.C. (...) S.R.L. - în vederea inserării în documentația de aciziție a unor cerințe care să îi asigure acestei firme calificarea la procedurile de achiziție, a încheierii, derulării în bune condiții și plății la timp a facturilor aferente contractelor încheiate între Spitalul Clinic Judetean de Urgenta „Sf. Apostol Andrei" Constanța cu acestă firmă și de la reprezentantul S.C. (...) S.R.L. — în schimbul inserarii în documentatia de atribuire a unor cerinte care sa îi asigure calificarea in cadrul procedurii de licitație, avand ca obiect atribuirea contractului de concesiune, precum și a acceptarii unor investitii supraevaluate - in total, suina de 663.082,93 lei, prin intemtediul S.C. (...) S.R.L.

Sumele achitate cu titlu de mită au fost virate de catre reprezentantii S.C. (...) S.R.L. și S.C. (...) S.R.L. in conturile S.C. (...) S.R.L., firmă controlata de inculpatul Căpățînă Dănuț, în baza unor contracte fictive de prestari servicii IT și de consultanță.

Inculpatul și-a început activitatea infracțională in anul 2010, cand cu ocazia licitației pentru atribuirea contractului de concesiune servicii pentru Secția de prosectură din cadtul Spitalului Clinic Judetean de Urgență „Sf. Apostol Andrei" Constanța a pretins de la (...) sume de bani in vederea introducerii in documentația de atribuire și in caietul de sarcini a unor conditii de calificare, astfel incat asocierea de firme din care facea parte firma (...) sa se califice la licitatie.

Tot în anul 2010, inculpatul a discutat cu inculpatii (...) și Strutinsky Gabriel Sorin despre posibilitatea extenalizarii serviciilor de spalatorie din cadrul spitalului și incredintarea acestor servicii către o firma infiintata de mătușa (...), (...), in schimbul perceperii unor comisioane.

Ulterior, în perioada 2011 — 2012, inculpatul Căpățînă Dănuț a derulat mai multe proceduri de achizitie a serviciilor de spalatorie, in urma carora ofertele S.C. (...) S.R.L. au fost, de fiecare data, desemnate drept căștigătoare.

Sumele pretinse cu titlu de mită au fost incasate de inculpatul Căpățînă Dănuț prin intermediul S.C. (...) S.R.L. in baza unor contracte fictive de prestari servicii IT sau servicii de consultanță.

 Pentru achitarea către inculpatul Strutinsky Gabriel Sorin a comisioanelor care îi reveneau, conform intelegerii initiale, s-a incheiat cu S.C. (...) S.R.L. un contract fictiv de prestari servicii de publicitate.

Ulterior, în anul 2012, inculpatul Strutinsky Gabriel Sorin, nemultumit find de faptul că (...)și (...) nu mai voiau sa achite comisioanele stabilite inițial, a pretins de la aceștia plata sumei de 346.395 lei, prin intermediul S.C. (...) S.R.L., promitand ca va discuta cu inculpatul Căpățînă Dănuț pentru a nu exista probleme in derularea contractelor incheiate de S.C. (...) S.R.L. cu Spitalul Clinic Judetean de Urgenta „Sf. Apostol Andrei" Constanța, sumele de bani find remise in baza unui contract fictiv de publicitate.

Prin Ordinul ministrului sanatatii nr. R/ 1381/06.07.2009, inculpatul Căpățînă Dănuț a fost numit în funcția de manager interimar al Spitalului Clinic Județean de Urgența „Sf. Apostol Andrei" Constanta, până la ocuparea postului prin concurs. (...)

Prin Dispozitia nr. 501/01.07.2010 a președintelui Consiliului Judetean Constanta, inculpatul Căpățînă Dănuț a fost numit în funcția de manager interimar al Spitalului Clinic Judetean de Urgeță „Sf. Apostol Andrei" Constanța, până la ocuparea postului prin concurs. (...)

Ulterior, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta „Sf. Apostol Andrei" Constanta a derulat o procedură de achiziție publică a serviciilor de management sanitar-spitalicesc, în urma căreia a fost declarată câștigătoare S.C. (...) S.R.L., firma la care acționar este Căpățînă Dănuț.

Între Spitalul Clinic Judetean de Urgenta „Sf. Apostol Andrei" Constanta și S.C. (...) S.R.L., reprezentata de inculpatul Capatina Danut, s-a incheiat contractul de prestari servicii nr. (...) .12.2013, avand ca obiect prestarea de servicii de management sanitar-spitalicesc, la nivel de top-manager, pentru Spitalul Clinic Judetean de Urgenta. „Sf Apostol Andrei" Constanta.. (...) intre S.C. (...) S.R.L. și Capatina Danut s-a incheiat contractul de munca din data de 06.01.2014 (...), conform caruia Căpățînă Dănuț a fost angajat pe o perioadă nedeterminată în funcția de consultant in management, conform Hotararii nr. 1/01.01.2014 a A.G.A. a S.C. (...) S.R.L. prin care Căpățînă Dănuț este desemnat din partea societatii sa aduca la indeplinire clauzele existente in contractul incheiat de societate cu Spitalul Clinic Judetean de Urgenta „Sf. Apostol Andrei" Constanta.. (...)

În calitate de manager al Spitalului Clinic Judetean de Urgență „Sf. Apostol Andrei" Constanta., Căpățînă Dănuț exercită atributiile prevazute de contractele de management incheiate de Consiliul Judetean Constanta cu S.C. Perfoinance Profile S.R.L., find ordonator tertiar de credite, printre aceste atributii regasindu-se și:

 - atribuții privind angajarea, lichidarea și ordonanțarea cheltuielilor în limita bugetului aprobat numai pentru realizarea sarcinilor instituției pe care o conduce și în condițiile Ordinului ministrului finanțelor publice pentru aprobarea normelor metodologice privind angajarea, lichidarea, ordonantarea, plata cheltuielilor institutiilor publice, precum și organizarea, evidenta și raportarea angajamentelor bugetare și legale, cu modificarile completarile ulterioare, atributii privind bugetul propriu al judetului, exercitand functia de ordonator principal de credit.”
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Asociat unic, fostul şef al Spitalului Judeţean Constanţa Falimentul Picus Consulting SRL, amânat pentru 2019

03 Nov 2018 285

Performance Profile SRL, una dintre firmele fostului manager al Spitalului Judeţean Constanţa, cere să intre în solvenţă

07 Oct 2018 389

Spitalul Judeţean vrea bani de la fostul manager Dănuţ Căpăţînă

21 Aug 2018 758

Începe judecata în dosarul Sorin Strutinsky - Dănuț Căpățînă

26 Jul 2018 494

Falimentul firmei Picus Consulting SRL, amânat pentru octombrie

10 Jul 2018 618

Exclusiv! Dănuţ Căpățînă, fostul şef al Spitalului Județean Constanţa, achitat

13 Jun 2018 3154

Asociat unic, fostul şef al Spitalului Judeţean Falimentul firmei Picus Consulting SRL, din nou în atenţia magistraţilor

04 Jun 2018 609

Leonard Iustin Bourceanu rămâne judecătorul dosarului Dănuţ Căpăţînă - Sorin Strutinsky

25 May 2018 1195

Zece ani de închisoare pentru Dănuţ Căpăţînă, fostul manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa (rechizitoriu)

27 Apr 2018 2519

Exclusiv! Dosarul care a zguduit Sănătatea din Constanţa! Toţi inculpaţii au fost achitaţi. Printre ei, Dănuţ Căpăţînă, fostul şef al Spitalului Judeţean

26 Apr 2018 4277

Aproape opt ani de închisoare pentru Dănuţ Căpăţînă, fostul şef al Spitalului Judeţean. Azi, un nou termen în apelul dosarului

12 Apr 2018 1597

Fosta conducere a Spitalului Judeţean Constanţa, condamnată. Pronunţarea apelului, amânată

11 Apr 2018 1333

Mai mulţi şefi din Spitalul Judeţean Constanţa, condamnaţi. Ce au decis ieri judecătorii

30 Mar 2018 2817

Şedinţă secretă Ce spun cei de la DNA despre Spitalul Clinic Judeţean din Constanţa!

28 Mar 2018 2452

Povestea oficială Cum a intrat în faliment Picus Consulting SRL. Asociat unic, Dănuţ Căpăţînă, fostul manager al Spitalului Judeţean (document)

13 Mar 2018 1458

Procurorii Anticorupție acuză! Afaceri necurate la Spitalul Județean Constanța? S-a lăsat cu trimiteri în judecată. Procesul, amânat

01 Mar 2018 1724

Sănătatea din Constanţa, în atenţia judecătorilor S-au dat pedepse grele în primă instanţă

09 Feb 2018 1031

Fostul şef al Spitalului Judeţean Constanţa şi Sorin Strutinsky, trimişi în judecată de procurorii DNA. Mâine, primul termen

30 Jan 2018 1456

Aproape opt ani de detenţie pentru fostul şef al Spitalului Judeţean Constanţa. Ce au mai decis judecătorii

24 Jan 2018 2042

Premieră! Spitalul Judeţean Constanţa şi-a dat în judecată un fost manager

08 Jan 2018 4842

S-a decis! Cine va judeca dosarul Dănuţ Căpăţînă - Sorin Strutinsky

28 Dec 2017 1457

Cum şi-ar fi unit forţele Dănuţ Căpăţînă şi Sorin Strutinsky Surpriză de proporţii din partea procurorilor DNA! Este vizat Spitalul Judeţean Constanţa

21 Dec 2017 3051

Fostul manager al Spitalului Județean Constanța, trimis în judecată de procurorii DNA. În același dosar va fi judecat și Sorin Strutinsky

20 Dec 2017 1033

Procurorii Anticorupţie reacţionează după ultima condamnare a lui Dănuţ Căpăţînă, fostul manager al Spitalului Judeţean

01 Nov 2017 3284

Foști șefi din Spitalul Județean, condamnați Procesul a fost amânat pentru luna decembrie

28 Oct 2017 787

Dănuţ Căpăţînă, fostul şef al Spitalului Judeţean Constanţa, condamnat la 7,8 ani de închisoare

20 Oct 2017 5219

Tribunalul Constanţa se pronunţă azi Decizie importantă pentru Dănuţ Căpăţînă, fostul şef al Spitalului Judeţean

20 Oct 2017 2341

Patru ani cu executare pentru Dănuţ Căpăţînă, fostul şef al Spitalului Judeţean Constanţa. Apelul dosarului, amânat

10 Oct 2017 3544

Tribunalul Constanţa a amânat dosarul lui Dănuţ Căpăţînă, fostul şef al Spitalului Judeţean

13 Sep 2017 708

Şedinţă secretă pentru Dănuţ Căpăţînă, fostul şef al Spitalului Judeţean Constanţa

29 Aug 2017 1838

Un nou termen în dosarul în care Dănuț Căpățînă este judecat pentru cinci infracțiuni de luare de mită

16 Aug 2017 734

11 august, zi importantă pentru Dănuţ Căpăţînă, fostul şef al Spitalului Judeţean

09 Aug 2017 1320

Dosarul care a zguduit Sănătatea din Constanţa va fi redeschis. Cine şi ce pedepse a primit în primă instanţă

02 Aug 2017 2832

Noi termene de judecată pentru Dănuţ Căpăţînă, fostul şef al Spitalului Judeţean

24 Jul 2017 1156

Fostul manager al Spitalului Judeţean Constanţa, Dănuţ Căpăţînă a ajuns după gratii

05 Jul 2017 2382

Minuta judecătorilor Oficial despre condamnarea lui Dănuţ Căpăţînă, fostul şef al Spitalului Judeţean Constanţa

05 Jul 2017 1307

UPDATE. Dănuţ Căpăţînă, fostul şef al Spitalului Judeţean Constanţa, condamnat definitiv. Şase ani şi opt luni de închisoare

05 Jul 2017 10065

Dănuţ Căpăţînă află azi dacă va merge la închisoare pentru următorii 13 ani

05 Jul 2017 1104

Achitat ori condamnat A venit ziua cea mare pentru Dănuţ Căpăţînă, fostul şef al Spitalului Judeţean Constanţa!

04 Jul 2017 2058

13 ani în primă instanţă Judecătorii se pregătesc să dea sentinţa definitivă în cazul lui Dănuţ Căpăţînă, fostul şef al Spitalului Judeţean

22 Jun 2017 3292

Judecata lui Dănuţ Căpăţînă, fostul şef al Spitalului Judeţean, amânată pentru septembrie

11 Jun 2017 1515

Fostul manager al Spitalului Judeţean Constanţa trimis în judecată de DNA. Ce acuzaţii îi aduc procurorii lui Dănuţ Căpăţînă (rechizitoriu)

30 May 2017 1688

Când va avea primul termen Dănuţ Căpăţînă în cel de-al patrulea dosar

26 May 2017 1269

Dănuţ Căpăţînă, fostul şef al Spitalului Judeţean Traseul unui manager care a devenit inculpat cu patru dosare şi două condamnări

25 May 2017 2369

UPDATE. Dănuţ Căpăţînă, fostul şef al Spitalului Judeţean, trimis în judecată într-un nou dosar. Al patrulea. Detalii

24 May 2017 3634

Dănuţ Căpăţînă, fostul şef al Spitalului Judeţean, în faţa Tribunalului Constanţa

05 May 2017 3072

​Judecătorii din Bucureşti au amânat dosarul în care Dănuţ Căpăţînă a fost condamnat, în primă instanţă, la 13 ani de închisoare

24 Apr 2017 3060

Dănuţ Căpăţînă, condamnat, în primă instanţă, la 13 ani de închisoare Judecătorii din Bucureşti redeschid dosarul fostului şef al Spitalului Judeţean (rechizitorii)

21 Apr 2017 2316

Dănuţ Căpăţînă, fostul şef al Spitalului Judeţean, rămâne sub control judiciar

27 Mar 2017 1081

Dănuţ Căpăţînă, fostul şef al Spitalului Judeţean, a luat 13 ani în primă instanţă. Dosarul va fi redeschis azi (rechizitorii)

23 Mar 2017 1681